Fostul papă Benedict al XVI-lea, acuzat că știa de abuzurile preoților asupra copiilor

20 ianuarie 2022

Fostul papă, Benedict al XVI-lea, este în prezent acuzat că a știut despre abuzurile preoților din subordinea sa asupra copiilor, în perioada în care era arhiepiscop al Munchenului. O anchetă a dezvăluit că acestuia i-au fost aduse la cunoștință aceste detalii, însă ar fi ales să nu ia nicio măsură.

image
Fostul papă, Benedict al XVI-lea, este în mijlocul unui nou scandal foto: AFP

Datele unui raport asupra arhiepscopiei arată că Papa Benedict a știut despre abuzurile sexuale făcute de preoții din subordinea sa asupra copiilor, contrazicând astfel repetatele dezmințiri ale fostului suveran pontif, informează presa internațională.

Fostul papă Benedict al XVI-lea, acuzat că știa de abuzurile preoților asupra copiilor

Vaticanul a anunţat va examina textul raportului în zilele care urmează. Papa emerit Benedict al XVI-lea este acuzat că a luat la cunoștință cu privire la o serie de abuzuri sexuale asupra unor minori, pe vremea când era arhiepiscop al Munchenului. Acesta este acum tras la răspundere că nu a luat nicio măsură după ce a aflat cele anterior menționate.

A fost informat cu privire la aceste fapte”, a declarat avocatul Martin Pusch la München, potrivit CNN, în cadrul unei proceduri în care au fost anunțate concluziile anchetei. „El a susținut că nu a știut despre anumite fapte, deși noi credem că nu este așa, în baza a ceea ce am aflat”, a spus Pusch.

Credem că poate fi acuzat de abateri disciplinare. Două dintre acestea se referă la abuzuri comise în perioada în care conducea arhiepiscopia și sancționate de stat. În ambele cazuri, autorii au rămas în activitate pastorală”, a mai punctat acesta.

Fostul papă Benedict continuă să nege acuzațiile în cazul anchetei privind cazuri de abuzuri sexuale la Arhiepiscopia Munchenului pe parcursul mai multor decenii și se arată „șocat și rușinat” de cele ce i s-au imputat. 

În 2013, fostul papă a scris un mesaj prin intermediul căruia își arăta surprinderea față de cele auzite. „Aflu, după cum știți, cu profundă consternare. Dar niciodată nu am încercat să acopăr aceste lucruri”, spunea el, încă de pe atunci.

Avocatul Martin Pusch ține să îl contrazică, însă, pe suveran. „Au fost cazuri de abuz cât timp a condus arhiepiscopia. Preoții implicați în acele cazuri și-au continuat munca fără nicio sancțiune. Biserica nu a făcut nimic”, a mai spus acesta.

De asemenea, cei care conduc investigația susțin că fostul papă, pe numele său Joseph Ratzinger, era la curent și cu trecutul pedofil al preotului Peter Hullermann, care şi-a continuat abuzurile asupra copiilor timp de decenii, fără să fie tras la răspundere. 

Autorii raportului îl vizează și pe cardinalul Reinhard Marx, actualul arhiepiscop al Munchenului şi Freisingului, din cauză că a dat dovadă de neglijenţă în două cazuri ale unor preoţi suspectaţi de agresiuni sexuale asupra unor copii.

Aceștia susțin că există ascunderi sistematice ale unor cazuri de violenţe sexuale asupra unor minori în perioada 1945-2019, cu scopul „de a proteja Biserica”.

Reexprimându-şi sentimentul de ruşine şi remuşcare faţă de violenţe asupra minorilor comise de membri ai clerului, Sfântul Scaun asigură toate victimele că le este aproape”, a declarat Matteo Bruni, directorul sălii de presă a Vaticanului.

irina tanase 13 jpg
andre JPG
anamaria prodan portret 0 jpeg
Pensionari din România jpg
00032 jpg
banica vicoveanca jpeg
crbl  2 (2) jpg
salariu copy jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
4 carmen iohannis rochie scumpa 3 jpg jpeg
Charles 1 INQUAM Photos Octav Ganea jpeg
bone ferenc criminal bihor motiv crima 770454 webp
telefon jpeg
shaorma jpeg
Pensionari din România jpg