Povestea româncei găsite moartă în pat, cu buletinul în mână, în urma seismului din Italia

image
291 de persoane au decedat în urma cutremurului puternic din Amatrice, Italia

Ve┼čti ├«nfior─âtoare vin din Italia. Num─ârul rom├ónilor uci┼či de cutremurul de acum o s─âpt─âm├ón─â a ajuns la 11. ┼×i s-ar putea s─â fie ┼či mai multe victime, deoarece ├«nc─â 14 cona┼úionali sunt da┼úi disp─âru┼úi.

Stelu┼úa Novac, o vasluianc─â de 47 de ani originar─â din comuna Zorleni, se num─âr─â printre victimele cutremurului devastator care a avut loc mar┼úi noapte ├«n Italia. Familia Stelu┼úei a primit confirmarea oficial─â a decesului joi seara, c├ónd femeia a fost scoas─â de sub d─âr├óm─âturile imobilului ├«n care locuia. Rudele povestesc c─â femeia a fost g─âsit─â ├«n pat, cu buletinul ├«n m├ón─â, a┼ča c─â identificarea a fost doar o formalitate. Stelu┼úa locuia de opt ani ├«n Amatrice, unde ├«ngrijea o rud─â a patronului Hotelului Roma din localitate. Plecase din Rom├ónia pentru o via┼ú─â mai bun─â. Nu era c─âs─âtorit─â ┼či nici nu avea copii, ├«ns─â dorea s─â le ofere p─ârin┼úilor o b─âtr├óne┼úe lipsit─â de griji.  ├Än aceast─â var─â, dup─â patru ani, a revenit ├«n vacan┼ú─â acas─â, ├«n Rom├ónia. S-a re├«ntors ├«n Italia pe 2 iunie, cu o zi ├«nainte de a ├«mplini 47 de ani. 

image
Steluţa Novac, o vasluiancă de 47 de ani, se află printre cei 11 români morţi în cutremurul din Italia

ÔÇŁParc─â a ┼čtiut c─â se va ├«nt├ómpla aceast─â nenorocire. A revenit acas─â dup─â patru ani. Era bucuroas─â ┼či fericit─â. ├Än timpul vacan┼úei a mers s─â ├«ngrijeasc─â mormintele celor dragi din cimitir, iar acum ne preg─âtim de ├«nmorm├óntarea ei. Este cumplitÔÇŁ, a declarat pentru adevarul.ro, nepoata Stelu┼úei Novac, Diana Nacu. Stelu┼úa era foarte apropiat─â de rudele din ┼úar─â, care o ┼či vizitaser─â ├«n Amatrice. Le-a povestit de cutremurul din 2009, c├ónd ora┼čul Aquila, aflat ├«n apropiere de Amatrice, a fost distrus acum trei ani de un seism de 6,3 pe scara Richter.

ÔÇŁNe spunea c─â nici Amatrice nu este un ora┼č sigur, dar spera s─â fie ocolit de un asemenea dezastruÔÇŁ, a completat Diana, nepoata Stelu┼úei. P─ârin┼úii Stelu┼úei au aflat de la radio de decesul fiicei lor, ├«nainte ca cineva s─â-i anun┼úe, transmite Mediafax. Diana Nacu mai poveste┼čte c─â familia pl─ânuia s─â le spun─â b─âtr├ónilor despre tragedie, ├«n prezen┼úa unui medic, ├«ns─â n-a mai apucat. ÔÇťVoiam, mai ├«nt├ói, s─â chem─âm un medic, s─â le dea ceva calmante ┼či, apoi, s─â le spunem. Dar au aflat de la radio, acum, ┼či sunt dispera┼úi, url─â efectiv, nu ┼čtim ce s─â le facem. Au ┼či zis c─â dac─â fata lor e moart─â, mor ┼či ei, s─â le facem ┼či lor siciriuÔÇŁ, a declarat, printre lacrimi, Diana Nacu. Vasluianca era coleg─â de camer─â cu o alt─â rom├ónc─â moart─â ┼či ea ├«n cutremurul de mar┼úi noapte, Maricica Iosub, ├«n v├órst─â de 35 de ani, din comuna Avr─âmeni, jude┼úul Boto┼čani, dar ┼či cu alte dou─â rom├ónce care au supravie┼úuit dezastrului. ÔÇťMar┼úi seara, cu o zi ├«nainte de cutremur, am vorbit cu ea la telefon ┼či ne-a zis c─â este bine ┼či c─â a┼čtepta petrecerea din Amatrice, c─â urma o petrecere acolo. Telefonul ei a sunat ├«ncontinuu, dup─â ce am aflat de cutremur. De fapt, telefonul ei sun─â ┼či acumÔÇŁ, a mai declarat Diana Nacu.

