Kaya și Tano, agenții anti-drog! Cei doi câini de la Autoritatea Vamală Română au depistat cea mai mare captură de ecstasy, 230.000 de pastile

Ultima actualizare:

„Nu îi poți păcăli pe agenții Tano și Kaya” este una dintre legendele care circulă prin Autoritatea Vamală Română și pe 10 octombrie aceștia au dovedit ce pot face. Cei doi câini și însoțitorii lor sunt cei care au descoperit în comuna Căteasca din Argeș cele 230.000 de pastile de Ecstasy, cea mai mare captură din acest drog de mare risc făcută vreodată în România.  

Câinele Kaya și agentul vamal care îl însoțește
Câinele Kaya și agentul Adriana Ciobîcă, autorii principali ai capturii de Ecstasy. Foto: avr.ro

Echipele agent Cristian Mitea și câinele Tano și agent Adriana Ciobîcă și câinele Kaya sunt vârful de lance al Autorității Vamale Române pentru detecția de droguri, țigări și bani. Cum au ajuns cele două echipe canine să descopere cantitatea imensă de ecstasy într-o parcare privată din Argeș?

Cărăuși români de droguri reținuți în Ucraina
Doi români au fost prinși în Ucraina în timp ce transportau heroină. Foto: DIICOT

Doi turci, capii traficului cu heroină și ecstasy în România

Totul a avut loc în cazul filării de mai mult timp a unei grupări infracționale care ar fi introdus în România, prin Portul Constanța, 186 de kilograme de heroină, disimulată în 16 tone de curmale importate din Iran, în mai 2022. Șefii grupării sunt doi cetățeni turci, care aveau domiciliul ilegal în comuna Căteasca.

Cazul a fost intrumentat cu ajutorul autorităților din Ungaria, țara de destinație pentru marfa în cauză. În urma cooperării cu serviciul special ucrainean SBU, pe 9 octombrie, au fost prinși în flagrant, pe teritoriul Ucrainei, doi cetățeni români, care au preluat și deținut transportul supravegheat, aceștia fiind reținuți și ulterior arestați preventiv.

Câinele Tano al Autorității Vamale
Câinele Tano al Autorității Vamale a fost implicat în captura record de droguri. Foto: avr.ro

Cum au intrat în acțiune agenții canini Kayo și Tano

Pe 10 octombrie, în comuna Căteasca au fost reținuți și capii rețelei, doi traficanți turci  Cum au descoperit Kaya și Tano drogurile.

„Pe 9 octombrie, ca urmare a solicitării MAI - IGPR - Direcția de Combatere a Criminalității Organizate - Serviciul Antidrog, Autoritatea Vamala Romana - Direcția Generală de Coordonare Control Vamal a dispus deplasarea celor două echipe canine în data de 9 octombrie în comuna Căteasca și s-a trecut la inspectarea unei parcări private amenajate pe drumul județean 703B”, a anunțat Autoritatea Vamamă într-un comunicat remis Agerpres. 

Kaya, vedeta Autorității Vamale

Conform relatărilor ulterioare, pe parcursul controlului, câinele de serviciu Kaya a reacționat prin marcaj activ semnalând prezența drogurilor în interiorul unei semiremorci, aflată în poziție centrală în spațiul de parcare.

„Ulterior controlului canin, s-a procedat la verificarea amănunțită a zonei indicate de câinele Kaya, unde au fost găsite 46 de pungi de plastic care conțineau cantitatea de 105,8 kg de comprimate de ecstasy” au explicat reprezentanții Autorității Vamale în același comunicat. Fiecare pungă avea greutatea de 2, 2 kilograme.

Potrivit surselor din serviciile anti-drog, valoarea capturii este de aproape 4 milioane de euro. Cei doi câini sunt încă în pregătire la Centrul de Instruire Echipe Canine al AVR așa încât performanțele lor în viitor se anunță și mai bune. În general, pentru a fi apte de misiunile în teren, echipajele canine au nevoie de 10 săptămâni de pregătire intensă, cu mai multe antrenamente pe durata întregii zile.

Ulterior, după ce aplică în misiuni noțiunile învățate la antrenamente, patrupedele revin la centru pentru specializare și certificare. Kaya, câinele erou al acestei acțiuni este din rasa Malinois, are aproape 2 ani și o energie debordantă. Biroul său este la marginea Capitalei, în centrul de instruire al Autorității Vamale scrie kanald.ro. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Persoană care trimite mesaje pe Whatsapp Foto Pixabay
image
image
image
image
image
image
cladiri  jpg
limitator viteza jpg
bloc pexels jpg
test bețe de chibrit jpeg
stema Romaniei  jpeg
index logo webp
vitamine esentiale pentru mamele care alapteaza jpg
rosii  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net