Epidemia a sărăcit bogătaşii cu peste 100 de miliarde $

image
Foto: profimedia

Criza planetară produsă de virusul COVID-19 nu îi iartă nici pe bogătaşii lumii! Numai în ultimele două săptămâni, primii zece miliardari din topul Forbes au pierdut peste 100 de miliarde de dolari, cel mai afectat fiind chiar şeful Amazon, Jeff Bezos, care a pierdut peste 14,1 miliarde de dolari. Coronavirusul a făcut peste 3.500 de victime şi a îmbolnăvit peste 100.000 de oameni din 80 de ţări.

Pe bază ce epidemia COVID-19 sau SARS-CoV-2, după cum a fost numită de specialiştii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), se răspândeşte la nivel mondial, omenirea se apropie de o criză economică majoră. Bursele au căzut în ultimele săptămâni, iar acest lucru a afectat grav economia globală. Shanghai Composite şi Euro Stoxx au înregistrat căderi de 5,2% şi 12,4%, iar în SUA, indicele Dow Jones a picat la 3.500 de puncte, adică 12,4% la finele săptămânii trecute. Iar previziunile nu sunt deloc optimiste.

image
Zeci de companii au închis fabricile din China

Dacă nu se găseşte rapid un antidot, un vaccin şi epidemia COVID-19 continuă să ameninţe cu răspândirea la nivel mondial, specialiştii Forbes cred că este inevitabilă o criză economică fără precedent. Însă cât au pierdut bogătaşii planetei în ultimele două săptămâni? Specialiştii Forbes au calculat că primii zece miliardari ai planetei au însumat pierderi de aproximativ 100 de miliarde de dolari, în doar 12 zile. Suma este colosală, având în vedere că bugetul României pe 2019 a fost de 62 miliarde $.

image
Jeff Bezos - Amazon

Cel mai bogat om al planetei, Jeff Bezos (56 de ani), care are o avere estimată la 117 miliarde $ şi deţine compania Amazon, a pierdut săptămâna trecută la bursă 14,1 miliarde de dolari. Şi asta pentru că majoritatea fabricilor cu care lucrează se află în China.

image
Warren Buffett - Berkshire Hathaway

Warren Buffett (90 de ani), patronul companiei Berkshire Hathaway, care are o avere personală de 80 de miliarde de dolari, a pierdut 9,8 miliarde $. Declaraţia lui pentru Forbes a fost şocantă: ”De 30 de ani cumpărăm afaceri să le dezvoltăm şi să le vindem, dar niciodată nu ne-am confruntat cu coronavirus”.

image
Elon Musk - Tesla

Elon Musk (49 de ani), care are o avere de 37,9 miliarde de dolari, a pierdut în doar câteva zile 8,9 miliarde, după ce acţiunile Tesla au scăzut dramatic şi fabricile din Shanghai şi-au încetat activitatea pentru două săptămâni. Boss-ul Microsoft, Bill Gates (65 de ani), a pierdut în ultimele zile 6,6 miliarde de dolari din averea lui de 107,9 miliarde $. Titanii din industria modei, Bernard Arnault (71 de ani), de la LVMH, care are o avere de 107,6 miliarde de dolari, a pierdut 7,4 miliarde de dolari în doar câteva ore, iar Amancio Ortega (84 de ani), de la Inditex (Zara), care are o avere de 71,4 miliarde, a pierdut 6,1 miliarde. 

image
Mark Zuckerberg - Facebook

Nici Mark Zuckerberg (36 de ani) de la Facebook nu a fost ferit de efectele economice ale epidemiei care a băgat în sperieţi omenirea, averea lui de 69,9 miliarde de dolari scăzând cu 8,5 miliarde.

image
Larry Ellison - Oracle

Pe lista pierzătorilor de la bursă, îi mai putem menţiona pe Larry Ellison (76 de ani), de la Oracle, care are o avere de 62,1 miliarde şi a sărăcit cu 7,7 miliarde, Larry Page (47 de ani), de la Alphabet, care a pierdut 7,3 miliarde, şi Serghei Brin (47 de ani), tot de la Alphabet, care a pierdut peste 7 miliarde. Iniţial pierderile au fost de 83 de miliarde, dar fluctuaţiile ulterioare ale deprecierii acţiunilor au ridicat pierderile cu peste 8,3%.

meghan markle harry regina jpeg
meghan markle harry regina jpeg
Anamaria Prodan Laurențiu Reghecampf
Regina Elisabeta
Ioana Petric jpg
BeFunky collage (12) jpg
Horoscop 29 septembrie sursa foto Pixabay
militar pedofil jpeg
Ambulanta FOTO Mircea Moira / Shutterstock
tren cereale galati port ecartament 640x400 jpg
image
image
image
image
elon musk foto profimedia
militar pedofil jpeg
1 priscilla chan si mark zuckerberg jpg jpeg
calendar ortodox 2021 29 septembrie sfantul cuvios chiriac sihastrul png
talibani
Regina Elisabeta