Femeile din Ucraina, gata să moară pentru ţară. Ce vrea să facă o mamă a trei copii dacă Rusia îi invadează

26 ianuarie 2022

O mamă de 52 de ani şi-a luat armă ca să se apere de ruşi. Reportajul ”The Times” cu Mariana Zhaglo, de 52 de ani, mamă a trei copii, a făcut înconjurul planetei. Femeia şi-a cumpărat o puşcă cu lunetă Zbroyar Z-15 şi cască şi e hotărâtă să se apere până la ultima suflare, în cazul unei invazii.

image
Tatiana, 21 de ani, studentă la Facultatea de Medicină Veterinară, s-a înrolat. Foto: Getty Images

Peste 100.000 de civili s-au oferit voluntari şi au început pregătirile alături de cei 255.000 de soldaţi ucraineni. La graniţa dintre Ucraina şi Rusia soldaţii îndură temperaturi de -80C şi simt o tensiune mai apăsătoare decât moartea. Mariana Zhaglo (52 de ani), de meserie analist de piaţă, a declarat pentru jurnaliştii americani că ”nu are nimic în comun cu viaţa militară, dar că e gata să îşi apere ţara cu preţul vieţii”.

image
Mii de civili ucraineni, în armată de frica lui Vladimir Putin. Foto: EPA-EFE

„Ca mamă nu vreau ca odraslele mele să moştenească problemele Ucrainei şi nici ca aceste ameninţări să le fie transmise. Este mai bine să mă lupt eu acum pentru viitorul lor. Dacă se va ajunge să ne luptăm pentru apărarea Kievului, vom lupta să ne apărăm oraşul. Dacă se va începe să se tragă, voi începe să trag şi eu cu puşca”, a spus Zhaglo, citată de presa internaţională.

La fel ca ea, Tatiana, de 21 de ani, studentă la Facultatea de Medicină Veterinară, s-a înrolat în trupele de voluntari ucraineni şi se pregăteşte cu soldaţii, în cadrul Forţelor Teritoriale de Apărare.

Rusia, sancţiuni dure din partea Vestului dacă atacă Ucraina

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a subliniat recent că ”Rusia va fi sancţionată extrem de sever în cazul unui atac armat împotriva Ucrainei", iar ministrul apărării britanic Ben Wallace a declarat în Parlament că ”există informaţii că trăgătorii de elită ruşi se află deja pe teritoriul Ucrainei, gata să provoace o diversiune”. La graniţa dintre Rusia şi Ucraina au fost masate între 120.000 şi 150.000 de militari ruşi, aceasta fiind considerată cea mai mare dislocare de forţe militare din istoria recentă a bătrânului continent.

Preşedintele american Joe Biden a afirmat marţi că va lua în calcul impunerea de sancţiuni care să-l vizeze personal pe omologul său Vladimir Putin dacă Rusia va invada Ucraina, în contextul în care liderii occidentali au intensificat pregătirile militare şi au făcut planuri pentru a proteja Europa de un potenţial şoc în aprovizionarea cu energie.

image
Tancuri ruseşti aduse la graniţă. Foto: EPA-EFE

Pe de altă parte, ambasadorul ucrainean în Japonia, Serghei Korsunski, a declarat: ”Dacă se ajunge la război, va fi primul din toată istoria omenirii care se desfăşoară împotriva unei ţări care are pe teritoriul său nu mai puţin de 15 reactoare nucleare, care are 30.000 km de conducte de gaz şi petrol”.

Ce a declarat ambasadorul rus în Australia despre conflict

În replică, ambasadorul rus în Australia, Aleksei Pavlovski, a subliniat încă o dată că Rusia nu intenţionează să invadeze Ucraina, deşi statele occidentale spun că foloseşte acelaşi scenariu din 2014, când a anexat Crimeea.

image

Ambasadorul rus a spus la un post de radio australian că ”trupele ruseşti de la graniţă nu reprezintă o ameninţare, ci un avertisment. Militarii ruşi desfăşoară exerciţii militare pentru a descuraja Ucraina de la mişcări militare nechibzuite”.

În privinţa negocierilor cu NATO, diplomatul rus a punctat că ”ameninţările şi sancţiunile nu funcţionează într-o negociere cu Rusia. Trebuie schimbat tonul”.

Miercuri, populaţia ucraineană a fost informată de către autorităţi că ”atacul din partea Rusiei nu e unul iminent, dar nivelul de alertă trebuie să rămână ridicat”.

Puteţi urmări ştirile Click! şi pe Google News! 

irina tanase 13 jpg
andre JPG
anamaria prodan portret 0 jpeg
Pensionari din România jpg
00032 jpg
salariu copy jpeg
1 ducesa kate si regina elisabeta a ii a jpg jpeg
crbl  2 (2) jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
Charles 1 INQUAM Photos Octav Ganea jpeg
bone ferenc criminal bihor motiv crima 770454 webp
telefon jpeg
shaorma jpeg
Pensionari din România jpg
crima spania png