Doi tineri români, arestați în Danemarca după ce bebelușul lor a ajuns în stare gravă la spital. Ce bănuiesc autoritățile

Vești cumplite din Danemarca, unde doi tineri români, părinții unui bebeluș, au fost arestați după ce copilul a ajuns la spital în stare gravă. Medicii au cerut ajutorul poliției, suspectând că micuțul ar suferi de „sindromul bebelușului scuturat”.

Sorana și Ionuț Rotundu au fost arestați în Danemarca. Foto: Facebook
Sorana și Ionuț Rotundu au fost arestați în Danemarca. Foto: Facebook

Părinții bebelușului în vârstă de o lună au fost arestați pentru patru săptămâni, fără posibilitatea de a-și vedea copilul. Ambasadorul României în Danemarca a intervenit pe lângă autoritățile daneze, încercând să vină în prijinul familiei originare din România.

Cazul a intrat în atenția autoritășilor la începutul săptămânii, când bebelușul a ajuns la spital în stare gravă. Medicii au bănuit că micuțul ar suferi de ”sindromul bebelușului scuturat”, o afecțiune care poate ascunde rele tratamente din partea celor care-l îngrijesc. Prin urmare, aceștia au cerut sprijinul poliției, iar părinții bebelușilor au fost arestați și plasați în penitenciare diferite.

Din fericire, starea bebelușului s-a îmbunătățit semnificativ între timp, însă părinții, Sorana și Ionuț Rotundu, nu au primit dreptul de a-l vizita la spital. În acest moment, bebelușul este însoțit în spital de un asistent. La audieri, cei doi au negat că și-ar fi agresat în vreun fel bebelușul.

„Ambasada a fost sesizată de acest caz la începutul acestei săptămâni. Am demarat demersuri specifice, am intrat în legătură cu autoritățile daneze competente, iar poliția daneză mi-a transmis că bebelușul a fost internat în stare critică la spitalul din Odense, pe 31 ianuarie. Legat de starea de sănătate pot să vă spun că acum este în afara pericolului de moarte și primește în continuare îngrijiri medicale în spitalul din Odense”, a declarat Alexandru Grădinar, ambasadorul român în Danemarca, pentru Digi24

„Suntem în contact permanent cu familia extinsă a Soranei și a lui Ionuț, la fel cu polițistul care se ocupă de caz și toate detaliile pe care vi le-am spus le comunicăm operativ atât familiei, cât și conducerii Ministerului de Externe și în continuare tratăm cu maximă seriozitate acest caz. Sunt cetățeni români și e datoria noastră să-i susținem, să ajutăm familia. Este un caz extrem, extrem de delicat”, a subliniat ambasadorul.

Ce pot face autoritățile române

Ministerul de Externe de la București a transmis că face demersuri pentru a afla detalii. Săptămâna viitoare, ambasadorul danez la București va fi invitat la Comisia de politică externă a Senatului. Ambasadorul a vorbit cu familia extinsă a celor doi părinți.  

„Fratele Soranei a fost la noi la ambasadă ieri (vineri - n.r.), am discutat cu el despre caz, despre ceea ce s-a întâmplat de la naștere, am vorbit și cu mama Soranei prin telefon, care era în România. Sunt și ei șocați de acest caz, nu știu nici ei ce să facă. Bineînțeles, vor dreptate, îi consideră nevinovați, vor copilul să se însănătoșească și să revină în familie”, a povestit ambasadorul la Digi24.

Fratele mamei a făcut un apel disperat pe Facebook

Fratele mamei copilului a făcut, vineri, un apel pe Facebook:

„Vă scriu să vă semnalez situația surorii mele, Sorana Rotundu, care în acest moment este arestată împreună cu soţul ei, Ionuţ Rotundu, în penitenciare diferite, iar copilul în vârstă de aproape o lună a fost luat de către autoritatea Kommuner fără nicio explicaţie şi refuzând a oferi orice informaţie familiei despre starea de sănătate a copilului sau locaţia acestuia. Ei locuiau în oraşul danez Sander Omme, împreună cu Mathias, copilul lor nou-născut”.

Bărbatul susține că, la câteva zile după naştere, bebeluşul a început să plângă mult şi nu se mai putea odihni. Părinții au solicitat sprijinul moaşei în mai multe rânduri, iar aceasta le-a spus fie că poate fi vorba de colici, fie că „aşa mai plâng bebeluşii”.

„După apeluri repetate la ambulanţă, Mathias a ajuns la spital. Am înţeles că a fost diagnosticat cu hemoragie cerebrală, dar nu ne-a fost adus la cunoştinţă nimic legat despre acest fapt nici de la medici şi nici documente care să ateste acest lucru. De atunci nu mai ştim nimic de Mathias. Când spunem nimic ne referim la tot, cum ar fi: investigaţii medicale, RMN, declaraţii medici sau orice fel de probă în acest sens. Explicaţiile pe scurt şi răspunsul primit au fost că: Sunt date confidenţiale!. Noi reprezentăm familia unui copil nou-născut şi nu concepem faptul să nu ştim absolut nimic despre el. Nici unde se află, nici care este starea lui de sănătate sau dacă a fost predat către o familie în plasament”, a scris Beni Ciobotaru pe Facebook.

  Puteți urmări știrile Click! și pe Google News!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
soare plaja pixabay jpg
schelete craniu freepik jpg
oua vopsite de paste jpeg
familie targu jiu1 jpg
aron pumnul colaj captura video jpg
sarpe thailanda jpg
familie copil cuplu depositphotos1 jpg
constanta pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net