Dezastrul în cifre

  • 1.820 de replici ale seismului de peste 3,8
  • 5.000 de salvatori disloca┼úi ├«n zon─â
  • Pagube estimate la peste 100 de milioane de euro
  • 290 de persoane decedate, din care 11 sunt rom├óni
  • Peste 390 de persoane au fost r─ânite
  • 1.800 de persoane, sinistrate

Slujbă comună pentru morţii din Amatrice

image

Jale, chipuri ├«mpietrite de durere. Au fost primele ├«nmorm├ónt─âri ale unora dintre victimele cutremurului. Italia a marcat s├ómb─ât─â o zi de doliu na┼úional pentru cei care au pierit sub mun┼úii de moloz. Pre┼čedintele ┼či premierul ┼ú─ârii au participat la funeraliile organizate pentru o parte dintre cele 290 de victime. 200 provin din micu┼úul ora┼č Amatrice, unde au murit ┼či mul┼úi rom├óni. ÔÇť├Ämpreun─â vom reu┼či s─â readucem via┼ú─â ├«n comunit─â┼úile noastre, pornind de la tradi┼úii ┼či din distrugerile mor┼úiiÔÇŁ, a declarat episcopul care a oficiat slujba ┼či care a adus ┼či o cruce veche, recuperat─â dintr-o biseric─â distrus─â de cutremur. 35 de sicrie acoperite cu flori au fost depuse ├«n sala de sport din or─â┼čelul Ascoli Piceno. Sunt doar o parte dintre cei care au pierit sub d─âr├óm─âturi ├«n Arqata del Tronto. Un sicriu mic ┼či alb ascunde trupul Giuliei Rinaldo, 9 ani, care ┼či-a protejat sora de 5 ani cu propriul trup. Cea din urm─â a putut fi salvat─â de sub d─âr├óm─âturi, ├«ns─â pentru Giulia nu s-a mai putut face nimic. ÔÇťLa revedere, micu┼úo. Ne pare r─âu c─â am ajuns prea t├órziuÔÇŁ, a scris unul dintre salvatori pe sicriul ei. Num─ârul oficial provizoriu al persoanelor decedate ├«n urma cutremurului care a afectat centrul Italiei, miercuri la ora 3,36 diminea┼úa, a crescut la 290, potrivit unui nou bilan┼ú publicat s├ómb─ât─â de Protec┼úia Civil─â italian─â. Din Amatrice au fost recuperate 230 de corpuri, 11 din Accumoli ┼či 49 din Arquato.

Flash news

La 5 zile de la cutremurul din 24 august, de la ora 3.36, bilan┼úul victimelor a ajuns la peste 290 de mor┼úi (229 ├«n Amatrice; 11 ├«n Accumoli ┼či 50 ├«n Arquata del Tronto).

├Än Arquata del Tronto sunt da┼úi disp─âru┼úi peste 10 rom├óni ┼či salvatorii sunt extrem de rezerva┼úi la g├óndul c─â i-ar mai putea g─âsi ├«n via┼ú─â, ┼čansele de supravie┼úuire sunt sub 99%.

Papa Francisc a promis c─â va veni zilele urm─âtoare ├«n zonele sinistrate pentru a se ruga la c─âp─ât├óiul r─âni┼úilor ┼či pentru sufletele celor du┼či.

Avertisment sumbru din partea seismologilor: cutremurul de 6,2 de miercuri a activat micropl─âci tectonice din zona Mun┼úilor Apenini ┼či replcile de peste 3.8 vor continua.

Poli┼úia, pompierii ┼či ambulan┼úierii fac cu schimbul pentru a p─âzi casele d─âr├ómate de ho┼úii care dau t├órcoale pentru a le jefui.

Ieri, ├«n Amatrice erau 13 echipe operative ale pompierilor, 6 ambulan┼úe ┼či opt escavatoare de dimensiuni diferite. Nimeni nu inten┼úioneaz─â s─â ├«ntrerup─â opera┼úiunile de salvare.

115 cl─âdiri s-au f─âcut una cu p─âm├óntul din cauza undei seismice ┼či a materialelor de construc┼úie folosite la consolidarea din 2012, care erau de o calitate inferioar─â.

Dup─â cutremurul de 6,2 din 24 august, au avut loc 1820 de replici, printre care: 115 au fost de 3,0 ┼či respectiv 4,0; 11 au fost de 4,0 ┼či 5,0 ┼či unul puternic de 5,4.

Alte ┼čapte localit─â┼úi ├«nvecinate afectate de cutremur. Cl─âdirile au nevoie de consolid─âri ├«n Valle Castellana, Morrice, Fornisco, Valleinquina, Pietralta, Pascellata ┼či Ceraso.

Seismul ┼či replicile care au urmat au fost resim┼úite pe o suprafa┼ú─â de 104 kilometri, la fel ca ├«n cazul cutremurului din 2009, din LÔÇÖAquila, care a avut o und─â de ┼čoc de 6,3.

5 carmen iohannis prima zi de scoala 4 jpg jpeg
Fulgy, fiul Vioricăi, s a certat cu vânzătoarele jpeg
alina ilan laufer jpeg
image png
plaje largite mamaia jpeg
Vladimir Putin FOTO AFP
https   www cancan ro wp content uploads 2022 06 A03I5577 scaled webp
image png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
protest carburant 30 iunie 2022 (6) jpeg
William ┼či Harry
Vladimir Putin FOTO AFP
plaje largite mamaia jpeg
6 front masini electrice poza mare jpg
5 carmen iohannis prima zi de scoala 4 jpg jpeg