Nu s-au înțeles! Negocierile NATO-Rusia, eșec total. Suntem la un pas de război în Europa

13 ianuarie 2022

NATO şi Rusia nu au reuşit să-şi rezolve disputa privind Ucraina, iar pericolul unui război rămâne real, crede NATO, care vrea să continue discuțiile mai departe cu Moscova.

article img

"Discuţiile nu au fost simple", a conchis secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după întâlnirea reprezentanţilor celor 30 de ţări membre ale NATO cu delegaţia din Rusia. S-a vorbit timp de patru ore despre situaţia securităţii în Europa, cu accent mai ales pe Ucraina. La final, nu a existat un acord, poziţiile iniţiale au rămas neschimbate. "Am propus o nouă serie de convorbiri, inclusiv în ceea ce priveşte staţionarea de către ambele părţi de rachete în Europa. Partea rusă nu era azi avizată să decidă în legătură cu continuarea discuţiilor, dar nici nu a respins viitoare întâlniri", a declarat secretarul general al NATO, Stoltenberg. 

Aleksandr Gruşko: „Nato izolează Rusia ca în timpul Războiului Rece”

Negociatorul rus Aleksandr Gruşko a reproşat NATO că nu ar fi acceptat ofertele de dezamorsare a conflictului înaintate de Rusia, scrie Adevărul. "NATO menţine tactica de izolare a Rusiei din timpul Războiului Rece. O nouă înrăutăţire a situaţiei ar putea duce la consecinţe serioase şi imprevizibile pentru securitatea europeană", a declarat ministrul adjunct de Externe rus Gruşko după reuniunea de la Bruxelles.

Care sunt cerințele nato și pretențiile Rusiei

Alianţa Nord-Atlantică a cerut din nou Rusiei să-şi retragă cei aproximativ 100.000 de soldaţi desfăşuraţi la graniţa cu Ucraina. Diplomaţii ruşi au reiterat la rândul lor solicitările Kremlinului la adresa NATO: de a nu mai accepta membri noi şi de a-şi retrage trupele din ţările membre din estul Europei. Alianţa a respins aceste solicitări, a precizat Stoltenberg. 

Vicesecretara de Stat a SUA Wendy Sherman a insistat că uşa NATO rămâne deschisă. "Trebuie să punem capăt politicii uşii deschise. (...) Dacă NATO vrea să coopereze, atunci trebuie să accepte rolul Rusiei ca putere pacificatoare", a arătat viceministrul rus de Externe Aleksandr Gruşko.

NATO a oferit deja din 2008 Ucrainei şi Georgiei posibilitatea aderării. Nu a precizat însă şi când ar putea avea loc acest lucru. În urma acestei luări de poziţie, Rusia a ocupat părţi din Georgia şi a anexat în 2014 peninsula ucraineană Crimeea. Secretarul general al NATO Stoltenberg a cerut Rusiei să renunţe la acest mod de operare prin care iniţiază conflicte regionale. "Rusia are trupe în Georgia, Republica Moldova şi în Crimeea ucraineană. Aceste trupe se află acolo fără acordul guvernelor ţărilor în cauză. Nu au fost invitate acolo, nu sunt nici binevenite. NATO cere Rusiei să retragă aceste trupe şi să respecte suveranitatea Georgiei, Moldovei şi Ucrainei", a declarat Stoltenberg la Bruxelles. 

Reprezentanta SUA ameninţă cu consecinţe

Şefa delegaţiei americane Wendy Sherman a repetat în faţa jurnaliştilor ameninţarea pe care i-a transmis-o la discuţiile de la sediul general al NATO şi omologului ei rus Aleksandr Gruşko: "Am spus cât se poate de clar părţii ruse că o eventuală invadare a Ucrainei va avea un preţ şi consecinţe semnificative pentru Rusia", a arătat Sherman. Împreună cu UE şi cu alţi parteneri, ar fi pregătite sancţiuni economice dure, mult peste măsurile luate până acum. În ciuda diferendelor dintre cele două părţi, Aleksandr Gruşko a calificat discuţiile drept "utile". Ar fi fost prima discuţie deschisă în care ar fi fost adresate direct teme importante, a declarat Gruşko în faţa jurnaliştilor. Nu a spus însă şi dacă aceste convorbiri vor continua.

Joi, discuţiile privind securitatea europeană vor continua la Viena la reuniunea OSCE. Din Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa fac parte SUA, Rusia, Ucraina şi alte 53 de ţări din emisfera nordică. Din 1995, OSCE serveşte drept platformă de dialog pe tema dezarmării şi relaxării militare.