Incident grav la Marea Neagră! Un avion de vânătoare rusesc s-a ciocnit cu o dronă

Ultima actualizare:

Incident periculos deasupra Mării Negre. Un avion de vânătoare rusesc s-a ciocnit cu o dronă de supraveghere americană, scrie BBC. În urma incidentului, drona americană a fost doborâtă.

Avionul rusesc s-a ciocnit cu o dronă americană Foto: Wikipedia
Avionul rusesc s-a ciocnit cu o dronă americană Foto: Wikipedia

Ce spun Forțele Aeriene Americane 

Potrivit Forţelor Aeriene Americane este vorba despre o dronă MQ Reaper. Mai exact, două SU-27 ruseşti au făcut o interceptare "nesigură și neprofesionistă". Americanii susţin că niciunul dintre cei doi piloţi nu a deschis focul asupra dronei, dar unul dintre avioanele de vânătoare a lovit elicea dronei. Incidentul ar fi avut loc marţi dimineaţa, 14 martie, în jurul orei 08:00.

,,Două avioane rusești Su-27 au efectuat o interceptare nesigură și neprofesională a unei aeronave MQ-9 fără pilot de recunoaștere a forțelor aeriene americane, care opera astăzi în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre. La aproximativ 7:03 AM (ora 8 dimineața, ora României), una dintre aeronavele rusești Su-27 a lovit elicea MQ-9, determinând comandamentul american să ia decizia doboarârii dronei MQ-9 în apele internaționale.

De câteva ori înainte de coliziune, Suhoiurile Su-27 au aruncat combustibil asupra dronei și au zburat în fața ei, într-o manieră nesăbuită, nesănătoasă din punct de vedere ecologic și neprofesionistă. Acest incident demonstrează și o lipsă de competență, pe lângă faptul că este nesigur și neprofesionist", potrivit Forțelor Aeriene Americane. 

Aeronava desfășura operațiuni de rutină

,,Aeronava noastră MQ-9 desfășura operațiuni de rutină în spațiul aerian internațional când a fost interceptată și lovită de o aeronavă rusă, ceea ce a dus la prăbușirea și pierderea completă a MQ-9”, a declarat generalul forțelor aeriene americane James B. Hecker, comandantul U.S. Air Forces Europe.

,,De fapt, acest act nesigur și neprofesionist al rușilor aproape că a provocat prăbușirea ambelor aeronave. Vom continua să operăm în spațiul aerian internațional și facem apel la ruși să se comporte profesional și în siguranță”, a adăugat Hecker.

,,Acest incident urmează un tipar de acțiuni periculoase ale piloților ruși în timp ce interacționează cu aeronavele americane și aliate peste spațiul aerian internațional, inclusiv deasupra Mării Negre. Aceste acțiuni agresive ale echipajului rusesc sunt periculoase și ar putea duce la calcule greșite și la o escaladare neintenționată.

Forțele Aeriene ale SUA în Europa - Forțele Aeriene Africa zboară în mod obișnuit avioane în întreaga Europă deasupra teritoriului suveran și în spațiul aerian internațional, în coordonare cu legile naționale și internaționale aplicabile. Pentru a consolida apărarea și securitatea colectivă europeană, aceste misiuni sprijină obiectivele aliate, partenere și naționale ale SUA", se arată în comunicatul Forțelor Aeriene Americane. 

image
image
image
image
image
image
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net