NATO, întrunire de urgență pe fondul tensiunilor de la granința cu Ucraina

Ultima actualizare:

O reuniune de urgență a NATO a fost convocată vineri, 7 ianuarie, pe fondul îngrijorărilor cu privire la tensiunile de la granițele Ucrainei.

NATO, întrunire de urgență  Foto: Pixabay
NATO, întrunire de urgență Foto: Pixabay

Miniştrii de externe din ţările membre NATO au stabilit vineri o reuniune de urgenţă pentru a discuta despre tensiunile dintre Ucraina și Rusia şi despre securitatea în Europa, a anunţat marţi Alianţa Nord-Atlantică. Reuniunea va avea loc cu trei zile înainte de Consiliul NATO-Rusia din data de 12 ianuarie.

Reuniune de urgență a NATO

Rusia este acuzată de o eventuală invadare a Ucrainei, având în vedere zecile de mii de soldaţi şi echipamentele militare de la graniţa cu statul ucrainean, în timp ce președintele rus Vladimir Putin acuză Ucraina de complot cu Occidentul, implicit de armament NATO adus în zonă. 

Pentru săptămâna viitoare sunt așteptate discuţii între responsabili ai SUA şi NATO cu reprezentanţi ai Moscovei în cadrul unor negocieri destinate calmării tensiunilor. 

Cea mai mare dorință a Rusiei, formulată în proiecte de tratate transmise către SUA şi NATO, este interzicerea oricărei extinderi viitoare a Alianţei Nord-Atlantice şi a oricărei cooperări militare cu ţările aflate în spaţiul considerat de Rusia drept zona sa de influenţă, implicit Ucraina. 

SUA au făcut explicat însă că majoritatea cererilor Rusiei sunt de neacceptat şi au avertizat Moscova că vor răspunde „energic”, alături de aliații lor, în cazul unui atac rusesc împotriva Ucrainei.

Ultima reuniune a Consiliului NATO-Rusia a avut loc în 2019, iar relaţiile între cei doi foşti adversari din perioada Războiului Rece rămân în continuare tensionate, într-un context de profundă neîncredere reciprocă.

Rusia neagă că ar ameninţa Ucraina, de la care a anexat deja o parte din teritoriu, peninsula Crimeea în 2014, şi pretinde că trebuie să facă faţă ostilităţii Occidentului, care susţine Kievul.

Președintele Vladimir Putin pretinde că SUA își consolidează o forță militară în apropierea granițelor Rusiei, și amenință că „dacă linia agresivă a colegilor noștri occidentali continuă, vom reacționa dur la activitățile inamicale”. De asemenea, Putin acuză în continuare NATO, susținând că a fost instalat chiar și în Romania armament ofensiv.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
pensie jpeg
pupaza pexels jpg
schelet arhiva jpg
Valea Cernei și Cernișoarei, după inundatii  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (90) jpg
ungaria romania colaj pexels jpg
Gustav Klimt Immersive Experience Gold in Motion 2 jpg
cafea jpg
renovare apartament jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net