«Îmi pare rău, mamă, o să mor. Nu pot respira». Imigranţii morţi în camionul din Essex plătiseră 14.000 de dolari pentru a ajunge în Marea Britanie
Sperau la o viaţă mai bună, dar au murit înghetaţi într-un camion, unii goi, alţii aproape dezbrăcaţi şi cu spumă la gură în urma traumei prin care au trecut. Detalii groaznice ies la suprafaţă despre cei 39 de imigranţi legali, care au fost găsiţi morţi în Essex, Marea Britanie. Deşi poliţia nu vrea să dea detalii despre victime, familiile lor au început să povestească ce au păţit copiii lor şi, se pare, mulţi erau din regiuni sărace ale Vietmanului, tineri cu vârste cuprinse între 19 şi 33 de ani, care plătiseră 14.000 de dolari pentru a ajunge în Marea Britanie, unde le erau promise slujbe şi bani care să îi ajute să îşi clădească o viaţă.
Cadavrele a opt femei şi 31 de bărbaţi au fost descoperite miercuri (23 octombrie), în Essex. Cei 39 muriseră îngheţaţi şi erau aşa de câteva zile. Se crede că 25 dintre victime sunt din Vietnam, din regiunea Yen Than, extrem de săracă. Mai mulţi urmau să lucreze în saloane de cosmetică şi plătiseră bani grei, 14.000 de dolari, pentru a face călătoria. VietHome, o organizaţie britanică care încearcă să ajute migranţi vietnamezi, susţine, conform dailymail.co.uk, că au primt 20 de fotografii cu nume ale celor despre care familiile cred că se aflau în camion. Rudele lor susţin şi că reţeaua de traficanţi le-a oferit banii înapoi pentru călătoria eşuată.
Presupusele victime ar fi plătit 14.000 de dolari ca să ajungă în Marea Britanie
Deşi poliţia nu vrea să dea nume sau detalii despre victime, identificare lor fiind una anevoioasă, pentru că nu aveau documente asupra lor, familiile celor presupuşi morţi au ieşit în faţă cu poveşti groaznice. Una dintre victime, o fată de 26 de ani, Pham Thi Tra My, i-a trimis mamei sale un mesaj cu câteva clipe întainte de a murit. I-a spus că o iubeşte şi că va muri că nu poate respira. Ea ar fi plătit cel mai mult dintre presupusele victime, 30.000 de lire, şi ar fi plecat din China înspre Marea Britanie. Conform dailymail.co.uk, părinţii ei au povestit că a fost "foarte dureros" să primească acest mesaj şi sunt siguri că ştia că va muri. Ei au mai declarat că traficanţii nu le-au spus cum va fi transportată fata, dar că i-au asigurat că e o rută sigură. "Dacă ştiam, nu o lăsam", au fost cuvintele tatălui îndurerat.
Fata luase decizia de a pleca în Marea Britanie pentru că familia avea datorii. Ea mai fusese plecată şi în Japonia, tot în încercarea de a câştiga bani şi a-şi ajuta familia. Familia a ipotecat casa tocmai pentru a face rost de bani pentru călătorie. Ultimul mesaj primit de la ea a fost marţi. "Îmi pare rău, mamă, călătoria mea nu a avut succes. Mamă, te iubesc atât de mult. Mor, nu pot respira".
O altă victimă, un băiat de 20 de ani, era în Franţa, ilegal, din 2018. Nguyen Dinh Luong plătise 14.000 de dolari pentru a pleca în Marea Britanie. Tatăl lui a povestit că, deşi băiatul suna des acasă, acum nu şi-a mai contactat familia de peste o săptămână.
O fată de 19 ani, şi ea presupusă moartă, era o tehniciană de unghii care plătise peste 10.000 de dolari pentru a pleca în Marea Britanie. Anna Bui Thi Nhung a publicat un mesaj pe Facebook, înainte de a dispărea. "A fi adult înseamnă să îţi ascunzi durerea şi să fii mereu cu zâmbetul pe buze". Ea plecase din Vietman în august, când a spus că "vreau să trăiesc o viaţă liniştită". Pentru că mama ei era bolnavă, iar tatăl murise de cancer în urmă cu câţiva ani, singura soluţie pentru adolescentă era să muncească, iar în Vietman nu ar fi fost plătită suficient. A fost nevoită, astfel, să plece în Europa. A stat o vreme în Berlin şi Belgia, dar nu se ştie exact unde era, pentru că traficanţii ar fi sfătuit-o să nu îşi dea locaţia exactă niciodată.
