Nepalul va fi lovit de un alt cutremur mare, spune un expert în dezastre naturale

image
Peste 70% din clădirile din Kathmandu au fost puse la pământ de seismul de sâmbătă (25 aprilie)Foto AP

Cutremurul care a devastat Nepalul luna trecută a eliberat o energie care a avut de 700 de ori puterea bombei lansate de Statele Unite la Hiroshima, a declarat Efthimios Lekkas, profesor de geologie la Universitatea din Atena, un expert în cutremure şi dezastre naturale, relatează Euronews.

Efthimios Lekkas, care a petrecut împreună cu echipa sa cinci zile în Nepal după cutremur, a vorbit despre "distrugerea absolută" pe care a constatat-o în capitala Kathmandu. "Totul s-a surpat în cartierele din întreaga capitală. Imediat ce am sosit, echipele de salvare şi-au început intervenţia", declară el, conform Mediafax.

Expertul are o uriaşă experienţă pe teren. El a fost implicat în eforturile de după tsunamiul din Thailanda, în 2004, şi cutremurul din Haiti, în 2010. Expertul grec a declarat că el se aşteaptă la alt "cutremur mare" în lunile viitoare.

În Nepal, echipa sa a oferit consiliere cu privire la cele mai bune modalităţi de susţinere a clădirilor avariate, pentru a împiedica ruinele să se surpe. "Oamenii sunt foarte speriaţi", declară Lekkas. "În primele săptămâni sau luni vor sta oriunde vor putea, dar departe de case. În plus, sunt mulţi oameni care fug din Kathmandu. Există cozi de kilometri, în care oamenii aşteaptă autobuze să-i scoată din capitală", adaugă el. "Oamenii din Nepal sunt, în general, nişte supravieţuitori. Sunt obişnuiţi cu condiţiile de trai dure. Este o regiune muntoasă, cea mai muntoasă de pe planetă. Oamenii de acolo sunt obişnuiţi să trăiască o viaţă simplă şi să aibă puţine bunuri", a subliniat profesorul.

transfagarasan 2819625 1920 jpg
FotoJet jpg
Cea mai importantă persoană din viața mea mp4 thumbnail png
Alexandra Starr. SURSA FOTO: Instagram
Alec Baldwin are acum opt copii jpg
Phoebe Lee Matthew a fost mușcată de o „văduvă falsă” jpg
cub cub anamaria prodan laurențiu reghecampf png
Mihailo Dianov avea o mână grav rănită atunci când a fost capturat jpg
Arme chimice
Lavrov la Adunarea Generala ONU FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
1231 jpg
palatul patriarhiei foto basilica (5) jpg
Phoebe Lee Matthew a fost mușcată de o „văduvă falsă” jpg
Melissa Jenkins Johanson a încercat să scape de pedeapsă dând vina pe câinele ei jpg
Mihailo Dianov avea o mână grav rănită atunci când a fost capturat jpg
transfagarasan 2819625 1920 jpg