Franţa, schimbări legislative importante. 15 ani, vârsta consimţământului sexual

simeon stalpnicul png
Proiectul legislativ privind schimbarea vârstei consimţământului sexual va fi votat săptămâna viitoare Foto:Getty

Franța a decis să schimbe legea, stabilind vârsta consimțământului sexual la 15 ani după cazuri în care bărbații agresori au scăpat de acuzații de viol, relatează AFP.

Autoritățile franceze intenționează să stabilească la 15 ani vârsta consimțământului sexual în urma unor cazuri care au generat dezbateri publice aprinse, a declarat luni ministrul francez al Egalității, Marlène Schiappa. Noua limită de vârstă urmează să fie aprobată de membrii guvernului în cursul săptămânilor viitoare. După consultări cu echipe de experţi, guvernul francez a stabilit ca vârsta consimţământului sexual să fie cea de 15 ani, considerând că atunci o persoane este capabilă să aibă, în cunoștință de cauză, relaţii sexuale. Această decizie vine la scurt timp după ce autorităţile au fost acuzate de faptul că ar fi lăsat bărbaţi să scape nepedepsiţi după ce ar fi întreţinut relaţii sexuale cu persoane minore, relatează edition.cnn.com.

simeon stalpnicul png
Ministrul francez al Egalităţii a propus stabilirea vârstei consimţământului sexual la 15 ani Foto:Getty

Autorităţile au analizat mai multe speţe pentru a ajunge la o concluzie privind necesitatea acestei modificări, astfel au descoperit un caz absolut revoltător, care datează din anul 2009. O fetiţă de 11 ani a fost abordată pe stradă de un bărbat care îi spune să îl urmeze pentru că îi va oferi dulciuri. Naivă, a acceptat şi au ajuns într-un parc unde au întreţinut relaţii sexuale consimţite, potrivit spuselor bărbatului. Acesta a declarat la proces că fetiţa l-a minţit, spunând că are 15 ani. În faţa avocaţilor şi a judecătorilor, victima anegat vehement această afirmaţie.

simeon stalpnicul png
Mii de francezi au protestat pentru înăsprirea sancţiunilor aplicate pedofililorFoto:Getty

Câteva luni mai târziu, familia a aflat despre oroare pentru că fata rămăsese însărcinată. Membrii familiei au depus o plângere pentru viol, iar minora a adus pe lume o fetiţă pe care a dat-o în plasament. La procesul derulat anul trecut şi la care parchetul ceruse opt ani închisoare, juraţii nu au stabilit că a fost vorba de un viol. Nu s-a comis nicio violenţă, nicio constrângere morală, fetiţa nu a fost ameninţată. Aşadar, curtea a decis, fără să stea prea mult pe gânduri, să îl achite pe agresor, lucru care a declanşat un val de indignare în întreaga ţară şi formularea solicitării de stabili o vârstă clară a consimţământului sexual. 

cub visarion alexa png
weddingfeast 2841610 1920 jpg
vremea octombrie toamna prognoza meteo pensionari parc jpeg
Laurențiu Reghecampf și Anamaria Prodan
Timisoara Fashion Week (7) Adelina Pestritu jpg
reghecampf si anamaria prodan
cub anamaria prodan bebeto png
Charles si regina Elisabeta a II-a
Mireasa FOTO Shutterstock jpg
Hadis Najafi Foto Profimedia
image
image
image
image
Ceapa 1 jpg
Delia Lugojan, Robert şi Matei jpg
Mariana Mamonova   pe front jpg
calendar ortodox 2021 28 septembrie sfantul cuvios hariton marturisitorul png
whatsapp 1212017 1920 jpg
FotoJet jpg