Nu ne opreşte nimic! Imigranţii forţează graniţa Europei
Peste 400 de imigranţi au ajuns la spital şi peste 1.000 în arestul poliţiei maghiare. Disperarea sirienilor care au fugit din calea războiului i-a făcut imuni la loviturile de baston, gazele lacrimogene şi jetul puternic de apă. Au rupt barajul de la Horgos, Ungaria, şi îşi continuă drumul spre Germania.
După ce a anunţat că înăspresc măsurile de siguranţă pe frontiera sudică, autorităţile de la Budapesta au deschis joi graniţa cu Austria. Un licăr de speranţă a reapărut în privirile speriate ale refugiaţilor ajunşi pe bătrânul continent. „Germania, venim!”, ţipau în cor sute de glasuri de femei şi copii, prinşi la mijloc în confruntarea dintre poliţiştii maghiari şi refugiaţi.
La graniţa Serbiei cu Ungaria, baricada a fost ruptă, joi dimineaţă. Mii de refugiaţi au forţat graniţa dintre Serbia şi Croaţia. „Am fugit de moarte, nu ne sperie nimic. Am venit aici pentru o viaţă mai bună şi nu ne vom lăsa intimidaţi. Luptăm până la capăt”, a declarat pentru NY Times Raed Alabdou, de 24 de ani, care se ascundea joi între hăţişuri de poliţia maghiară. În noaptea de 16 spre 17 septembrie a reuşit să treacă graniţa Roszcke-Horgos şi ştie că riscă 3 ani de puşcărie dacă e găsit.
Legislaţia maghiară pedepseşte aspru trecerea ilegală a frontierei. Însă Alabdou, soţia lui, Ilha, şi copilul lor de 4 luni vor ca până vine iarna să ajungă în Germania. Au stat în Liban, Iran şi Turcia până au găsit un pescar să îi aducă în Grecia şi, acum, pentru ei nu mai e cale de întoarcere.
Refugiaţii au schimbat traseul
1. Ungaria: Graniţa cu Serbia, închisă. Noile legi le permit poliţiştilor să-i închidă trei ani pe cei care trec ilegal graniţa
2. Austria: a închis temporar graniţele, înăsprind controalele
3. Slovacia: 220 de poliţişti dislocaţi la graniţele cu Austria şi Ungaria. Resping refugiaţii
4. Germania: paşaportul obligatoriu la frontiera cu Austria
5. Olanda: înăspreşte controalele la frontieră
6. Republica Cehă: înăspreşte paza la graniţă şi nu primeşte deloc refugiaţi
7. Polonia: înăspreşte controalele, nu acceptă refugiaţii alocaţi de Comisia Europeană
8. Marea Britanie: închide graniţele pentru refugiaţi, nu primeşte imigranţi
Gard între România şi Ungaria
Indignare la Bucureşti! Ministrul de Externe Peter Szijjarto intenţionează să ridice un gard de apărare de la Beba Veche până la Mureş pentru a proteja Ungaria de valul de refugiaţi. Ministrul maghiar a justificat că vrea să preîntâmpine astfel schimbarea de traseu pe care aceştia o vor efectua în zilele următoare, după conflictele de lângă localitatea de graniţă Horgos. Gardul de graniţă al Ungariei va totaliza 175 km, cea mai mare parte a sa fiind pe partea sârbească.
România va primi 1.758 de imigranţi
Conform discuţiilor de joi din cadrul CSAT, s-a convenit ca ţara noastră să asigure condiţiile de primire pentru 1.758 de imigranţi veniţi din Irak şi Siria. Aceştia sunt o parte din refugiaţii ajunşi pe continentul european încă din luna aprilie. În ceea ce priveşte împărţirea celor 120.000 de imigranţi ajunşi ulterior pe bătrânul continent, guvernul nostru s-a opus cotelor obligatorii impuse de Comisia Europeană. Germania a cerut sancţiuni pentru statele care refuză să primească imigranţi. În afară de România au mai refuzat planul Juncker: Ungaria, Slovacia, Polonia şi Letonia.