Criza din Ucraina: Rusia amenin╚Ť─â cu represalii ├«n timp ce NATO ├«narmeaz─â Ucraina

24 ianuarie 2022

Rusia a promis c─â va ÔÇ×r─âspunde ├«n mod corespunz─âtorÔÇŁ dac─â SUA va trimite trupe militare ├«n Europa de Est ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile baltice pe fondul crizei din Ucraina. Anun╚Ťul a fost f─âcut de c─âtre Andrei Kartapolov, ╚Öeful comisiei de ap─ârare a parlamentului rus. 

image

Britanicii ├«╚Öi evacueaz─â cet─â╚Ťenii din Ucraina

Reac╚Ťia Rusiei vine ├«n timp ce ╚Öefii ap─âr─ârii din Marea Britanie finalizau, asear─â, planurile de a transporta pe cale aerian─â p├ón─â la 1.000 de militari britanici ├«n Ucraina. Surse din cadrul  Ministerului Ap─âr─ârii au spus c─â trupele vor zbura ├«n Ucraina cu avioane de transport RAF pentru a evacua cet─â╚Ťenii britanici din zon─â. Planurile de evacuare au fost puse ├«n aplicare deoarece pre╚Öedintele rus Vladimir Putin are acum peste 100.000 de solda╚Ťi la grani╚Ť─â,  ├«mpreun─â cu tancuri, artilerie ╚Öi lansatoare de rachete. Solda╚Ťii britanici vor crea centre de evacuare pe unul sau mai multe aerodromuri civile sau militare, cet─â╚Ťenii englezi sunt sf─âtui╚Ťi s─â se ├«ndrepte spre aceste puncte de extragere. 

image

Britanicii antreneaz─â solda╚Ťii ucraineni 

De asemenea, se pare c─â ├«n Ucraina se afl─â de c├óteva s─âpt─âm├óni o unitate de for╚Ťe speciale britanice care antreneaz─â trupele ucrainene ├«n tactici de sabotaj. Mai mult, se pare c─â Ministerul Ap─âr─ârii a trimis 2.000 de arme antitanc u╚Öoare ├«n Ucraina, ├«mpreun─â cu o echip─â de 30 de solda╚Ťi din Regimentul Ranger - parte a Brig─âzii de Opera╚Ťii Speciale. 

╚śi America ofer─â ajutor 

├Äntre timp sose╚Öte ajutor militar ╚Öi din America.  Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a avertizat c─â o invazie a Ucrainei va fi ÔÇ×├«nt├ómpinat─â cu un r─âspuns sever ╚Öi unitÔÇŁ.

El a purtat discu╚Ťii de 90 de minute la Geneva s─âpt─âm├óna trecut─â cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

image

├Äntre timp, ministrul de externe al Irlanda a spus c─â planurile Rusiei de a organiza exerci╚Ťii militare ale marinei ├«n largul coastelor Irlandei ÔÇ×nu sunt bineveniteÔÇŁ.Exerci╚Ťiile de artilerie de la ├«nceputul lunii februarie vor avea loc ├«n apele interna╚Ťionale, dar ├«n spa╚Ťiul aerian controlat de Irlanda ╚Öi ├«n zona economic─â exclusiv─â (ZEE) a ╚Ť─ârii.

Simon Coveney a spus c─â exerci╚Ťiile vor avea loc la 240 de kilometri (150 de mile) ├«n largul coastei de sud-vest a Irlandei. ├Än conformitate cu cerin╚Ťele legale, Rusia a informat ├«n prealabil autorit─â╚Ťile aeriene din Irlanda despre activit─â╚Ťile planificate.

Autoritatea de avia╚Ťie irlandez─â (IAA) a insistat c─â nu va avea niciun impact asupra siguran╚Ťei opera╚Ťiunilor aeronavelor civile.Dl Coveney a spus c─â Irlanda nu are competen╚Ťele pentru a preveni acest lucru.

image

NATO pregătește Ucraina pentru război

Statele membre NATO au plasat militari ├«n a┼čteptare ┼či au trimis nave ┼či avioane de lupt─â ├«n vederea unei consolid─âri ├«n Europa de Est, ├«mpotriva unor activit─â┼úi militare ale Rusiei la frontier─â cu Ucraina, anun┼ú─â luni ├«ntr-un comunicat Alian┼úa Nord-Atlantic─â (NATO).

ÔÇŁNATO va continua s─â ia toate m─âsurile necesare pentru a proteja ┼či ap─âra to┼úi alia┼úii, inclusiv prin consolidarea p─âr┼úii de est a Alian┼úei. Vom r─âspunde mereu oric─ârei deterior─âri a mediului nostru de securitate, ┼či anume printr-o consolidare a ap─âr─ârii noastre colectiveÔÇŁ, subliniaz─â secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, citat de AFP.

oana zavoranu jpg
adela popescu si radu valcan si au anulat planurile de vacanta 2 jpg
maria dragomiroiu
cristina siscanu 1 jpeg
image png
cub radu stefan banica png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
calendar ortodox 2021 23 mai sf mihail marturisitorul png
1 mare foto epa efe 57690578 jpg
6 traian basescu prima iubita jpg jpeg
4 printul andrew profimedia 0652894124 jpg jpeg
ioan niculae jpeg
inceput de an scolar jpeg