Europa, lovită de ger năprasnic! Temperaturile au scăzut până la -28 de grade


    Întreaga Europă a fost lovită de frontul de aer polarFoto: AFP
Întreaga Europă a fost lovită de frontul de aer polarFoto: AFP

Întregul continent european este afectat de gerul năprasnic care s-a așternut tocmai la sfârșitul iernii calendaristice. Au fost înregistrate și victime din cauza frigului, amplificat de vântul puternic, iar autoritățile au luat măsuri salvatoare pentru persoanele fără adăpost, care sunt cele mai vulnerabile în astfel de condiții.

Potrivit Digi24, valul de frig siberian s-a abătut asupra Europei dinspre nord-est, făcând deja cel puțin nouă victime în doar trei zile.

În vestul Europei, iarna a lovit năprasnic în special în Franța, Belgia și Elveția. În spațiul francez, temperaturile vor scădea până la -10 grade Celsius, dar se vor resimți de aproape -18 grade Celsius. Autoritățile au pus la dispoziția oamenilor fără adăpost peste 3.100 de locuri de cazare, suplimentare față de cele care există deja. În Elveția a fost înregistrată cea mai scăzută temperatură, de -28,3 grade Celsius, în Pasul Ofen, la o altitudine de 1.970 de metri. Și la înălțimi mai mici au fost înregistrate temperaturi foarte scăzute, de -15 grade.

Centrul Europei înregistrează și el temperaturi sub -20 de grade Celsius. La Roma, în Italia, a nins pentru prima dată din 2012 și nu a fost deloc o ninsoare neglijabilă. Zăpada depusă a produs blocaje și întârzieri ale traficului rutier. Germanii resimt și ei gerul aspru, în special la altitudini mari. Pe cel mai înalt pisc din Germania, Vârful Zugspitze (2.962 de metri), temperatura a scăzut până la -27 de grade. În Austria, Dunărea a înghețat pe anumite tronsoane, dar autoritățile au interzis cetățenilor patinajul pe aceste porțiuni.

În Balcani, gerul a fost până acum ceva mai domol, dar tot sunt temperaturi mult sub media acestei perioade. În Bulgaria și Grecia, au fost înregistrate valori de până la -7 grade. România se confruntă și ea de câteva zile cu temperaturi foarte scăzute și viscol, din cauza frontului de aer polar, care a lovit sudul și estul țării.

În țările nordice și cele baltice, temperaturile variază de la -5 grade la Stockholm (capitala Suediei), până la -20 de grade  la Ostersund. În Lituania, trei persoane au murit în ultimele trei zile, din cauza frigului.

Chiar și în Rusia sunt înregistrate temperaturi „neobișnuit de reci” pentru această perioadă,, cuprinse între -14 grade ziua și -24 grade noaptea în centrul țării și la Moscova. 

cub vica blochina png
Mașini blocate în trafic de ninsoare - vremea - meteo - ninge FOTO Shutterstock
cub irinel columbeanu  monica gabor mr pink png
Michael Klein, Facebook jpg
dani otil si razvan simion
anca turcasiu si loredana groza jpg
ceai somn jpg
cub mircea bravo png
image
image
image
image
image
image
Diana și Charles jpg
Mașini blocate în trafic de ninsoare - vremea - meteo - ninge FOTO Shutterstock
ceai somn jpg
femeie fericire pexels andrea piacquadio 774866 jpg
calendar ortodox 2021 2 februarie intampinarea domnului png
foto1  Vila cluj jpg