FOTO Imagini apocaliptice în urma incendiilor care mistuie Australia
Incendiile de vegetaţie care devastează sud-estul Australiei încă din luna septembrie a anului trecut devin, zi după zi, o adevărată apocalipsă ecologică şi climatică.
Scăpat total de sub control, focul a „înghiţit” deja o suprafaţă de peste 12 milioane de hectare, aproape cît suprafaţa Austriei şi Elveţiei la un loc.
Spre comparaţie, incendiile care au pârjolit vara trecută pădurile amazoniene au afectat o suprafaţă de şase ori mai mică.
Peste jumătate de miliard de animale au pierit, existând temerea că anumite specii de animale şi de plante au fost exterminate complet, dar şi 23 de oameni, până acum mai mult de o treime dintre australieni fiind afectaţi de sinistru.
Numeroase oraşe – încă asediate sau înconjurate de incendii ale căror flăcări au ajuns şi la 70 de metri înălţime - nu mai au sau riscă să nu mai aibă apă potabilă, liniile de transport şi de comunicaţii au fost blocate, iar temperaturile ajung frecvent la 40, chiar 50 de grade Celsius.
Locuri care altădată erau un adevărat rai pentru animale, localnici şi turişti au devenit un infern de neimaginat, fumul degajat de cele 130 de focare de incendii, adevărate tornade de foc, transformând atmosfera într-un decor portocaliu-roşiatic demn de filmele apocaliptice de la Hollywood.
Fumul rezultat a depăşit deja cu mult limitele continentului australian, el făcându-se simţit până în America de Sud, la mii de kilometri depărtare. Iar amploarea incendiilor e atât de mare, încât, ajunşi abia spre jumătatea verii australiene, mulţi consideră că ce e mai rău încă nu a venit.