Lovitură de stat în Turcia. Armata a preluat controlul țării, oamenii au ieşit în stradă

Ultima actualizare:

    Armata turcă a preluat controlul puteriiFoto AFP
Armata turcă a preluat controlul puteriiFoto AFP

După atacul din Nisa, o nouă alertă pare să vină din Turcia, mai exact din Ankara, din cauza unei insurecții armate. Militarii turci au lansat o lovitură de stat prin care vor să îndepărteze de la putere actualul guvern. Mii de oameni au ieşit în strădă şi se trag focuri de armă asupra celor adunaţi în Piaţa Taksim.

UPDATE, 16 iulie: Cel puțin 60 de persoane au fost ucise în cursul nopții în timpul tentativei de lovitură de stat, iar 336 de persoane au fost arestate. Tentativa de lovitură de stat pare să fi eșuat.

Vineri seara, 15 iulie, avioane și elicoptere militare survolau spațiul aerian al capitalei Turciei. Aici au fost auzite focuri de arme, în timp ce în Istanbul, ambele poduri de peste Bosfor au fost închise, relatează Digi 24.ro.

UPDATE: Alte explozii au avut loc lângă Parlament.

UPDATE: Un grup de soldaţi a intrat în sediul Dogan Media Center, iar altul în sediul CNN Turk. Prezentatorul CNN a fost obligat să părăsească platoul. La 3.22, Parlamentul a fost din nou atacat. 

Imagini din sediul CNN Turk, în timp ce un grup de soldaţi a intrat în clădire
Imagini din sediul CNN Turk, în timp ce un grup de soldaţi a intrat în clădire

UPDATE: Avionul lui Erdogan a aterizat în Istanbul.

UPDATE: A avut loc un atac cu bombă la Parlamentul din Ankara. Şi Ministerul de Interne a fost bombardat. Guvernul a declarat că spaţiul aerian din capitală e închis şi că avioanele militare care aparţine celor care ţin cu lovitura de stat vor fi doborâte. 

UPDATE: Se trage cu arme în cei strânşi în Piaţa Taksim din Istanbul. 17 poliţişti au fost împuşcaţi.

UPDATE: Se trag focuri de armă la aeroportul Ataturk şi în zona Parlamentului.

UPDATE: MAE sfătuiește cetățenilor români care se află în Turcia să evite spațiile publice aglomerate și să stea în casă. De asemenea, cei care au planificate călătorii în Turcia sunt sfătuiți să-și amâne zborurile.

UPDATE: La Aeroportul Ataturk situația pare destul de liniștită, dar pe străzile din Ankara oamenii au început să scandeze. Au avut loc mai multe explozii - una dintre ele la o gară principală.

UPDATE: Președintele ERdogan se adresează cetățenilor turci de pe o rețea de socializare - FaceTime. Le cere să se ducă în număr cât mai mare în locuri publice precum piețe sau în aeroport. "Rog cetățeniin turci să se adune în piețele publice și în aeroporturi. Nu este nicio putere mai mare decât cea a poporului", a declarat Erdogan, potrivit TheGuardian.com.

UPDATE: Președintele Recep Tayyip Erdoğan: "Vom contracara această situație." El nu se află în momentul de față în țară, fiind plecat în vacanță.

UPDATE: Tot mai mulți cetățeni turci au ieșit în stradă după ce președintele Erdogan i-a sfătuit să facă acest lucru. Restaurantele și magazinele au fost închise. Au loc ambuteiaje în trafic și este un haos total.

UPDATE: Mai mulți cetățeni turci au ieșit în stradă. După obținerea controlului asurpa televiziunii, grupul militar care a organizat lovitura de stat a instaurat legea marțială.

UPDATE: "Forțele Armate Turce au obținut controlul complet al țării pentru a reinstaura ordinea constituțională, drepturile omului și libertatea și guvernarea legii și securitatea generală care au fost distruse. Toate acordurile internaționale rămân în continuare valide. Sperăm că vom avea în continuare relații bune cu alte state", conform declarațiilor grupului militar insurecțional, relatate de TheGuardian.com.

UPDATE: Militarii au obținut controlul si televiziunii. Soldații se află în interiorul sediilor de emisie Tv din Ankara

UPDATE: "Acesta este un atac împotriva democrației turce. Un grup din cadrul armatei a îndepărtat de la putere un guvern ales în mod democratic", declară reprezentanți ai administrației prezidențiale

UPDATE: Președintele Turciei, Erdogan, se află momentan în siguranță

UPDATE: Grupul militar care a dat lovitura de stat a luat mai mulți ostatici; printre aceștia se află si Șeful Statului Major

UPDATE: Toate zborurile de pe Aeroportul Național Ataturk au fost anulate

UPDATE: Armata susține că lovitura de stat a fost dusă la îndeplinire și a obținut puterea de conducere în stat

UPDATE: Au fost închise conturile de Facebook, Twitter și Youtube au fost închise

UPDATE: Premierul turc, Binali Yildirim, a anuțat că este vorba de o "acțiune ilegală" a unui "grup" din cadrul armatei turce care dorește să îndepărteze actualul guvern de la putere. Prim-ministrul a precizat că va folosi forța militară pentru a opri insurecția

UPDATE:  Nu se știe încă dacă este vorba de un atac terorist în desfășurare sau o preluare e puterii de către armată. Se preconizează că în urma atentatelor, țara a fost foarte destabilizată și nu ar fi exclusă o insurecție militară de îndepărtare a guvernului.

VIDEO: Military aircraft fly low over Ankara, #Turkey amidst military deployment in several cities. - @MuratKmr16pic.twitter.com/sqQ91tAVk9

— Conflict News (@Conflicts) 15 iulie 2016

image
image
image
image
image
image
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net