FOTO: Cum se formeaz─â fulgii de z─âpad─â

image
Forma de fulg de nea cu care suntem obi┼čnui┼úi e cea de steaFoto: earthsky.org

Fulgii de z─âpad─â au numeroase forme, de la prisme la stele, de la forme neregulate la modele precise ┼či foarte complexe. Dar cum se formeaz─â exact un fulg de nea?

Forma unui fulg e influen┼úat─â de temperatura ┼či umiditatea din atmosfer─â, conform earthsky.org. Fulgii se formeaz─â ├«n atmosfer─â c├ónd picaturile reci de ap─â ├«nghea┼ú─â pe particule de praf. 

Kenneth Libbrecht, profesor ├«n fizic─â la Institutul Tehnologic din California, a studiat felul ├«n care moleculele de ap─â sunt ├«ncorporate ├«n cristalele de z─âpad─â. El a observat c─â cele mai complexe forme ale fulgilor de nea se formeaz─â c├ónd exist─â umiditate ├«n aer. Fulgii produ┼či ├«n condi┼úii mai uscate sunt mai simpli, ├«n schimb. 

Temperatura e de asemenea un factor decisiv. Fulgii forma┼úi la temperaturi mai joase de -22 de grade Celsius sunt ├«n principal cristale simple ┼či coloane, ├«n timp ce fulgii cu modele complexe ┼či ramuri se formeaz─â pe vreme mai cald─â. 

Cu alte cuvinte, fulgii cu forme complexe apar ├«n condi┼úii de temperaturi ridicate ┼či umiditate mai mare.

image
Cele zece clasific─âri ale formelor de fulgi de z─âpad─â

Prima persoan─â care a fotografiat un fulg de nea a fost americanul Wilson Bentley (1865 - 1931), cu ajutorul unui microscop ata┼čat de camer─â. ├Än 1951, oamenii de ┼čtiin┼ú─â din America au ├«mp─âr┼úit fulgii de z─âpad─â ├«n zece forme de baz─â, clasificare folosit─â ┼či azi. Cele zece forme sunt: scuturile, stelele, coloanele, acele, dentritele, coloanele cu capac (├«n parte columnare, ├«n parte aplatizate), particulele neregulate, granulele, granulele de ghea┼ú─â ┼či grindina. 

image
Ce forme iau fulgii de nea ├«n func┼úi de temperatur─â ┼či umiditate
stefan banica paparazzi8 jpg
lauren nava croaziera secrete (1) jpg
ana morodan vanatai6 png
santana 1 jpg
alergie jpeg
1 zahar shutterstock 1649448835 jpg jpeg
grup de prieteni
al kuweit canicula epa efe (4) jpg
image
image
image
image
1 alternative pentru apa calda la temperatura optima jpg jpeg
grecia vacanta pixabay jpg
turisti la paris la turnul eiffel jpeg
al kuweit canicula epa efe (4) jpg
lauren nava croaziera secrete (1) jpg
Ce este bine s─â faci pe timp de canicul─â  Reguli de aur de la speciali┼čti jpeg