Mesajul unui tânăr rus, despre războiul din Ucraina. «Consolarea este că Putin îşi sapă propriul mormânt»

#Război Ucraina-Rusia

Nu puţini s-au întrebat ce crede de fapt poporul rus despre invazia Ucrainei şi dacă este de acord cu decizia lui Vladimir Putin. Dovezile că ruşii de rând nu vor război se înmulţesc, pe zi ce trece. Peste 6.000 de oameni au fost arestaţi la protestele care au avut loc din data de 24 februarie, în peste 50 de oraşe din Rusia. Oameni de cultură, de ştiinţă, de afaceri şi chiar din politică s-au declarat împotriva războiului. Iar tinerii ruşi par a fi şi ei împotriva lui Putin, aşa cum scrie un scriitor originar din Rusia, Serghei Faldin.

Vladimir Putin
Vladimir Putin

Serghei Faldin, un scriitor rus stabilit în Tbilisi, capitala statului Georgia, a publicat un material în ziarul britanic The Guardian, în care subliniază că ruşii din generaţia nouă, cei născuţi după 1990, nu sunt de acord cu politicile lui Vladimir Putin, dar se tem de poliţie şi autorităţi. Ei publică mesaje pe reţetele sociale, în care spun clar că nu vor acest război şi că sunt de partea Ucrainei, dar Rusia are mecanisme pentru a suprima aceste voci.

“Motivul pentru care nu vedem încă o revoluţie având loc la Moscova nu este faptul că oamenilor nu le pasă de ce se întâmplă în Ucraina, Dimpotrivă, fluxul meu de ştiri de pe reţele sociale este plin cu mesaje ale ruşilor care îşi exprimă opoziţia faţă de război.   „Ce s-a întâmplat?”, scriu ei.   „Cum s-a ajuns aici? E o nebunie!”.   Oamenii zic că se simt vinovaţi că sunt ruşi. Se filmează cum îşi ard paşapoartele ruseşti. Eu am postat: „Sunt rus, dar Putin nu este preşedintele meu”, a scris Serghei Faldin, în The Guardian, conform adevarul.ro.

Teama de închisoare, motivul pentru care mulţi ruşi tac

Cei care îşi manifestă dezacordul faţă de regimul Putin cad victime poliţiei şi forţelor de ordine, care de câţiva ani, controlează străzile din Moscova şi alte oraşe ale Rusiei. Oamenilor legii nu le pasă cine eşti, dacă îndrăzneşti să manifestezi împotriva lui Vladimir Putin, vei fi arestat.

“Prietenul meu a stat la închisoare doar pentru că mergea pe aceeaşi stradă pe care se aflau manifestanţii. Un profesor de sociologie a fost arestat în centrul Moscovei şi sunt relatări că ar fi fost bătut în spatele unui autozak (camion al poliţiei).   

S-au înfiinţat echipaje de poliţie mai multe decât aş putea număra - cu denumiri noi precum  Rosgvardiia (forţa militară internă a Rusiei) - iar ele sunt nemiloase. Aceste forţe au fost create acum câţiva ani special pentru a patrula străzile Moscovei (şi altor oraşe) ca să oprească orice li s-ar părea „suspect”. Nu contează cine eşti - că eşti cineva de 18 ani sau o gravidă matură - fii sigur că te vor altoi şi apoi te vor sui într-o dubă ca să te ducă la interogatoriu. Pentru că, atunci când la butoane se află un fost agent KGB, ai o ţară care funcţionează ca un penitenciar uriaş”, a mai scris Serghei Faldin.

Serghei Fladin
Serghei Fladin

Serghei Faldin: "Putin nu e sănătos la cap”

Scriitorul stabilit în capitalal statului Georgia a mai spus că el crede că Putin nu este un om sănătos mintal şi că acest război este unul fără sens, lucru pe care poporul rus îl ştie foarte bine.

