Rusia rămâne fermă pe poziții: „Nu ne retragem!” Nici NATO nu se lasă

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat vineri, într-o conferință de presă, că Rusia este pregătită pentru ce este mai rău și în nici un caz nu-și va retrage trupele de la granița cu Ucraina. Rușii vor pune capăt conflictului care mocnește deceva vreme doar dacă NATO renunță să-și extindă influența în est. Mesajul e cât se poate de calr în termeni simpli ar suna în felul următor: nu vă potoliți, invadăm Ucraina. 

image

Șeful diplomației de la Moscova a spus că președintele Vladimir Putin ar putea lua o decizie privind situația de la frontiera cu Ucraina după ce Occidentul va oferi un răspuns concret și detaliat privind propunerile și contra-propunerile sale. „Federația Rusă nu este pregătită să aştepte pentru totdeauna ca SUA şi NATO să răspundă cererilor sale de securitate şi doreşte un răspuns scris detaliat pentru fiecare propunere exprimată la negocieri”, a declarat Lavrov.

Totodată, ministrul rus de externe a mai punctat că Moscova are motive să creadă că Statele Unite și NATO ar putea începe să-și consolideze forțele armate în apropierea Rusiei, în următoarele luni, folosind tensiunile de la frontiera cu Ucraina drept pretext, transmite Reuters.

Care sunt cerințele Rusiei 

Moscova cere ca NATO să nu-și extindă și să nu desfășoare forțe în Ucraina și în alte țări ex-sovietice. „Am rămas fără răbdare. Am avut foarte multă, am așteptat un răspuns specific la propunerile noastre, acum e timpul ca lucrurile să se miște”, a spus Lavrov în cadrul conferinței de presă. „Occidentul a fost condus de orgoliu și a exacerbat tensiunile, încălcând obligațiile sale și bunul simț”. Lavrov a spus că Rusia așteaptă ca Washington și NATO să ofere un răspuns scris la cererile sale până săptămâna viitoare.

Nici nu se pune problema ca Rusia să ia în discuţie problema „de a readuce trupele în cazarmă”, a insistat Lavrov, adăugând că această solicitare a Washingtonului este „inacceptabilă”.  „Deja se cere nu doar retragerea unităţilor militare de la frontiera cu Ucraina, ci retrimiterea lor în cazarmă. Cred că nici nu mai este nevoie să explicăm că astfel de cereri sunt absolut inacceptabile şi, desigur, nici nu le vom examina”, a adăugat şeful diplomaţiei ruse.

Rușii se antrenează pentru un eventual război 

Moscova își mobilizează militarii în bazele din Orientul Îndepărtat pentru exerciții și antrenamente.  „Exerciţiile vor permite evaluarea pregătirii trupelor de a desfăşura misiuni necesare după regrupări la distanţe mari de-a lungul teritoriului rus”, a explicat Ministerul Apărării. Analişti de informaţii open-source ale serviciilor secrete văd de mai multe săptămâni în imagini de pe reţelele de socializare cum sunt transportate echipamente militare grele ruseşti, inclusiv cu trenul. Rusia a spus că are libertatea să decidă unde îşi mută trupele pe teritoriul său şi că acestea nu reprezintă nicio ameninţare externă.

image
image
image
image
image
image
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net