Cutremur puternic la Napoli, cel mai mare din ultimii 40 de ani. Orașul este într-un real pericol

Ultima actualizare:

Panica a cuprins populația din Napoli după cutremurul care a avut loc miercuri dimineață pe câmpurile vulcanice din apropierea orașului. Seismul a avut o magnitudine de 4,2 și este cel mai mare din ultimii 40 de ani, anunță specialiștii, relatează Reuters. Îngrijorarea este foarte mare pentru că orașul este amenințat de un supervulcan care se află sub suprafața Câmpiilor Flegree. Situația este atât de serioasă încât autoritățile din Napoli lucrează de ceva timp la un plan de evacuare. Orașul are peste 3 milioane de locuitori.

image

Primele mișcări seismice au fost simțite cu o zi înainte, iar autoritățile italiene chiar au evacuat o școală aflată în imediata apropiere, relatează Voce di Napoli

60 de seisme în mai puțin de 24 de ore

Cutremurul de 4.2 produs pe câmpul vulcanic din apropiere de Napoli a avut loc la ora locală 3:35 a.m. Acesta nu a fost singura activitate seismică înregistrată în această dimineață. Alte 60 de seisme au avut loc, conform Institutului de Geofizică și Vulcanologie din Italia.

Conform datelor publice, la periferia vestică a orașului Napoli sunt localizate câmpuri vulcanice. Autoritățile monitorizează însă în mod constant activitatea vulcanică din zonă.

„A fost resimțit de populație, dar, potrivit primelor verificări, nu au fost raportate pagube până în prezent”, arată Agenția italiană de Protecție Civilă.

Napoli amenințat de vulcanul Campi Flegrei

„Este mai mult decât îngrijorător”, au transmis recent specialiștii în geofizică și vulcanologie referindu-se la vulcanul Campi Flegrei care se traduce Câmpuri în Flăcări, mai puțin cunoscut decât Vezuviul și care azi amenință o jumătate de milion de locuitori din zona Napoli, Italia. Experții avertizează că este „aproape de punctul de a erupe”, relata CBS News în luna iunie, spunând că autoritățile italiene au deja un plan de evacuare.

Mai puțin cunoscut decât Vezuviul, care a șters Pompeiul de pe hartă în urmă cu aproape două milenii, vulcanul Campi Flegrei, care a erupt ultima oară în 1538, a expus atunci sute de mii de locuitori la un potop de lavă, cenușă și roci.

Astăzi, după 485 de ani, experții vorbesc despre Campi Flegrei ca despre un „super vulcan” care devine cu fiecare zi o mare îngrijorare pentru orașul Napoli.

„Este un vulcan extrem de periculos”, explică pentru AFP Stefano Carlino, coautor al studiului universității londoneze UCL și al Institutului italian de geofizică și vulcanologie (INGV), publicat în revista Communications Earth & Environment.

Italienii nu au uitat cutremurul din 2016

Deși seismul înregistrat în această dimineață nu a fost unul care să producă pagube, totuși, panica s-a instalat în rândul populației. Italienii au în spate un exemplu dureros în acest sens. Acesta vizează un cutremur major înregistrat în 2016.

Seismul înregistrat în 24 august 2016 la 3:36 a avut loc în apropiere de Norcia. Orașul aflat în apropiere de provincia Perugia a fost atunci zguduit din temelii de cutremurul cu magnitudinea de 6,2 pe scara Richter.

Mai mult, acesta a fost urmat de numeroase replici printre care cea mai mare fiind de 5,5 grade. Potrivit datelor publice, în urma seismului din 2016 înregistrat în Italia, au decedat 294 de persoane. Totodată, alte 388 au fost rănite.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lucian mandruta jpg
image
image
image
image
image
image
barbat ceasca ceai cafea 12 30 2009 2 35 02 pm jpeg
BUCHETTE DEL VINO FLORENTA jpg
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
ambulanta jpg
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net