Marea Britanie și Casa Albă se așteaptă la o invazie pe scară largă a Ucrainei
Oficiali din cadrul ministerului britanic al Apărării se tem de ce e mai rău și prevăd cel mai sumbru scenariu pe care Vladimir Putin îl va pune - dacă nu cumva a și făcut-o deja - în aplicare. Este vorba despre o invazie totală și completă a Ucrainei, în contextul tensiunilor din ultima perioadă care au tot crescut în zonă.
Ne aflăm în pragul unui război iminent, așa cum Europa nu a mai văzut de mult.
Situația din regiune a devenit dramatică încă de la sfârșitul anului trecut, când Moscova a adus la granița cu Ucraina 100.000 de soldați,tancuri și rachete.
Casa Albă a avertizat ieri că situația este „extrem de periculoasă” și că Moscova ar putea lansa un atac „în orice moment”.
Se credea că Putin va alege „opțiunea simplă” de a trimite trupe în regiunea Donbass din sud-estul Ucrainei și apoi va negocia pentru ca aceasta să devină un stat independent, oferind un tampon între Ucraina pro-vest și Rusia. Deoarece regiunea este deja ocupată de separatiști pro-ruși și se află în stare de război din 2014, se credea că nu va opune prea mare rezistență.
Dar cele mai recente informații îi îngrijorează acum și mai tare pe șefii Ministerului Apărării. Aceștia prevăd o incursiune militară de proporții mult mai mari. Temerile sunt legate de faptul că rușii ar putea invada Ucraina dincolo de regiunea Donbass. Practic, sunt în pericol mult mai multe orașe și există riscul pierderii de vieți omenești în rândul civililor. Britanicii consideră că rușii se pregătesc pentru acest scenariu deoarece armata staționează la o distanță extrem de mică de Kiev.
„Credem cu tărie că Putin este pregătit pentru o invazie completă, mai degrabă decât pentru o ofensivă limitată. Este scenariul de coșmar. Putin este conștient de faptul că, deoarece Ucraina nu aparține NATO, nu va exista niciun răspuns militar din partea statelor occidentale”, au declarat ei.
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken se va întâlni miercuri cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky, înainte de a purta discuții cu omologul său rus Serghei Lavrov vineri la Geneva, în cea mai recentă încercare de a dezamorsa criza.
„Părerea noastră este că aceasta este o situație extrem de periculoasă”, a declarat Jen Psaki, secretarul de presă al Casei Albe. „Suntem acum într-o etapă în care Rusia ar putea în orice moment să lanseze un atac în Ucraina. Este alegerea președintelui Putin și a rușilor, indiferent dacă vor suferi sau nu consecințe economice grave”, a mai declarat el.
Rusia a negat în repetate rânduri că plănuiește o invazie și, în schimb, a cerut ca NATO să-și retragă influența din Europa de Est și să nu permită aderarea Ucrainei.
Marți seară, Kievul a salutat decizia Marii Britanii care a trimis arme și trupe antitanc cu intenția de a ajuta pe cât se poate într-un eventual conflict.
Luni, Marea Britanie a trimis către Ucraina două transportoare C-17 cu 2.000 de sisteme de rachete perforatoare și soldați care au misiunea de a-i învăța pe cei ucraineni cum să le folosească. Însă ambasadorul ucrainean în Marea Britanie, Vadym Prystaiko, a cerut ajutor suplimentar din partea puterilor occidentale. „Cererem mai mult și ne așteptăm să avem mai mult”, a declarat domnul Prystaiko pentru programul Today de la BBC Radio 4. „Nu mi-e rușine să cer să ne ajute cu tot ce este posibil pentru a evita acest război.
Diplomatul a bătut obrazul Germaniei care nu a dorit să se implice militar și a preferat să se concentreze doar pe amenințarea cu sancțiuni la adresa Rusiei. „Cum să ne apărăm dacă nu ne ajutați cu arme?”, a întrebat el retoric.