Omicron lovește ca un tsunami Europa! Marile orașe anulează evenimentele de Revelion
Numărul cazurilor de COVID crește cu o viteză fulgerătoare în mai multe state din Europa, unde varianta Omicron a devenit predominantă. Franța a depășit, pentru prima dată, peste 100.000 de infectări pe zi, Italia bate și ea record după record, iar oamenii stau la cozi uriașe în farmacii sau la centrele de testare. Rând pe rând, marile orașe anulează evenimentele de Revelion, într-o încercare disperată de a stopa răspândirea virusului.
- Cele mai sumbre temeri ale epidemiologilor încep să se adeverească. Omicron se răspândește ca un tsunami, devenind rapid varianta de COVID dominantă în valul 5, care a cuprins acum Europa. Patru țări au raportat recorduri absolute de cazuri noi. Franța a ajuns, sâmbătă, la 104.611 de infectări, depășind, pentru prima dată de la începutul pandemiei, pragul de 100.000, scrie Reuters. Deocamdată, la terapie intensivă sunt 3.283 de pacienți, însă curba spitalizărilor e estimat să crească abia după 1-2 săptămâni.
- Irlanda a înregistrat și ea sâmbătă 13.765 de noi cazuri, cu peste 2.500 mai multe decât ziua precedentă, fiind un record pentru această țară. Autoritățile cred că varianta Omicron e predominantă aici în proporție de 83%.
- A ajuns predominantă și în Portugalia care a înregistrat și ea vineri 12.943 de cazuri noi. Pentru a face față valului de infectări, Guvernul a adoptat o serie de măsuri, printre care trecerea obligatorie a majorității angajaților în regim de telemuncă, închiderea barurilor și discotecilor, utilizarea certificatelor de vaccinare și a testelor.
- Cazuri tot mai multe și în Italia. Dacă vineri s-au raportat 50.599, sâmbătă se mai bătea un record: 54.762. Conform Corriere della Sera, ajunul Crăciunului a adus cozi uriașe la farmacii și la centrele de testare drive-throu din orașele italiene. Unii au vrut să se testeze pentru că prezentau simptome, alții pentru a putea călători de sărbători sau pentru a putea petrece în siguranță cu familia. Autoritățile au decis ca purtarea măștii să devină din nou obligatorie la exterior, în toată Italia.
Mii de zboruri anulate de Crăciun
Companiile aeriene din întreaga lume au anulat 4.500 de zboruri în weekendul Crăciunului, deoarece valul tot mai mare de infecţii cauzat de varianta Omicron a creat o mai mare incertitudine şi probleme pentru călătoriile de vacanţă, transmite Reuters, citat de News.ro. Totodată, aproape 10.000 de zboruri au fost amânate, potrivit unui bilanț pe site-ul FlightAware.com.
Proteste anti-restricții în Belgia
Belgia a introdus ieri noi restricții sanitare, printre care închiderea cinematografelor, teatrelor, sălilor de concerte și stadioanelor. „Obiectivul este de a încetini răspândirea Omicron, de a gestiona presiunea asupra spitalelor și de a se garanta deschiderea școlilor, la 10 ianuarie”, a motivat premierul belgian, Alexander de Croo, potrivit Digi24. Măsura i-a scos în stradă chiar în a doua zi de Crăciun pe unii operatori economici, care amenință că nu se vor supune noilor reguli.
Marile orașe au anulat evenimentele de Revelion
Omicron dă peste cap planurile pentru noaptea de Revelion. Rând pe rând, marile orașe europene anulează evenimentele publice, îndemând oamenii să stea acasă. Este vorba despre Atena (Grecia), Londra (Marea Britanie), Edinburgh (Scoția), Berlin (Germania), Paris (Franța), Roma (Italia) sau Amsterdam (Olanda). Va fi, astfel, încă un an început în izolare, fără concerte și focuri de artificii spectaculoase.
Veștile bune, veștile proaste
Dacă anul trecut ne petreceam sărbătorile de iarnă nevaccinați, în izolare, sub amenințarea variantei Alpha, acum, o parte suntem vaccinați, însă virusul s-a adaptat și el: noua variantă Omicron este mult mai contagioasă și rezistentă la actualele seruri. În plus, mai multe tratamente cu anticorpi de sinteză nu sunt eficiente împotriva Omicron, a anunțat Agenția de Cercetare ANRS/Boli Infecțioase Emergente. Vestea bună e că noua variantă nu provoacă forme așa severe de boală. Unii oficiali din domeniul sănătății estimează că SARS-CoV-2 ar putea ajunge, astfel, să se comporte ca gripa, care necesită anual un nou vaccin.