Noua Zeelandă va interzice țigările pentru noile generații. Cei care au 14 ani nu vor putea niciodată să cumpere tutun

tigari tutun jpeg
foto: Pixabay

Noua Zeelandă intenţionează să interzică tinerilor să cumpere vreodată ţigări, în cadrul uneia dintre cele mai drastice măsuri luate împotriva industriei tutunului. 

ersoanele cu vârsta de până la 14 ani nu vor putea să cumpere vreodată ţigări în Noua Zeelandă, ţară cu cinci milioane de locuitori. Această propunere a fost prezentată joi și face parte din rândul măsurilor care vor limita şi numărul comercianţilor autorizaţi să vândă tutun.

”Dorim să ne asigurăm că tinerii nu vor începe vreodată să fumeze, aşa că vânzarea sau furnizarea de produse din tutun pentru fumat către noile cohorte de tineri vai fi un delict”, a afirmat Ministrul Asocial al Sănătăţii din Noua Zeelandă, Ayesha Verrall, într-un comunicat, potrivit Reuters și citat de News.ro.

”Dacă nimic nu se va schimba, va dura decenii până când rata fumatului în rândul maorilor va scădea sub 5%, iar acest guvern nu este pregătit să lase oameni în urmă”, a mai spus Verrall. În prezent, 11,6% dintre neozeelandezii cu vârste de peste 15 ani fumează, o proporţie care urcă la 29% în cazul indigenilor maori adulţi, potrivit datelor guvernamentale.

Noua Zeelandă vrea să creeze generaţia ”fără fum” din 2027

Restricţiile vor fi apoi implementate în etape începând cu 2024, începând cu o reducere semnificativă a numărului de vânzători autorizaţi, urmată de reducerea concentraţiei de nicotină în 2025 şi de crearea generaţiei ”fără fum” din 2027. Pachetul de măsuri va face din industria tutunului comercializat cu amănuntul din Noua Zeelandă una dintre cele mai restrictive din lume, chiar în urma Bhutanului, unde vânzarea de ţigări este interzisă definitiv. Vecina Noii Zeelande, Australia, a fost prima ţară din lume care a impus ambalarea simplă a ţigărilor, în 2012. Guvernul Noii Zeelande a spus că, deşi măsurile existente, cum ar fi ambalarea simplă şi taxele pe vânzări, au încetinit consumul de tutun, paşii mai duri au fost necesari pentru a-şi atinge obiectivul ca mai puţin de 5% din populaţie să fumeze zilnic până în 2025.

Citește și:

Ce se întâmplă în corpul tău după ce te lași de fumat

O țigară îți scurtează viața cu 11 minute. Cât de lung e drumul până la cancer pulmonar

florin zalomir
cub cub anamaria prodan laurențiu reghecampf png
sotie Arsinel jpg
foto 1 bec economic jpg
larisa dragulesu marian dragulescu si fiica lor beatrice
image png
colaj mormant elisabeta a II-a
Kate Middleton, Prințul William, Harry și Meghan Markle (sursa foto OKMag)
Razboi in Ucraina FOTO Ministerul ucrainean al Apărării jpg
Zalomir jpg
image
image
image
image
6 front lavanda ea cu cos jpg
spaga
sofer amenda politie jpeg
Kate Middleton, Prințul William, Harry și Meghan Markle (sursa foto OKMag)
Atac nuclear
ursul brun sursă foto: Gettyimages