Parlamentarii chinezi i-au dat dreptul președintelui să conducă statul pe viață

simeon stalpnicul png
Xi Jinping va putea fi președintele Chinei pentru tot restul viețiiFoto: Getty

China se întoarce, pe zi ce trece, tot mai aproape de epoca totalitară din secolul trecut. Deși a avut deja două mandate de președinte, Xi Jinpinj s-a asigurat acum că va sta în fruntea statului pentru tot restul vieții. Amendamentul a fost obținut printr-un vot „democratic”.

În timp ce în România se consideră că există prea mulți reprezentanți ai poporului, în China, 2.600 de parlamentari au votat „pentru” și doar doi s-au arătat împotrivă, iar trei s-au abținut să voteze noul amendament al Constituției, prin care este eliminată limita de timp a mandatelor unui președinte, informează The Guardian.

Anul trecut, Partidul Comunist Chinez l-a reales pe Xi Jinping președinte al statului, iar potrivit vechilor prevederi constituționale, ar fi trebuit să stea la putere până în 2022. Tot atunci ar fi trebuit să anunțe succesorul, dar acest lucru nu se va întâmpla pentru că a fost eliminat numărul maxim de mandate prezidențiale.

Reprezentanții Partidului Comunist spun că decizia este de fapt a poporului, care îl consideră pe Xi Jinping liderul desăvârșit, dorit în fruntea Chinei câte zile o mai avea. Xi Jinping are deja 64 de ani. După vechea rânduială, președintele nu putea avea mai mult de două mandate consecutive, fiecare câte cinci ani. Această Constituție a fost adoptată imediat după moartea lui Mao Zedong, în 1976. Limitarea mandatelor fusese introdusă de Deng Xiaoping, care se temea că depășirea acestui număr ar putea duce la apariția cultului personalității și la dictatură, adică o întoarcere la totalitarismul lui Mao. 

Regele Charles FOTO Getty Images jpg
BeFunky collage (6) jpg
meghan markle jpg
bianca dragusanu
gyuri pascu si daniela marin
cub botez tort liam png
foto1 visarion alexa la tribunal Mediafax Foto Eduard Vinatoru jpeg
reghe corina caciuc jpeg
Uniunea Europeana UE steag FOTO Shutterstock
Dr. Marian Gașpar FOTO arhivă
image
image
image
image
Printesa Diana Andrew Charles (sursa foto Hepta/colaj Click!)
vladimir putin si bomba nucleara
bec
foto1 visarion alexa la tribunal Mediafax Foto Eduard Vinatoru jpeg
botulism Sursă foto: Profimedia
Edward Snowden conferinta rusia sursa wikipedia jpg