Este Ziua Internațională a Sărutului. Ce efecte benefice are acesta asupra sănătății

Ultima actualizare:

    Pentru cei care suferă de alergii, sărutul are o funcție terapeuticăFoto: Pixabay
Pentru cei care suferă de alergii, sărutul are o funcție terapeuticăFoto: Pixabay

Ziua Internaţională a Sărutului, care în acest an este marcată sâmbătă, 6 iulie, are la bază ideea că multe persoane au uitat ce înseamnă plăcerea asociată cu atingerea buzelor.

Beneficiile sărutului asupra sănătății nu sunt nici ele deloc de neglijat, studiile arătând numeroase efecte pozitive în această privință. Sărutul este o experienţă plăcută şi intimă, însă Ziua Internaţională a Sărutului nu este atât de mediatizată precum Valentins's Day (Ziua Îndrăgostiţilor),sărbătorită anual pe 14 februarie. De aceea este bine să ne amintim de sărut și de Ziua lui Internațională, în fiecare 6 iulie.

Semnificaţia sărutului este diferită în funcţie de zonele de pe glob. Astfel, un sărut poate exprima, printre altele, sentimente de dragoste, pasiune, afecţiune, respect, prietenie, noroc. De-a lungul timpului, au existat şi competiţii pentru cel mai lung sărut. De exemplu, pe 6 -7 iulie 2005 a fost stabilit un record pentru cel mai lung sărut, de 31 de ore şi 30 de minute, în Marea Britanie. Apoi, în 2009, de Valentine's Day, Nikola Matovic şi Kristina Reinhart, din Germania, au stabilit un nou record de 32 de ore. Pe 13 februarie 2011, un cuplu din Thailanda - soţ şi soţie - a doborât recordul anterior, după 46 de ore şi 24 de minute de sărut. Cel mai recent record a fost stabilit pe 12 - 14 februarie 2013, după un "maraton" de sărutat de 58 de ore, 35 de minute şi 58 de secunde. Sărutul, însă, nu este doar un mod de a ne exprima sentimentele, pasiunea sau prietenia, ci, conform studiilor făcute de experți, este și un factor pozitiv pentru sănătatea celor care se sărută, beneficiile acestuia fiind multiple.

Sărutul are și un important efect antistres
Sărutul are și un important efect antistres
  • O primă calitate a sărutului este că are efecte benefice asupra sănătății bucale. Săruturile umede intră în această categorie. În timpul sărutului producem salivă care are efectul de a curăța o parte dintre bacteriile de pe dinți. Conform specialiștilor, această salivă contribuie la distrugerea plăcii dentare bacteriene.
  • Pe lângă efectul antibacterian legat de stimularea secreției de salivă, sărutul permite și arderea caloriilor. Persoanele care doresc să slăbească ar trebui să sărute des și îndelung. În timpul unui sărut organismul pierde între 2 și 6 calorii pe minut, în condițiile în care un sărut activează 30 de mușchi ai feței.
  • Sărutul stimulează și sistemul imunitar al organismului. Prin sărutul dintre doi oameni sănătoși se realizează un schimb de germeni, în cantități mici, care ajută sistemul imunitar. Studiile au arătat, de exemplu, că dacă o femeie însărcinată primește astfel de mici doze de virusuri sau bacterii, organismul ei creează anticorpi de care va beneficia și viitorul copil. În consecință, dacă prietena sau soția a rămas gravidă, ea trebuie sărutată cât mai mult.
  • Sărutul are și un important efect antistres, prin eliberarea în organism a doi hormoni importanți. Un sărut duce la eliberarea oxitocinei, un hormon care relaxează ritmul cardiac și scade tensiunea arterială. De asemenea, sărutul eliberează și endorfina, supranumită și hormonul fericirii.
  • Pentru cei care suferă de alergii, sărutul are o funcție terapeutică, ameliorând simptomele reacțiilor alergice. Primăvara este considerat anotimpul iubirii, dar este și anotimpul alergiilor. Conform unui studiu japonez, persoanele care să sărută au un nivel mai scăzut al proteinei lgE în organism, proteină care declanșează sâcâitoarele simptome ale alergiilor: nasul care curge, gâtul iritat, lăcrimare excesivă. E drept că, în conformitate cu studiul japonez, pentru ca sărutul să aibă astfel de efecte antialergice, el trebuie desfășurat timp de cel puțin 30 de minute.
  • Sărutul are și importanta funcție de a mări dorința sexuală, iar efectele benefice ale activității sexuale asupra organismului sunt deja extrem de bine documentate.
  • Și poate cel mai important efect al sărutului este că ne face fericiți. Prin eliberarea serotoninei, dopaminei și oxitocinei, sărutul ne face să ne simțim fericiți. Datorită acestui lucru, partenerii care se sărută mai des și mai pasional au șanse mai mari în a avea o relație serioasă, de durată, decât cei care obișnuiesc să se sărute mai rar.

Citește și

10 lucruri pe care nu le știați despre sărut

Tipul de sărut preferat de toţi îndrăgostiţii

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Meghan Markle interviu, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Regina Camilla Foto Getty Images (1) jpg
sua drapel steag jpeg
adolescenti jpg
1280px Romania 1913 1916 jfif
Dezbatere prezidențială între Donald Trump și vicepreședintele Kamala Harris. FOTO AFP
tsunami  jpg
9 george washington shutterstock 423235858 jpg jpeg
casierie banca jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net