Două românce au câștigat un concurs de științe în Irlanda

Ultima actualizare:

    Tinerele au fost recompensate cu 5.000 de euroFoto: rte.ie
Tinerele au fost recompensate cu 5.000 de euroFoto: rte.ie

Două eleve de origine română, Maria Louise Fufezan (16 ani) și Diana Bura (15 ani), sunt câștigătoarele celei de-a 52-a ediție a concursului de științe BT Young Scientist and Technology Exhibition, care a avut loc în Irlanda. Elevele din orașul Balbriggan au impresionat juriul cu proiectul „ An Investigation into the Effects of Enzymes used in Animal Feed Additives on the Lifespan of Caenorhabditis Elegans”.

În lucrarea lor, Maria Louise Fufezan și Diana Bura au prezentat pagubele aduse fertilității solului de modul de hrănire al animalelor. Dianei i-a venit această idee atunci când a vizitat ferma bunicii sale și a observat că găinile ei erau mult mai mici decât cele din comerț. Tinerele s-au hotărât să afle din ce cauză se produce acest fenomen, realatează The Irish Times. Maria Louis Fufezan și Diana Bura au descoperit că aditivii băgați în mâncarea din comerț sunt de vină. De asemenea, ele au descoperit că acești aditivi nu numai că fac animalele să crească mult mai mari, dar o enzimă din mâncarea lor are capacitatea de a distruge viermi și nematode care ajută la fertilizarea solului.

Cele două fete provin din familii de români din Transilvani și a fost prima lor apariție la acest concurs. Maria și Diana au primit un cec de 5.000 de euro și posibilitatea de a reprezebnta Irlanda, în septembrie, la Bruxelles, în competiția europeană.

image
image
image
image
image
image
cafea freepik jpg
Ministrul finanțelor Marcel Boloș vizitează Trezoreria Municipiului București și Trezoreria sector 3, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
trandafiri albi foto magnolia jpg
casa thesun1 jpg
casa colaj tiktok jpg
Dieta Atlantica jpg
vapor istock jpg
castelul predjama pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net