Fabrica AstraZeneca, acuzată că a ”deturnat” vaccinuri anti Covid-19 spre Marea Britanie

Ultima actualizare:

    AstraZeneca este una dintre companiile care dezvoltă un vaccin împotriva COVID-19
AstraZeneca este una dintre companiile care dezvoltă un vaccin împotriva COVID-19

Autoritățile de reglementare belgiene au demarat o investigație la fabrica de vaccinuri a AstraZeneca din Bruxelles, după ce compania anglo-suedeză a anunțat că va reduce semnificativ cantitatea de vaccinuri pe care o urma să o livreze către țările Uniunii Europene, relatează The Guardian, citat de Digi24. În același timp, fabrica a dat asigurări că va păstra ritmul de producție pentru vaccinurile crontractate de Marea Britanie.

Investigația a fost declanșată după o solicitare a Comisiei Europene care pare determinată să escaladeze conflictul cu AstaZeneca.

Solicitarea Comisiei Europene vine ca urmare a dubiilor pe care europenii le au cu privire explicația dată de AstraZeneca pentru reducerea cantității de doze de vaccin care urmează să fie livrată pe continent.

AstraZeneca a anunțat anterior că va putea livra doar 25% din cele 100 de milioane de doze promise Uniunii Europene din cauza unor probleme de producție la fabrica din Belgia, spațiu care este deținut de compania franceză Novasep.

Pe de altă parte, deși a anunțat că livrările pentru UE vor fi reduse, compania a dat asigurări guvernului britanic că va continua producția de 2 milioane de doze pe săptămână pentru a își putea îndeplini obligația contractuală de a livra 100 de milioane de doze în Marea Britanie.

În urma acestor declarații și anunțuri, Comisia Europeană a pus la îndoială explicația firmei anglo-suedeze și vrea să afle dacă nu cumva dozele care ar fi trebuit să fie livrate spre Europa au fost „deturnate” spre Regatul Unit.

Uniunea Europeană cere de la AstraZeneca dozele comandate și prefinanțate

Conform contractului cu UE pentru 400 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca/Oxford, firma britanică trebuie să producă în patru fabrici pentru a asigura cantităţile necesare. Dintre acestea, două se află pe teritoriul Uniunii, dintre care una în Belgia, şi două în Regatul Unit, mai scrie sursa citată. 

„Daţi-mi voie să fiu clară: nu există o ierarhie a acestor fabrici în contract, nicio diferenţiere între siturile din Regatul Unit şi cele din UE”, a subliniat comisarul european pentru sănătate. „Fabricile britanice sunt incluse în contractul de precomenzi şi de aceea trebuie să furnizeze dozele aşteptate”, a mai spus Stella Kyriakides, citat de The Guardian, protrivit Digi24.

Comisarul european pentru sănătate a precizat că a trimis o scrisoare companiei prin care a adresat „întrebări serioase și importante”, în contextul în care UE a pre-finanțat dezvoltarea și producția vaccinului și „vrea să vadă rezultatul”.

„Uniunea Europeană vrea să știe cu exactitate câte doze au fost produse de către AstraZeneca, unde anume au ajuns și cui au fost livrate. Răspunsurile companiei nu au fost satisfăcătoare până acum. Din acest motiv, o a doua întâlnire este programtă în această seară”, a precizat Stella Kyriakides.

Ea a adăugat că UE vrea dozele de vaccin comandate, pe care le-a prefinanțat, să fie livrate „cât mai repede posibil”. „Dorim contractul să fie pe deplin respectat”, a adăugat comisarul european.

Citește și:

Covid-19: vaccinul britanic AstraZeneca are rezultate bune și la tineri, și la persoane în vârstă

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Banner Carmen Harra
panouri solare risc hackeri jpg
ceai freepik jpg
tarani romani cuptor jpg
Ploaie Autostrada jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net