Cum arată graniţa dintre Rusia şi Ucraina. Scene care amintesc de războaiele mondiale

Graniţa dintre Ucraina şi Rusia începe să semene din ce în ce mai mult cu un front de război. În zonă au apărut tranşee de doi metri adâncime întinse pe zeci de kilometric, se găsesc mine ascunse în câmp, lunetişti la pază şi soldaţi înarmaţi.

Imagine cu graniţa din Donbas, în luna aprilie Foto: AFP/Forţele armate ucrainene
Imagine cu graniţa din Donbas, în luna aprilie Foto: AFP/Forţele armate ucrainene

Regiunea Donbas din Ucraina este, conform presei străine, un butoi de pulbere. Zona, unde se întâlnesc armata ucraineană cu rebelii susţinuţi de Kremlin, aminteşte de scenele din cele două războaie mondiale. Publicaţia franceză „Les Echos”, avertizează că acest loc ar putea deveni frontul unui război deschis între Rusia şi Ucraina.

Graniţa militară, cufundată în linişte

Linia de demarcare militară din Donbas se întinde pe 427 de kilometri, începând de la satul Şirokino, la Marea Azov, până la graniţa cu Rusia, la nord-est. Imaginile de acolo sunt dezolante: câmpuri în paragină, pe care nu circulă nici maşini, nici oameni.

Asta pentru că, potrivit unui locotenent ucrainean, lunetiştii din tabăra adversă, trăgători de elită din armata rusă deghizaţi în miliţieni locali, sunt foarte aproape şi orice zgomot ar duce la o rafală de focuri.

Liniştea, aproape deplină, este întreruptă sporadic de focuri de artilerie, care au provocat moartea a 60 de soldaţi ucraineni în acest an. Pierderile din tabăra separatiştilor nu se cunosc.  

Numărul soldaţilor ruşi de la graniţă, în creştere

În nordul Donbas, în regiunea Sumî, la frontiera cu Rusia, grănicerii ucraineni întăresc sectoarele considerate vulnerabile cu şanţuri antitransport, în aşa fel încât să împiedice traversarea ilegală a graniţei.

Fortificarea frontierei, pe segmentul Harkiv-Sumî-Cernihiv, a fost accelerată după ce numărul de soldaţi ruşi din zonă a crescut. Miercuri (22 decembrie), secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare, Oleksii Danilov estima că acest număr a ajuns la 122.000.

Pe lângă întăririle fizice de pe front şi înlesnirea procedurilor de mobilizare militară, ucrainenii încearcă să-şi asigure protecţia cibernetică a infrastructurii esenţiale. Echipe de informaticieni din Statele Unite şi Marea Britanie au sosit de curând în Ucraina pentru a ajuta în cazul unei invazii.

SUA pregăteşte sancţiuni pentru Rusia

Mişcările de la graniţă au loc în ciuda pofida summitului virtual Biden-Putin, axat pe Ucraina. De altfel, Casa Albă s-a reunit pentru a discuta despre măsurile economice în cazul unui nou atac al Rusiei împotriva Ucrainei.

Citeşte pe adevarul.ro ce sancţiuni vrea să aplice Joe Biden Rusiei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
pietrele vii din Romania  jpg
Starship shutterstock jpg
centrala jpeg
churches lalibela  jpg
manastirea Ghighiu  jpeg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
stat bloc romania jpg
centrala termica de apartament instalator shutterstock 2373202799 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net