Parlamentarii britanici au adoptat un proiect care blochează un eventual Brexit fără acord

image
Boris Johnson, în Camera Comunelorfoto: AFP

Camera Comunelor a adoptat miercuri (4 septembrie) un proiect pentru a-l împiedica pe premierul Boris Johnson să scoată ţara din Uniunea Europeană fără un acord, transmite BBC. Prim-ministrul a cerut alegeri anticipate, dar moţiunea lui a fost respinsă de parlamentari.

Membrii Camerei Comunelor au votat proiectul cu 327 de voturi pentru şi 299 împotrivă. Proiectul va fi transferat acum în camera superioară a Parlamentului, care este Camera Lorzilor, pentru adoptarea finală.

Proiectul îl obligă pe premier să solicite o prelungire a termenului pentru Brexit dincolo de actualul termen de 31 octombrie, dacă nu va fi convenit un acord cu UE.

Parlamentarii au votat şi amendamente la proiectul. Unul dintre aceste amendamente pare să fi fost adoptat fără vot, întrucât nu au fost disponibili parlamentari care să numere voturile împotrivă, potrivit unui corespondent al BBC.

Amendamentul a fost propus de laburistul Stephen Kinnock, pentru a impune prelungirea termenului pentru Brexit şi a permite parlamentarilor să voteze schimbările propuse de laburişti pentru acordul de retragere al fostului premier Theresa May.

Proiectul va fi transferat joi spre adoptare Camerei Lorzilor, unde nu este clar ce se va întâmpla, dar ar putea fi dezbătut în weekend. Dacă lorzii vor adopta amendamente, proiectul va reveni în Camera Comunelor pentru un nou vot. După ce va traversa toate etapele, proiectul va merge la regină spre promulgare, pentru a deveni lege.

Susţinătorii Brexit au depus peste 100 de amendamente pentru a întârzia moţiunea şi a opri proiectul, până la termenul la care activitatea Parlamentului va înceta, ca urmare a unei acţiuni a premierului Johnson, aprobată de regină.

Cererea lui Johnson de a organiza alegeri anticipate, respinsă

Boris Johnson a avertizat că va cere un vot imediat pentru alegeri anticipate, dacă proiectul va fi aprobat în camera superioară. El a propus şi o dată, cea de 15 octombrie, adică cu două săptămâni înainte de Brexit. Însă parlamentarii au respins moţiunea cu doar 298 de voturi pentru, mai puţin cu 136 decât ar fi fost nevoie pentru a fi aprobată. Asta în condiţiile în care Partidul Labourist şi Partidul Naţional Scoţian s-au abţinut de la vot, mai notează bbc.com.

colaj loredana groza jpg
florin zalomir
cub cub anamaria prodan laurențiu reghecampf png
cub cristian arsinel png
larisa dragulesu marian dragulescu si fiica lor beatrice
foto 1 bec economic jpg
sotie Arsinel jpg
FotoJet jpg
monument bacainti
SS Waratah FL601368 jpg
image
image
image
image
colaj mormant elisabeta a II-a
florin zalomir
calendar ortodox 2021 04 octombrie sfantul mucenic ierotei episcopul atenei png
gaze Sursă foto: Profimedia
index webp
foto 1 bec economic jpg