El este românul care coordonează criza Covid în Australia. Tudor Codreanu e expert în medicina dezastrelor
Veritabil profesionist! Expert în medicina dezastrelor, Tudor Codreanu coordonează criza COVID-19 în toată Australia de Vest, cu rezultate excelente - doar 1.000 de cazuri şi 9 morţi. El s-a ocupat de repatrierea marinarilor australieni şi de campania de vaccinare.
Originar din Cluj, Tudor Codreanu s-a mutat în Australia încă din 2009 şi a reuşit să-şi construiască o carieră impresionantă. Este comandant al Centrului de Coordonare a Incidentelor în Australia de Vest şi se află în prima linie a luptei, fie că e vorba de agenţi biologici, cicloane sau incendii.
„Pentru o perioadă am avut câteva vapoare unde era epidemie de COVID-19 la bord, în acelaşi timp cu ciclonul Seroja. Am şi răspunderea de a coordona vaccinarea anti-COVID-19 în Australia de Vest”, explică Tudor Codreanu pentru adevarul.ro. El deţine în acelaşi timp şi funcţia de comandant al Australiei de Vest - Divizia de Asistenţă medicală de urgenţă în regiunea Pacificului de Sud-Est pentru misiuni complexe. Din această postură, el şi-a adus o contribuţie serioasă la menţinerea sub control a pandemiei. Nu în ultimul rând, e profesor la universităţi importante, în Belgia şi în Italia.De la izbucnirea pandemiei, clujeanul s-a remarcat prin misiuni dificile, inclusiv readucerea în ţară şi intrarea în carantină a unor nave de pasageri sau de marfă.
„Primul mare focar de COVID-19 pe un vas de croazieră a fost pe Diamond Princess, în februarie 2020. Vasul era în Japonia, la Yokohama. Guvernul Federal al Australiei mi-a încredinţat misiunea de a repatria 200 de australieni aflaţi la bord. La aterizarea lor în Darwin, Northern Territory, am organizat şi am condus perioada de carantină, timp de două săptămâni, înainte de a mă putea întoarce acasă, pentru nunta fiicei mele”, povesteşte specialistul. Tot de numele său se leagă o premieră la nivel mondial. În martie 2020 a fost prima dată când un vas de croazieră, Artania, cu peste 1.800 de pasageri şi echipaj la bord, a fost folosit drept centru de carantină COVID-19. „Şi cu vapoarele de marfă au fost probleme. MV Patricia Oldendorff nu a putut fi adus la doc din cauza dimensiunilor mari ale vasului. Prin urmare, toată misiunea şi carantina echipajului, inclusiv furnizarea zilnică a mâncării şi a ajutorului medical, s-au făcut cu nava ancorată la 15 kilometri de mal, folosind elicopterul”, detaliază Codreanu.
Australia a avut o abordare diferită faţă de ţările europene şi a evitat măsurile dure pe termen lung. „Comparativ cu restul lumii, separarea geografică, închiderea graniţelor şi carantina la intrare în ţară, timp de două săptămâni, în hoteluri cu regim strict, au făcut posibil succesul nostru. Până acum, în Australia de Vest am avut doar 1.021 de cazuri diagnosticate. În total, am avut doar nouă decese, ultimul în aprilie 2021. Noi nu avem nici un fel de restricţie în viaţa noastră. În afară de faptul că nu putem ieşi din Australia, ca să călătorim, totul este absolut normal”, punctează expertul. La fel ca în România, au existat şi există încă persoane care refuză să se vaccineze. Însă, potrivit spuselor lui Tudor Codreanu, se speră ca Australia să ajungă, în ianuarie 2022, la 90% vaccinare. Click! spuneRegiunea Australia de Vest are o populaţie de numai 2,7 milioane de locuitori şi o suprafaţă uriaşă - nu mai puţin de 2,5 milioane de kilometri pătraţi. Spre exemplu, acest teritoriu este de zece ori mai mare decât suprafaţa Marii Britanii.