Unul dintre bărbaţii morţi ar fi lucrat şi în România
Printre presupuşii morţi se mai află un bărbat pe nume Nguyen Dinh Tu, care i-ar fi cerut noii sale soţii banii pentru călătorie. El ar fi lucrat în România şi apoi Germania, ca apoi să plece în Marea Britanie, unde avea rude. Ei ar fi trebuit să îl ia după ce ajungea la destinaţie.
A cincea victimă identificată de familie este tatăl a doi copii, în vârstă e 28 de ani, Vo Ngoc Nam. Şi-a sunat familia marţi după amiază şi le-a spus că pleacă în Marea Britanie şi le-a cerut să se roage pentru el. De atunci, nu au mai primit niciun semn de la el.
Ultimele persoane date dispărute de familie sunt doi veri, Hung Nguyen, 33 de ani, şi Hoang Van Tiep, iar matuşa lor a făcut un apel disperat pe internet, în speranţa că cei doi nu au murit în container.
Ambasada Vietmanului din Londra a dechis o linie telefonică pentru identificare victimelor
Ambasada Vietnamului la Londra a deschs o linie telefonică - numărul de telefon +44 7713 181501 - menită să ajute persoane care caută informaţii despre apropiaţi, în urma morţii celor 39 de persoane, presupuse victime ale traficului de persoane.
Poliţia britanică a contactat autorităţile vietnameze, în pofida faptului că nu sunt sigure de identitatea persoanelor găsite moarte miercuri în camionul frigorific. Guvernul vietnamez a anunţat că a deschis, la rândul său, o anchetă cu privire la aceste morţi.
Şoferul camionului, arestat şi pus sub acuzare
Şoferul vehiculului, un bărbat de 25 de ani din Irlanda de Nord, Mo Robinson, a fost arestat şi pus sub acuzare pentru omor prin imprudenţă şi conspiraţie în vederea traficului de persoane. Alte patru persoane au fost arestate în cadrul anchetei, printre care un bărbat şi o femeie, ambii de 39 de ani.
Se crede că vehiculul cu cei 39 de morţi era parte a unui convoi în care se aflau în total 100 de imigranţi. Un al doilea şofer de tir a fost arestat.
Compania care deţinea containerul frigorific colaborează cu poliţia şi a dat autorităţilor informaţiile GPS necesare pentru a stabili ruta. Conform avocaţilor firmei GTR, şoferul ar fi trebuit să ştie, în timp real, temperatura din container. Ei au mai declarat că firma e şocată de cele întâmplate, mai ales că se fac controale pentru cei care închiriază containere.
Camionul a intrat în Marea Britanie din Belgia
Poliţia crede că vehiculul a venit din Belgia, în Anglia, miercuri dimineaţa. Victimele au fost găsite într-un parc industrial, în Essex, la 32 de kilometri de Londra. Atât în Marea Britanie, cât şi în Belgia, au fost deschise anchete pentru trafic uman. Containerul în care se aflau cei 39 de oameni a intrat în Beliga prin portul Zeebrugge, cunoscut ca un centru prin care se încearcă trecerea ilegală. Autorităţile belgiene susţin că e foarte puţin probabil ca imigranţii să se fi urcat în container acolo, pentru că acesta era închis ermetic când a ajuns în port. Temperatura dinăuntru ar fi fost undeva între -20 şi -23 de grade Celsius, ceea ce ar fi însemnat "condiţii oribile" pentru oricine s-ar fi aflat înăuntru, conform cnn.com.
Victimele au fost transportate, pe rând, post-mortem, la spitalul Broomfield din Chelmsford, aflat la o distanţă de 45 de minute de locul unde camionul a fost găsit. Iniţial, s-a crezut că victimele sunt din China, deşi Ministerul de Externe chinez nu a confirmat informaţia şi a cerut ca identitatea celor morţi să fie verificată mai întâi.