“Noi conştientizăm cu o claritate dureroasă faptul că este un război absolut fără sens. Putin se foloseşte de lecţii false de istorie, deplângând căderea Uniunii Sovietice şi prezentând argumente despre o avansare a forţelor NATO doar pentru a-şi justifica propria nebunie. Am convingerea că răspunsul autentic la întrebările pe care le pun oamenii pe reţelele sociale - „cum s-a ajuns aici”- este că Putin nu e sănătos la cap”, a explicat Serghei Faldin.

Scriitorul e însurat cu o ucraineancă: "Lumea ni s-a întors pe dos"

Tânărul scriitor a mai povestit că soţia lui este ucraineană, iar vieţiile lor au fost date peste cap pe 24 februarie.

“Joia trecută, când eu şi soţia mea ucraineană ne-am trezit din somn în camera noastră de hotel din Dubai şi am aflat lumea ni s-a întors pe dos. Am dat drumul la discursul televizat al lui Putin despre operaţiunea militară. L-am oprit după 20 de minute. Ne-a îngrozit explicaţia sa atât de ambiguă. Ce însemna „operaţiune militară specială”? Era cu adevărat o declaraţie a celui de-al treilea război mondial? Am fost scârbiţi de performanţa teatrală a unui preşedinte pe care nu l-am ales niciodată. Ne-a scârbit şi mai tare gândul că cei mai mulţi ruşi ar putea să-l creadă”, a dezvăluit Serghei Faldin. . El însă subliniază că există o prăpastie între ruşii tineri, născuţi după 1990 şi cei care sunt mai în vârstă. Dacă generaţia nouă ştie că Putin minte şi că acţiunile lui nu au justificare, cei din generaţiile mai bătrâne pot fi influenţaţi mai uşor, pentru că depind de canalele de informare controlate de stat. “Există o mare prăpastie între opiniile „noilor ruşi” - generaţia mea, a celor născuţi în anii 1990, care n-au trăit în vremurile sovietice - şi generaţia mai în vârstă.  Niciunul din prietenii mei de acasă nu s-a lăsat păcălit că Putin nu-şi făcuse planuri de război de mai înainte. În schimb, ruşii mai în vârstă sunt alimentaţi cu minciuni de televiziuni şi alte media care să-i convingă că ce face Putin are justificare”, a spus Serghei Faldin.

Serghei Fladin: "Când sancţiunile vor începe să doară, se va termina cu Putin"

Serghei Faldin a concluzionat că Putin îşi sapă propriul mormânt, ceea ce va duce la vremuri grele în Rusia. Sancţiunile vor afecta oamenii de rând, dar când ei nu vor mai avea mâncare şi o vor duce greu, se vor răzvrăti împotriva regimului, iar atunci va veni sfârşitul lui Putin.

“Consolarea tinerilor ruşi ca mine este că Putin îşi sapă în acelaşi timp propriul mormânt în Ucraina, Când sancţiunile vor începe să doară şi ţara va simţi din plin izbitura vremurilor grele, se va termina cu Putin (...) Cu Rusia tăiată de la Swift şi confruntată cu sancţiunile UE, va dura doar câţiva ani până când să vină vremuri extrem de dificile. Când se va întâmpla, oamenii nu se vor mai teme. Dacă putem învăţa ceva din istorie este faptul că populaţia - chiar şi cei încăpăţânaţi şi răbdători precum ruşii - nu va tolera lipsa alimentelor. Când se vor termina banii, îi va suna şi lui Putin ceasul. Noi, noua generaţie de ruşi, vom aştepta”, a încheiat Serghei Fladin.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google NewsFacebook și Instagram!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
tractorul brasov jpg
image
image
image
image
image
image
Marea Neagra dupa furtuna sursa foto A I  2 jpeg
nasa china spatiu jpg
image png
italian masini bucuresti jpg
foto1 viol jpg
nasa foto pexels
maxresdefault jpg
drapel steag romania revolutie fara stema foto sutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net