De ce unii oameni se infectează cu coronavirus, deşi s-au vaccinat recent. Explicaţia experţilor

Ultima actualizare:

Campania de vaccinare „înaintează” iar efectele pozitive sunt evidente, dar scepticii îşi pun în continuare întrebări. De ce unii oameni se infectează cu coronavirus, deşi s-au vaccinat recent? Acest subiect provoacă îngrijorare, scrie Bloomberg, care a consultat mai mulţi specialişti pentru a clarifica această problemă.

Un lucru este cert: nici un vaccin sau medicament nu funcţionează în 100% dintre cazuri. Vestea bună este că cele mai eficiente vaccinuri contra Covid-19 se apropie destul de mult de această valoare maximă. Studii făcute după debutul campaniei de imunizare arată că serurile Pfizer şi Moderna sunt 97% eficiente împotriva bolii cu simptome, 86% împotriva cazurilor asimptomatice şi 94% contra spitalizării, scrie hotnews.ro. Tom Clark, şeful unei unităţi de evaluare a vaccinurilor contra COVID-19 de la Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA spune că acestea sunt „genul de procentaje pe care ţi le doreşti dacă vrei să pui capăt unei pandemii”. 

Statistic vorbind, totuşi, asta înseamnă că unele persoane vaccinate complet tot se vor îmbolnăvi şi ar putea chiar să fie spitalizate sau să moară. 

În România, 4.363 persoane s-au infectat cu coronavirus după imunizarea cu două doze de vaccin, reprezentând 0.2% din totalul persoanelor vaccinate cu ambele doze, din 27 decembrie până pe 9 mai. În această perioadă 74 persoane care au avut un test pozitiv după administrarea celei de-a doua doze de vaccin au murit. 

Poţi face şi alte boli, chiar dacă eşti vaccinat contra lor 

Aceste infectări cu Sars-Cov-2, în ciuda vaccinării sunt foarte rare. Totuşi, acest lucru era de aşteptat, ţinând cont că este un fenomen care se întâmplă de decenii cu alte boli, de la gripă la oreion.  Unul dintre factorii implicaţi ţine de faptul că răspunsul fiecărei persoane la un vaccin este diferit, aşa cum şi răspunsul fiecărei persoane la Covid-19 va fi diferit, explică Paul Offit, director al Centrului pentru Educaţia Vaccinării la spitalul de copii din Phialdelphia. 

Alt factor important este perioada de incubaţie, perioada dintre momentul infectării şi cel al apariţiei simptomelor. Aceasta variază mult, de la 10 la 14 zile pentru rujeolă, la 6 zile pentru Covid-19 până la doar 2 zile sau mai puţin pentru gripă, spune Offit. Cu cât este mai mică perioada de incubaţie, cu atât va fi mai capabil virusul să se răspândească prin organism până reuşeşte sistemul imunitar să se pornească. Oamenii de ştiinţă spun, în concluzie, că cei care au fost vaccinaţi, chiar dacă se infectează, vor avea o formă mai uşoară a bolii decât dacă nu s-ar fi vaccinat. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Greseli de igiena dentara  Sursa foto Pixabay jpg
parlamentul romaniei jpg
lidl jpg
drum sofer masina1 jpeg
Rusia versus SUA FOTO SHUTTERSTOCK
test jpg
alimente jpg
petre florin crevedia foto inquam octav ganea jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net