Expert în vaccinuri: «Următorul virus ar putea fi mai contagios sau mai letal»

Ultima actualizare:

    foto: Pixabay
foto: Pixabay

Pe fondul îngrijorării noi tulpini, Omicron, virusologii trag un semnal de alarmă și spun că omenirea ar putea fi lovită de noi pandemii, mult mai puternice decât cea de coronavirus. Vaccinologul britanic Sarah Gilbert avertizează că vaccinurile ar putea fi mai puțin eficiente în cazul tulpinilor-mutant, cum este considerată cea sud-afriacană.

„Nu va fi ultima dată când un virus ne amenință viețile. Adevărul este că următorul ar putea fi și mai rău. Ar putea fi mai contagios sau mai letal, sau ambele. Nu putem permite să trecem printr-o situație ca aceasta prin care am trecut și să constatăm că, în ciuda pierderilor economice enorme pe care le-am suferit, încă nu asigurăm finanțare pentru pregătirea în prevenirea unei pandemii. Progresele pe care le avem și cunoștințele pe care le-am dobândit nu trebuie pierdute”, a spus ea, potrivit Digi24, care citată BBC.

Legat de varianta Omicron, Sarah Gilbert a declarat că proteina Spike conține mutații care cresc contagiozitatea virusului. „Există modificări suplimentare care pot însemna că anticorpii obținuți prin vaccinare pot deveni mai puțin eficienți în prevenirea infecției cu Omicron. Până când vom ști mai multe, ar trebui să fim precauți și să luăm măsuri pentru a încetini răspândirea acestei noi variante”, a îndemnat ea.

86 de cazuri de infectare cu Omicron, în Marea Britanie

Marea Britanie a decis sâmbătă ca toate persoanele care intră în țară să prezinte un test COVID-19 negativ. Noua măsură se aplică începând de marți, inclusiv celor vaccinați și este menită prevină apariţia mai multor cazuri de infectare cu noua variantă Omicron, descoperită deja la 160 de cetățeni. Marea Britanie a înregistrat duminică 86 de cazuri noi ale variantei Omicron și a ajuns la 246 de cazuri de infectare cu această mutație.

Tulpina Omicron, considerată «un monstru» pandemic

Un studiu recent realizat în Marea Britanie arată că vaccinarea cu trei doze de ser anti-COVID-19 ne poate proteja de Omicron. Specialiştii britanici au descoperit că tulpina provenită din Africa de Sud poate sparge imunitatea oferită pacienţilor care au trecut prin boală şi că poate declanşa un val uriaş de infectări comunitare. Cercetătorii sud-africani de au arătat că noua tulpină e de 2,4 ori mai periculoasă la reinfectare decât tulpinile Beta şi Delta. Spania nu mai primeşte turişti nevaccinaţi din Marea Britanie şi din alte ţări cu un grad de risc ridicat, iar Franţa cere un test negativ făcut cu 24 de ore înainte de sosirea în ţară. Austria a prelungit starea de carantină totală, iar Germania a decis ca nevaccinaţii să fie băgaţi în carantină.

Citește și:

5 lucruri despre noua tulpină Covid-19 din Africa de Sud. Ce știm până acum

Noua tulpină Covid, cu peste 30 de mutații, a fost numită Omicron. OMS o descrie ca fiind “îngrijorătoare”

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net