"În Nepal, frica pluteşte în aer"! Mărturii din infern: o bistriţeancă a trăit cutremurul devastator la Kathmandu

Ultima actualizare:

    Kathmandu - Durere şi disperare  la fiecare  colţ de stradăFoto: AP
Kathmandu - Durere şi disperare la fiecare colţ de stradăFoto: AP

Printre românii care au simţit din plin seismul cu magnitudinea 7,8 din Nepal se numără şi Flavia Danci, o bistriţeancă aflată în Kathmandu. Tânăra, care le predă limba engleză copiilor nepalezi, povesteşte prin ce a trecut.

Flavia Danci a venit la Kathmandu în urmă cu o lună, împreună cu Florin, soţul său, şi cu fiul lor, în vârstă de un an. Bistriţeanca le predă engleză copiilor nepalezi, printr-un program de misionariat. 

Şocul Flaviei a fost mare, mai ales că, în momentul cutremurului, primul de asemenea magnitudine pe care l-a trăit, era fără cei dragi. „Eu eram în câmp deschis. M-am temut enorm pentru Florin şi pentru pitic, întrucât ştiam că ei erau în casă... Până am ajuns la ei au fost cele mai negre clipe. La fiecare mişcare de pământ, inima ne-a fost cât un purice. Încă mai simţim fiori pe şina spinării”, a povestit Flavia pentru “Adevărul”. Bistriţeanca relatează că au fost amenajate tabere în stradă, printre dărâmături, unde nepalezii stau sub cerul liber.


    Florin şi Flavia Danci, împreună cu băieţelul lor
Florin şi Flavia Danci, împreună cu băieţelul lor

„Oamenii dorm pe pături şi mulţi dintre ei au improvizat ceva din nailon deasupra capului, ca să nu îi plouă”, completează Flavia. Potrivit acesteia, deşi mai sunt câteva magazine deschise, mulţi dintre nepalezi nu dispun de bani pentru a-şi cumpăra mâncare. Ajutoare cu alimente au început să sosească, de luni, din străinătate. Flavia spune că situaţia în Kathmandu, capitala ţării asiatice, e mai bună decât în restul teritoriului.


    Flavia, cu fiul  ei în braţe, la o tabără improvizată printre dărâmături
Flavia, cu fiul ei în braţe, la o tabără improvizată printre dărâmături

Problema curentului electric s-a rezolvat în capitală, la fel şi accesul la Internet. Autorităţile i-au permis Flaviei şi familiei sale, luni noapte, să doarmă în clădirea în care locuiesc. Acest lucru a fost posibil pentru că respectiva clădire se află într-o stare bună. Bistriţeanca menţionează că nimeni nu are voie să intre în clădirile cu crăpături. „Nici nu ştii ce să faci şi pe ce să pui mâna. Frica pluteşte în aer”, adaugă Flavia. 

Ardeleanca şi soţul său sunt priviţi ca fiind „nebuni” pentru că stau în casă, în condiţiile în care mulţi dintre nepalezi refuză să intre şi în clădirile considerate sigure.

Citeşte mai multe detalii pe Adevărul.ro

Flash News

Bilanţul tragediei. Numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa în cutremurul de sâmbătă (11.56 ora locală) din Nepal a depăşit ieri 4.400. Pe lângă aceştia, 8.000 de oameni au fost răniţi şi peste 1,4 milioane sunt în pericol să moară de foame din cauza alunecărilor de teren care i-au izolat în munţi.

Florin şi Flavia Danci, împreună cu băieţelul lor
Florin şi Flavia Danci, împreună cu băieţelul lor

Opt milioane de nepalezi au fost declaraţi sinistraţi şi autorităţile locale sunt disperate să nu înceapă o epidemie, în zonă fiind semnalate primele cazuri de diaree şi holeră.

Planeta sare în ajutor. Crucea Roşie a reuşit să strângă 35 de milioane $ şi a trimis în zonă 1.500 de voluntari şi 300 de medici.

Flavia, cu fiul  ei în braţe, la o tabără improvizată printre dărâmături
Flavia, cu fiul ei în braţe, la o tabără improvizată printre dărâmături

SUA, India, Israel şi Pakistan au trimis de urgenţă provizii. S-au făcut donaţii la nivel mondial, iar ieri ONU a anunţat că va trimite 15 milioane $ pentru sinistraţi, SUA - 10 milioane $, Japonia - 8,4 milioane $, Marea Britanie – 13 milioane $, Canada – 4,1 milioane $, Norvegia – 4 milioane $, Australia – 4 milioane $, Uniunea Europeană – 3,3 milioane $, China – 3,2 milioane $, Germania – 2,7 milioane $ şi Singapore – 75.000 $.

Pământul încă tremură. În ultimele zile au fost raportate peste 70 de replici ale cutremurului de 7,8 pe Richter. 25 dintre acestea au fost de magnitudine peste 4. Armata canadiană a trimis mai multe drone în zonele inaccesibile pentru a evalua pagubele. Conform autorităţilor, din cauza căderii tuturor căilor de comunicare, peste un milion de persoane sunt izolate de civilizaţie. Luni, elicopterele au reuşit să-i evacueze pe toţi cei 220 de alpinişti aflaţi în taberele de la baza Everestului, informează CNN.

Templul s-a dărâmat, Buddha a rămas intact


    Foto: Guliver / Gettyimages
Foto: Guliver / Gettyimages

Peste 100 de budişti nepalezi se rugau sâmbătă, la ora locală 11.53, în templul din Bhaktapur, exact ca strămoşii lor, când cutremurul le-a curmat rugăciunea. În câteva secunde templul a fost făcut una cu pământul. Copii, femei şi bărbaţi ţipau disperaţi încercând să iasă din clădirea care le-a devenit mormânt.

Muncitorul Pushpa Das îşi aminteşte coşmarul: „Pământul a început să tremure şi să mugească. Oamenii au fugit speriaţi spre ieşirea din templu. M-a lovit ceva în cap. În loc de tavan am văzut cerul plin de nori şi am leşinat. Când am deschis ochii am văzut statuia lui Buddha neatinsă de dezastru şi mi-am dat seama că am trăit un miracol”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
moonhouse mikael genberg jpg
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net