Plan de evacuare în Napoli, aflat sub amenințarea vulcanului Campi Flegrei. „Este pe punctul de a erupe”

Ultima actualizare:

„Este mai mult decât îngrijorător”, au transmis recent specialiștii în geofizică și vulcanologie referindu-se la vulcanul Campi Flegrei care se traduce Câmpuri în Flăcări, mai puțin cunoscut decât Vezuviul și care azi amenință o jumătate de milion de locuitori din zona Napoli, Italia. Experții avertizează că este „aproape de punctul de a erupe” din nou, scrie CBS News, iar autoritățile italiene au deja un plan de evacuare.

Orașul Pozzuoli și vulcanul Campi Flegrei. Foto: Getty Images
Orașul Pozzuoli și vulcanul Campi Flegrei. Foto: Getty Images

Mai puțin cunoscut decât Vezuviul, care a șters Pompeiul de pe hartă în urmă cu aproape două milenii, vulcanul Campi Flegrei, care a erupt ultima oară în 1538, a expus atunci sute de mii de locuitori la un potop de lavă, cenușă și roci.

Astăzi, după 485 de ani, experții vorbesc despre Campi Flegrei ca despre un „super vulcan” care devine cu fiecare zi o mare îngrijorare pentru orașul Napoli.

„Este un vulcan extrem de periculos”, explică pentru AFP Stefano Carlino, coautor al studiului universității londoneze UCL și al Institutului italian de geofizică și vulcanologie (INGV), publicat în revista Communications Earth & Environment.

Condiții favorabile unei erupții

Cercetătorii europeni au transmis că „supervulcanul” Campi Flegrei situat în apropierea orașului Napoli îndelung inactiv din sudul Italiei se apropie de o posibilă erupție, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Colegiul Universitar din Londra și de la Institutul Național de Cercetare Geofizică și Vulcanologie din Italia.

Oamenii de știință, care sunt interesați doar de vulcanii în faza de trezire după o lungă perioadă latentă, folosesc o metodă inovatoare pentru a ausculta acest vulcan plat, aproape invizibil cu ochiul liber, și care scapă neobservat sub coasta aparent pașnică a bazinului napolitan. Pe teren se măsoară atât cutremurele, cât și mișcările solului, deformarea acestuia, pentru a întocmi un model de comportament al vulcanului.

În ultimii ani s-au produs zeci de mii de cutremure în jurul vulcanului, iar orașul Pozzuoli, care se sprijină pe vârful Campi Flegrei, a fost ridicat cu aproximativ 13 picioare ca urmare a acestora.

Cutremurele și ridicarea pământului au întins părți ale vulcanului „aproape până la punctul de rupere”, potrivit unui comunicat de presă despre studiu, care spune că „pământul pare să se rupă, mai degrabă decât să se îndoaie”.

vulcan napoli jpg

Autoritățile au un plan de evacuare

Potrivit LiveScience, Campi Flegrei este adesea menționat ca un „supervulcan”, care poate produce erupții care ating categoria 8 – cel mai înalt nivel din Indicele de explozie a vulcanului.

Dacă „nu putem spune cu certitudine ce se va întâmpla, ceea ce contează este să fim pregătiți pentru orice eventualitate”, a concluzionat Stefano Carlino, citat de Le Figaro.

O jumătate de milion de locuitori trăiesc într-o zonă cu risc ridicat, alți 800.000 într-o zonă cu risc mai scăzut. În cazul unei alerte, planul autorităților locale prevede evacuarea populației cu mijloacele de transport în comun. Nivelul de alertă - verde, galben, portocaliu, roșu - este revizuit în fiecare lună.

„În prezent, în Pozzuoli, nivelul de alertă este galben”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt local Giordana Mobilio.

„Avem un canal constant de comunicare cu locuitorii orașului pe care îi informăm de cutremur” de magnitudine mai mare de 1,5, subliniază ea.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lucian mandruta jpg
image
image
image
image
image
image
barbat ceasca ceai cafea 12 30 2009 2 35 02 pm jpeg
BUCHETTE DEL VINO FLORENTA jpg
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
ambulanta jpg
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net