Disperare! Europa grăbește administrarea dozei booster

În ciuda ratei crescute de vaccinare, mai multe state din vestul Europei se confruntă cu un val imens de infectări cu SARS-CoV-2. Varianta Omicron face ravagii. Pe lângă faptul că e extrem de contagioasă, s-a demonstrat că e mai rezistentă în fața vaccinării cu două doze. Salvarea – doza booster. În aceste condiții, Franța și Italia au devansat termenul pentru administrarea ei.

Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

Vaccinarea cu două doze oferă doar 35% protecție

E oficial! Toate studiile au arătat că noua variantă Omicron are un număr mare de mutații ce îi permit să eludeze parțial răspunsul imun post-vaccinare și post-infecție. „Datele din Marea Britanie arată o eficacitate de aproximativ 35% pentru cei vaccinați cu două doze și o eficacitate de 75% pentru cei cu trei doze de ser bazat pe ARNm. Protecția dată de vaccinul AstraZeneca e aproape zero”, a declarat recent Marius Geantă, președintele Centrului de Inovație în Medicină.

Italia și Franța reduc la 3-4 luni termenul pentru vaccinarea cu doza booster

În aceste condiții, doza booster este absolut necesară. În România, ea se poate administra la 6 luni de la efectuarea schemei complete. Alte state, însă, grăbesc administrarea ei. Italia va începe din 10 ianuarie administrarea dozei booster la 4 luni de la rapel, într-o încercare disperară de a atenua răspândirea variantei Omicron, relatează EFE. De asemenea, din februarie, certificatul verde cu două doze va avea o valabilitate de numai 6 luni, fiind astfel nevoie de doza booster pentru actualizarea lui.

image

Și guvernul francez a anunțat că va restrânge intervalul pentru booster de la patru la trei luni. Pentru persoanele de peste 65 de ani, doza a treia devine obligatorie pentru păstrarea certificatului verde.

În Israel, deja s-a administrat doza 4

Tot la 3 luni se administrează boosterul și în Israel. Ministerul Sănătății a anunțat că scurtează perioada de la 5 la 3 luni pentru ca oamenii să fie protejați în fața Omicron. Mai mult decât atât, la un centru universitar de lângă Tel Aviv, 150 de medici, cercetători și voluntari au primit chiar și a patra doză. Mai exact, au fost vaccinați cu a doua doză booster, precizează PRO TV. Cele 150 de persoane fac parte dintr-un studiu și toți au ceva în comun: un nivel foarte scăzut al anticorpilor. Primele rezultate sunt așteptate la sfârșitul acestei săptămâni.

Cum cresc decesele în țările nevaccinate

Foto: Ro Vaccinare
Foto: Ro Vaccinare

De ce crește așa de mult numărul cazurilor de COVID în țări cu rată mare de vaccinare? Înseamnă, iată, că serurile sunt total ineficiente, ar putea spune scepticii pandemiei. Nu e chiar așa! Chiar dacă și persoanele imunizate se infectează, riscul lor de spitalizare și de deces e mult redus. Reprezentanții RO Vaccinare au postat un grafic care arată cât de scăzut e numărul deceselor la milionul de locuitori în țările vaccinate și cât de mult crește în statele nevaccinate, cum e Bulgaria și România, aflate la coada clasamentului. Astfel, dacă Spania (vaccinată în proporție de 84%), are 4 decese la un milion de locuitori, România (43%), are 267 de decese la milionul de locuitori.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
casa jpg
trafic inchis A1 vant jpg
pietrele vii din Romania  jpg
Starship shutterstock jpg
centrala jpeg
churches lalibela  jpg
manastirea Ghighiu  jpeg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net