Mihail Gorbaciov, înmormântat în cimitirul personalităților din Rusia

Ultima actualizare:

Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, s-a stins din viață la 91 de ani, după ce a suferit, din cauza unor probleme de sănătate, apărute în urmă cu mai mult timp.

Mihail Gorbaciov a trăit 91 de ani. Foto: Profimedia
Mihail Gorbaciov a trăit 91 de ani. Foto: Profimedia

Gorbi, așa cum a fost poreclit, încă de la preluarea funcției supreme, a fost liderul URSS, din 1985 până în 1991.

A susținut, formal, libertatea de exprimare a presei

În timpul mandatului, a implementat reforme pro-democratice importante. Una dintre acestea este ,,glasnost’’, care a permis mai multă libertate de exprimare presei.

Ultimul lider al Uniunii Sovietice va fi înmormântat la cimitirul Novodevichy din Moscova, acolo unde este înmormântată și soția lui, Raisa, care a decedat în anul 1990.

Despre Raisa au circulat mai multe speculații, în anii 80-90, cum că ar fi fost racolată de serviciile secrete britanice și Gorbaciov ar fi fost șantajat, din acest motiv. Informațiile au fost promovate, în mai multe randuri, și în România, de Corneliu Vadim Tudor.

Citește și: A murit Mihail Gorbaciov, ultimul președinte al URSS și cel care a pus capăt Războiului Rece

Cimitirul Novodevichy este inclus în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, aici fiind mormintele mai multor personalități, din Rusia, autori, muzicieni, dramaturgi și poeți, actori celebri sau lideri politici și oameni de știință.

Printre personalitățile care își dorm somnul de veci acolo se regăsesc Boris Yeltsin, Peter Kropotkin , Nikita Hrușciov , Serge Prokofiev , Dmitry Shostakovich , Constantin Stanislavsky și Fedor Chaliapin.

Mesajele liderilor lumii

Fiind vorba despre un personaj istoric, a cărui activitate a influențat decisiv istoria contemporană a lumii, mai mulți oameni politici și șefi de state au transmis, deja, mesaje de condoleanțe.

Sunt întristat să aflu de moartea lui Gorbaciov. Întotdeauna am admirat curajul şi integritatea de care a dat dovadă pentru a pune capăt Războiului Rece. În momentul agresiunii lui (Vladimir) Putin în Ucraina, angajamentul său neobosit de a deschide societatea sovietică. Va rămâne un exemplu pentru noi toţi”, a scris Boris Johnson pe Twitter.

Citește și: Mihail Gorbaciov, în România după 20 de ani - VIDEO

În calitate de lider al URSS, a colaborat cu preşedintele Ronald Reagan pentru a reduce arsenalele nucleare ale celor două ţări, reducând tensiunile, din trecut, spre marea uşurare a oamenilor din întreaga lume, care se rugau pentru încetarea cursei înarmării nucleare. După zeci de ani de represiune politică brutală, el a adoptat reforme democratice”, a spus Joe Biden într-un comunicat.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!       

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
fabrica DeLonghi jpg
image
image
image
image
image
image
image png
anul fara vara jpg
Asigurare locuinta - casa FOTO Shutterstock
monezi jpeg
pansies 7210851 1280 jpg
Imperiul Roman, hunii şi goana după aur jpeg
image png
turista vulcan jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net