Imagini nemaivăzute cu epava Titanicului! Noi detalii au ieșit la suprafață

Ultima actualizare:

Au trecut mai bine de 110 ani de când s-a scufundat Titanicul, dar oamenii de ştiinţă nu au abandonat misiunile de cercetare ale epavei aflate pe fundul Oceanului Atlantic, la o adâncime de 4.000 de metri, şi încă descoperă lucururi neştiute despre celebrul vas. Noi imagini date publicităţii şochează cu detalii inedite.

Titanic, celebrul vas scufundat în Atlantic în 1912. Foto: Profimedia
Titanic, celebrul vas scufundat în Atlantic în 1912. Foto: Profimedia

O nouă expediţie de cercetare a celebrului vas, intitulată „Titanic 2022”, care a început în luna mai şi s-a încheiat în iunie, scoate la lumină detalii neştiute. „Studiez epava de zeci de ani şi am efectuat mai multe scufundări şi nu-mi amintesc să fi văzut vreo altă imagine care să arate acest nivel de detaliu”, povesteşte Stockton Rush preşedintele companiei OceanGate Expeditions, care a participat la misiune, conform Adevărul. 

Expediţia „Titanic 2022” a durat opt zile
Expediţia „Titanic 2022” a durat opt zile

Avansarea tehnologiei a permis ca fotografiile efectuate pe Titanic să poată fi mărite din ce în ce mai mult, fără a-şi pierde claritatea. Astfel, abia acum au putut fi desluşite unele detalii care erau neclare. Spre exemplu, în noile fotografii realizate, se poate observa numele producătorului de ancore de pe Titanic, „Noah Hinghley & Sons Ltd”.

Acestea sunt cele mai clare imagini obţinute vreodată cu epava Titanicului
Acestea sunt cele mai clare imagini obţinute vreodată cu epava Titanicului

Cercetătorii şi specialiştii misiunii au explorat epava într-un submarin din fibră de carbon şi titan. Vehiculul care s-a apropiat de Titanic pentru a face noile fotografii este proiectat pentru cinci persoane şi se poate scufunda până la adâncimi extrem de mari.

Citește și: De ce s-a scufundat Titanicul și care au fost factorii care au dus la producerea unui asemenea dezastru 

Noua cameră de filmat folosită a surprins dovezi dramatice de degradare, în care o parte din balustrada vasului s-a prăbuşit şi s-a desprins de navă. Expediţia „Titanic 2022” a durat opt zile şi a cuprins şi vizitatori.

Detaliul acesta de ancoră este acum mai clar ca niciodată
Detaliul acesta de ancoră este acum mai clar ca niciodată

Oamenii care şi-au dorit să participe au dat bani grei pe un bilet, mai exact 250.000 de dolari, dublu faţă de alte expediţii de acest fel care s-au desfăşurat până acum. Dar au avut ce vedea!

„Au ieşit la iveală detaliile uimitoare din noile imagini. Oamenii de ştiinţă şi arheologii marini au acum imagini de calitate 8K (8.000 de pixeli, n.r.), ceea ce le permite să se apropie mult mai mult de detalii şi să înţeleagă mai bine procesul de descompunere al navei”, a mai explicat Rush.

Noile fotografii permit cercetătorilor să studieze cât de repede se descompune vasul
Noile fotografii permit cercetătorilor să studieze cât de repede se descompune vasul

RMS Titanic a fost cel mai mare pachebot din lume când a plecat în călătoria sa inaugurală din Southampton (Anglia) cu destinaţia New York, la 10 aprilie 1912. La patru zile de la plecare, la ora 23.40, în data de 14 aprilie 1912, s-a ciocnit de un aisberg şi s-a scufundat la ora 02.20, în dimineaţa următoare.

Vezi și: Cât te costă dacă vrei să vezi epava Titanicului 

În urma naufragiului şi-au pierdut viaţa 1.514 persoane, din cei 2.228. A fost unul dintre cele mai cumplite dezastre maritime din istorie.

Click! spune

Epava Titanicului a fost descoperită abia la 73 de ani de la scufundare, adică la 1 septembrie 1985, de o expediţie americano-franceză condusă de oceanograful Robert Ballard.

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!        

image
image
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 01 octombrie acoperamantul maicii domnului icoana de mihai coman jpeg
calendar ortodox 2022 octombrie sf dimitrie cel nou png
pestera Limanu jpeg
focsani recensamant
WhatsApp aplicatie smartphone notificare FOTO Shutterstock jpg
casa-locuinta-credit-imobiliare-cheie
3 monica pop jpg jpeg
image
actualitate.net