Cum este celebrat Sfântul Nicolae în lume

Ultima actualizare:

    Sfântul Nicolae, pe care creştinii ortodocşi şi greco-catolici îl prăznuiesc la 6 decembrie, este celebrat peste tot în lumeFOTO: Click!
Sfântul Nicolae, pe care creştinii ortodocşi şi greco-catolici îl prăznuiesc la 6 decembrie, este celebrat peste tot în lumeFOTO: Click!

Sfântul Nicolae, pe care creştinii ortodocşi şi greco-catolici îl prăznuiesc la 6 decembrie, este celebrat peste tot în lume, până şi în locuri în care populaţia majoritară nu este creştină.

Sfântul Nicolae, pe care creştinii ortodocşi şi greco-catolici îl prăznuiesc la 6 decembrie, este așteptat în fiecare an cu daruri. Copiii sunt cei mai nerăbdători să vină moșul cu darurui.

Unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai populari sfinţi, numit şi Moş Nicolae sau Sân’ Nicoară, nu este un personaj desprins din legende. El a fost episcopul cetăţii Mira din regiunea Lichia,Asia Mică. Şi-a dedicat viaţa săracilor, în special copiilor, pe care-i ajuta în ascuns. De aceea, a devenit în timp un simbol al dărniciei Domnului. În tradiţia populară românească este întruchipat ca un moş cu barbă albă, călare pe un cal, care vesteşte îmbătrânirea anului.

Sfântului Nicolae, în lume

Sărbătoare lui Sân' Nicoară,cum mai este numit Sfântul Nicolae la noi, după grecescul „nikao“,care semnifică „a învinge“, este dedicată victoriei binelui. În Ardeal, fetele obișnuiesc să facă plăcinte în seara din ajunul praznicului, iar tinerii se adună pentru o petrecere. La oraş, în aşteptarea venirii lui Moş Nicolae cu daruri, copiii îşi pregătesc cizmele şi sunt cât mai cuminţi, pentru a nu primi în schimb vreo nuieluşă colorată. Cadourile lui Moş Nicolae ar trebui să fie o răsplată modestă pentru copiii cuminţi şi o dulce mustrare pentru cei care se încăpţânează să nu respecte şi să nu asculte pe părinţii lor.

Sfântul Nicolae în Germania

În Germania, tradiţia sărbătoririi Moşului Nicolae a apărut prin îmbinarea unei figuri păgâne cu imaginea creştină a Sfântului Nicolae, care este văzut de germani ca un bătrân care poartă un sac în spate şi o nuieluşă în mână. Pe lângă ghetuţe, copiii pregătesc în ajun o scrisoare în care îşi aştern toate dorinţele şi câţiva morcovi pentru caii moşului. Se mai spune că Moş Nicolae are cu el o carte în care a trecut toate faptele copiilor, bune sau rele. Dacă n-au fost cuminţi,copiii primesc nuieluşe, cartofi sau cărbuni. În unele regiuni din Germania, copiii se costumează în Moş Nicolae şi colindă casele vecine, pentru a primi dulciuri.

Moş Nicolae în Franţa

Pentru copiii francezi sărbătoarea Moşului Nicolae este la fel de importantă ca aceea a Moşului Crăciun. În ajun, lasă pentru Moşul Nicolae un pahar de vin, iar pentru măgăruşul lui morcovi şi puţin zahăr. În ziua de 6 decembrie, copiii primesc ciocolată, turtă dulce, fructe şi trimit scrisori rudelor pentru a le ura sărbători fericite. Îndeosebi în regiunile din estul Franţei, cei mici ştiu că Moş Nicolae vine călare pe un măgăruş, alături de Pere Fouettard (Moş Nuieluşă), înveşmântat în negru. Dacă Moş Nicolae lasă daruri copiilor buni, Pere Fouettard este cel care-i mustră pe copiii care n-au fost cuminţi, altoindu-i cu o nuieluşă.

Sfântul Nicolae în Olanda

După reforma protestantă din secolul al XVI-lea, sărbătoarea Sfântului Nicolae a fost abolită în unele ţări din Europa. Însă, în Olanda, s-a păstrat, iar atunci când olandezii au emigrat în Statele Unite ale Americii, s-a răspândit acolo acest vechi obicei catolic de a-l celebra pe sfânt. În timp, pentru americani, Sinterklaas sau Sfântul Nicolae a devenit rapid Santa Claus de astăzi. Pe de altă parte, copiii olandezi celebrează pe Moş Nicolae, despre care se spune că ajunge la ei din Spania, după un lung drum pe mare. Dacă n-au fost cuminţi, se tem de însoţitorul moşului, Zwarte Piet (Petru cel Negru). El îl ajută pe Moş Nicolae cu darurile şi dulciurile pentru copiii cuminti. Va merge pe la fiecare copil şi-i va dărui câte ceva, dar dacă pe lista lui copilul este trecut ca unul neascultător, îl va lua cu el înapoi în Spania.  

Moş Nicolae în Belgia

Pe 6 decembrie, este sărbătoare şi în Belgia şi Luxemburg, unde copiii îşi aşază ghetuţele în faţa uşii şi pregătesc un pahar de vin pentru moşul, morcovi şi zahăr pentru calul lui. Odată cu Moş Nicolae, la fel ca şi în alte ţări europene, copiii îl aşteaptă şi pe însoţitorul său, Hoseker.

Moș Nicolae în Austria

Moş Nicolae este foarte iubit de copiii autrieci, care-l ştiu ca pe un moşneag înveşmântat ca un episcop, cu haine lungi şi mitră pe cap, pe care Dumnzeu se îndură să-l lase pe pământ a arăta copiilor ascultători generozitatea Lui. El are o carte mare în care îngerii au scris toate faptele celor mici şi călătoreşte alături de Krampus, o fiinţă înspăimântătoare, care ţine în mână o nuia cu care-i ameninţă pe micuţii care nu au dat ascultare părinţilor.

Sfântul Nicolae în Italia

Copiii italieni din regiunile Molfetta,Trieste, Belluno şi Trentino sărbătoresc pe Moş Nicolae. În ajun, ei aşază pe o farfurie scrisorile în care-şi notează dorinţele, promiându-i că vor fi cuminţi în anul care va veni. A doua zi, în locul scrisorilor, găsesc dulciurile lor preferate. Tot pe 6 decembrie, în Italia, mai ales în Sassari, Sardinia, al cărei patron este Sfântul Nicolae, există tradiţia numită Rito delle nubili (ritualul celor necăsătoriţi). Tinerele fete, care au nevoie de ajutor înainte de a se mărita, primesc daruri în amintirea sfântului care a ajutat trei fete sărace să se căsătorească, oferind fiecăreia câte o punguţă cu galbeni.

Sursa: click.pentrufemei.ro

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net