Doctoriţa din România care salvează vieţi în inima Africii

Câtă nobleţe! Alina Torsin, medic specialist anes­tezie şi terapie intensivă la un spital privat din Capitală, a participat la misiuni de voluntariat în cele mai sărace ţări ale lumii, Uganda şi Rwanda. În inima Africii, tânăra doctoriţă a pus umărul la salvarea celor mai năpăstuiţi oameni.

Absolventă a Universităţii de Medicină şi Farmacie “Victor Babeş” din Timişoara, unde a făcut şi rezidenţiatul, Alina Torsin lucrează de un an ca medic specialist anestezie şi terapie intensivă în Bucureşti, la un spital privat. „Ca medic, eu contez doar ca să fac bine, să dau tot ce pot pentru salvarea de vieţi. În terapie intensivă sunt cele mai grave cazuri, acolo se dă mai mereu o luptă între viaţă şi moarte“, mărturiseşte tânăra doctoriţă.   

Alina Torsin şi-a propus încă din copilărie să le ofere oamenilor sprijinul său. „Părinţii îmi citeau despre misionarii care mergeau prin Africa şi mi-am propus să-i ajut şi eu pe oameni, când voi fi mare. Am crescut, priorităţile au fost altele şi am tot amânat. Până anul trecut, când mi-am dat seama că devin o persoană egoistă care se afundă în muncă şi se gândeşte tot mai puţin la ceilalţi. Şi am hotărât atunci să plec”. 

Alina Torsin a fost îndrăgită de micuţi
Alina Torsin a fost îndrăgită de micuţi

În prima experienţă de voluntariat, acum un an, doctoriţa a stat trei săptămâni în Irak, într-o tabără de refugiaţi, alături de alţi voluntari ai Agenţiei Adventiste pentru Dezvoltare, Refacere şi Ajutor (ADRA). Acolo a făcut de toate: anestezie, medicină de urgenţă şi medicină de familie. În perioada 11 aprilie - 2 mai 2019, tot în cadrul proiectului ADRA, a mers în Africa: Uganda, Burundi şi Rwanda. 11 voluntari din România, printre care şi doctoriţa Alina Torsin, au oferit asistenţă medicală şi educaţională. „Am lucrat într-un spital din Uganda, într-un orăşel din vestul ţării, ca medic anestezist. O condiţie esenţială înainte de a aplica pentru o viză în Africa este vaccinarea împotriva febrei tifoide şi a febrei galbene. Plus tratament împotriva malariei. Mulţumim lui Dumnezeu că n-am contractat nici una dintre aceste boli. Nici eu, nici ceilalţi colegi“, spune Alina Torsin pentru “Weekend Adevărul”.

În timpul unei intervenţii, la un spital din Uganda
În timpul unei intervenţii, la un spital din Uganda

Sărăcia din Africa nu a speriat-o. Ea s-a adaptat condiţiilor de trai şi, chiar dacă alimentele erau puţine, a mâncat cu poftă, alături de localnici, fasole, cartofi şi orez. „În Uganda, am fost cazaţi iniţial într-o căsuţă, unde unii au dormit în sacul de dormit direct pe podea, acolo nu am avut apă să ne spălăm şi nici energie electrică. Apoi am fost cazaţi în căsuţa de oaspeţi din campusul universitar, unde aveam în principal apă rece şi ne spălam la lighean“, se amuză Alina Torsin.

Africa, o amintire frumoasă
Africa, o amintire frumoasă

„Africa este diferită de ceea ce ne închipuim noi. Am rămas plăcut surprinsă de verdeaţa pe care am întâlnit-o la fiecare pas, de culorile frumos armonizate între pământul galben, verdele bananierilor şi cerul de un albastru superb. Mi-au plăcut calmul oamenilor şi vocile, şi muzica lor minunată. Dar sunt săraci. Atât de săraci, încât unii nu au ce să mănânce, n-au un loc unde să doarmă sau au o colibă din chirpici de câţiva metri în care dorm poate patru-cinci persoane. Copii malnutriţi şi trişti, copii şi mame cu HIV întâlneşti peste tot în Africa. În spitale am găsit puţine leacuri, dar am întâlnit doctori care cer ajutorul lui Dumnezeu pentru vindecarea bolnavului“, spune cu tristeţe medicul anestezist.

Click! spune

În Rwanda, ADRA România a construit o şcoală în satul Karongi, unde au fost donate rechizite şi haine pentru cei 360 de elevi. De asemenea, în Rwanda a fost vizitată tabăra din Mahama, în care sunt peste 57.000 de refugiaţi din Burundi.   

cub anamaria prodan png
cub horoscop 1 gif
catalin remus avocatul31 jpg
foto 1   Marian Olteanu si Denis Hanganu bataieB jpg
shutterstock 450568075 jpg
sharoma tzanca uraganu jpg
Dana Savuica si sora Gabriela, foto OK jpg
cub catalin botezatu png
Oraș plutitor Foto AT Design Office via The sun webp
 Razboi Rusia Ucraina elicopter rusesc de recunoastere şi atac Kamov Ka-52 Alligator in misiune de lupta in Ucraina 27-28 mai 2022 FOTO Profimedia / Ministerul rus al Apărării
image
image
image
image
Culoarea anului 2023 - Viva Magenta, sursă foto: Captură Instagram Pantone
calendar ortodox 2021 5 decembrie sfantul cuvios sava cel sfintit jpeg
shutterstock 2211785457 jpg
foto3 timisoara INQUAM Photos Virgil Simonescu jpg
shutterstock 450568075 jpg
sharoma tzanca uraganu jpg