Cum arătau trenurile blindate din perioada Războaielor Mondiale

image
Aceste trenuri erau adevărate fortărețe

Trenurile par niște mijloace de transport depășite pentru secolul XXI,mai ales dacă sunt comparate cu avioanele. În prezent, trenul joacă un rol minor în transportarea americanilor, însă europenii și asiaticii încă le preferă, pentru viteza și confortul pe care le oferă, infrastructura feroviară fiind mult mai dezvoltată pe cele două continente.

Acest lucru contrastează enorm cu secolul trecut, unde trenurile, în general, și blindatele, în particular, au avut un rol însemnat, în timpul celor mai mari conflicte militare din istorie, Primul și cel de-Al Doilea Război Mondial.

Imagini incredibile cu trenurile blindate folosite în timpul Războaielor Mondiale

stanga
dreapta
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image

Primul tren blindat a fost folosit în Războiul Civil din America, în 1861, de armata statelor nordice, porivit Fundației JamesTown. Au fost utilizate și în Războiul franco-german (1870-1871), dar această mașinărie incredibilă de luptă și-a demonstrat calitățile abia în Primul Război Mondial, când Rusia a folosit trenurile blindate pentru apărare, în timpul transportului prin vastul său teritoriu. Aceste mașinării protejate de blindaj sunt echipate cu tunuri și mitraliere. Ele au fost folosite, în special, pentru a deplasa cantități mari de armament la distanță.

image
Erau dotate chiar și cu arme antiaeriene

Trenurile blindate au fost folosite de aproape toate țările europene care au luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial: Polonia a profitat intens de pe urma lor, Germania Nazistă n-a vrut să se lase mai prejos și a început să le folosească, iar rușii depindeau de ele, mai ales pentru defensivă, conform Business Insider. Chiar și Canada a patrulat coasta de vest cu un tren blindat, pentru a fi pregătită în cazul unei invazii.

image
Aceste trenuri erau adevărate fortărețeFoto: businessinsider.com

Acele trenuri nu erau doar blindate, erau și înarmate cu altirerie grea. Tunuri, mitraliere, arme antiaeriene, chiar și tancuri se găseau în aceste mașinării ale terorii. Deși trenurile blindate puteau transporta cantități enorme de armament, aveau și câteva puncte slabe. Erau ușor de depistat, având o structură masivă. Totodată, erau o țintă ușoară pentru inamici: șinele puteau fi sabotate fără prea mari probleme și erau bombardate des de avioanele de luptă ale adversarilor.

image
Un tren blindat polonez, deraiat de geramni în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial

La sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, trenurile blindate au rămas doar o amintire, însă, au un loc important în istorie ,pentru rolul vital pe care l-au jucat în timpul conflictelor militare.

cub bianca dragusanu png
Olivia Newton John și John Travolta, apropiați și în 1978, când abia apăruse filmul ”Grease” jpeg
image png
cub cristina rus (1) png
Alexia Eram (6) jpg
Călin Hagima şi Roxana Nemeş sunt foarte fericiţi împreună jpeg
Tiriac
catalin botezatu blonda misterioasa untold 2022 2 jpg
image
image
image
image
pexels engin akyurt 3356489 jpg
Issey Miyake
(EPA EFE) foto1 jpg
foto1 valentina si  jpg
calendar ortodox 2021 10 august sfantul mucenic lavrentie arhidiaconul mucenic la roma jpeg
maicuta falsa anunt internet 0 jpeg