«Gripa ucide în tăcere și sigur». De ce trebuie să ne temem de gripă

Ultima actualizare:

    Virusurile gripale de tip A, B si C  îmbolnăvesc în fiecare an  sute de mii de persoane
Virusurile gripale de tip A, B si C îmbolnăvesc în fiecare an sute de mii de persoane

Ne îngrijorează fiecare nou virus care apare. Intrăm imediat în panică atunci când auzim despre coronavirus, SARS sau MERS. În schimb, tindem să devenim indiferenţi atunci când auzim de gripă, care îşi face an de an „de cap” în toată lumea. În România, tocmai a fost declarată epidemie din cauza numărului mare de îmbolnăviri înregistrat în ultimele două săptămâni. Click! îţi spune de ce este gripa periculoasă şi de ce nu trebuie ignorată.

Este panică la nivel mondial din cauza epidemiei de coronavirus, virusul misterios şi încă nedesluşit „plecat” din China. În schimb, o întreagă emisferă a planetei se află în plin sezon gripal.  În România a fost declarată deja epidemie, pentru al doilea an la rând. Nimeni nu pare prea îngrijorat. Febră, dureri musculare, tuse, oboseală, nimic de neînvins. Fals! Gripa poate ucide rapid dacă este tratată necorespunzător şi poate ucide multă lume, pentru că se transmite extrem de rapid.

Gripa se transmite foarte ușor, pe  calea aerului sau prin atingerea  secrețiilor contaminate. De aceea,  se recomandă purtarea măștilor
Gripa se transmite foarte ușor, pe calea aerului sau prin atingerea secrețiilor contaminate. De aceea, se recomandă purtarea măștilor

Specialiştii spun că virusurile gripale (de tip A, B şi mai rar, C) sunt printre puţinele care pot produce o pandemie (o epidemie întinsă pe tot globul, cu milioane de decese şi zeci de milioane de îmbolnăviri). Gripă luăm de unde ne aşteptăm mai puţin: din lift, de pe clanţă, de pe scara rulantă, de la masa de plastic din mall, din tramvai. Netratată, poate da complicaţii foarte grave, uneori mortale: pneumonii, insuficienţă respiratorie, agravarea bolilor cardiace, infecţii generalizate. Multe categorii de persoane sunt extrem de vulnerabile: copiii, femeile însărcinate, lăuzele, bătrânii, bolnavii cronici. Nevaccinaţi, toţi aceştia au puţine şanse să scape, sau dacă scapă, rămân cu sechele. De exemplu, conform unui studiu făcut în SUA, 30 la sută dintre persoanele de 65 de ani care s-au îmbolnăvit de gripă au avut nevoie de mai bine de un an pentru a-şi reveni la starea de dinainte de a contracta virusul.

Gripa spaniolă, cea mai  mare pandemie din istorie
Gripa spaniolă, cea mai mare pandemie din istorie

Puterea gripei este dovedită, din păcate, de cea mai teribilă pandemie. „Gripa spaniolă” din 1918 a ucis circa 50 de milioane de oameni. Rata mortalităţii nu este cunoscută cu precizie, dar se estimează că între 30-50% din populaţia de pe Terra din acel moment au suferit de această boală. Gripa a putut ucide 25 de milioane în primele 25 de săptămâni. Spania a fost una dintre ţările cele mai afectate, cu 8 milioane de infectaţi şi aproximativ 300.000 de morţi.

Pandemia de „gripă porcină” (A H1N1) din 2009, deşi considerată o boală gripală uşoară şi cu mortalitate relativ scăzută, de la declanşarea sa şi până în august 2010 a provocat aproximativ 18.500 de decese în lume.

Nu neglijaţi, aşadar, această problemă de sănătate! vaccinul antigripal este cea mai bună modalitate de protecţie, iar medicii recomandă şi acum vaccinarea. Atenţie însă! Deveniţi imun la circa două săptămâni de la injectarea serului. În epidemie, evitaţi zonele aglomerate, purtaţi mască de protecţie, mâncaţi sănătos, faceţi exerciţii fizice şi respectaţi regulile de igienă.

În România este epidemie de gripă

În România a fost declarată, oficial, în urmă cu trei zile, epidemia de gripă. Până acum, conform datelor transmise de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), 23 persoane au murit iar numărul îmbolnăvirilor este în continuă creștere. Numai săptămână trecută, s-au înregistrat peste 7.000 de cazuri noi, dublu față de precedentele șapte zile. În total, la nivel național au fost înregistrate 171.081 de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinica, IACRS și pneumonii) cu 17.5% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent, când, de asemenea, a fost declarată epidemie. Cele mai multe îmbolnăviri sunt în București și în județele Argeș, Constanța, Olt și Iași.

Peste 700 de decese din cauza coronavirusului

Coronavirusul a făcut  ravagii în China
Coronavirusul a făcut ravagii în China

Bilanțul victimelor virusului ucigaș din China a sărit de 700. Într-o singură zi, și-au pierdut viața 86 de persoane din cauza coronavirusului, conform datelor prezentate de CNN. La nivel global, virusul a infectat peste 34.400 de oameni din 27 de ţări şi teritorii. În ceea ce privește România, profesoara din Suceava suspectă de boală se poate întoarce liniștită acasă: analizele nu au confirmat prezența virusului. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Adina Matei comisar licitatie Artmark record Grigorescu jpg
bani multi pensie jpg
pensie jpg
Vue du village de Tourrettes sur Loup depuis la route des Quenières JPG
netflix pixabay jpg
luxemburg istock jpg
jessica riggs calendar nud profimedia (1) jpg
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net