Predicții sumbre: 1 milion de cazuri de Covid pe zi în Marea Britanie
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat că experții au făcut predicții sumbre despre pandemia de Covid-19, care a îngenunchiat planeta în ultimii 2 ani. Astfel, în Norvegia s-ar putea ajunge la 300.000 de cazuri pe zi, iar în Marea Britanie la un număr șocant de 1 milion de cazuri zilnice. Asta dacă nu vor fi luate măsuri mai stricte!
Valeriu Gheorghiță a afirmat că varianta Omicron este foarte transmisibilă. El a mai menționat și că, deocamdată, nu se știe dacă persoanele vulnerabile care nu sunt vaccinate vor face sau nu forme ușoare de îmbolnăvire.
«Nu cred că e bine să experimentăm pe noi acest lucru», a spus Valeriu Gheorghiță citat de news.ro.
Valul 5 ar putea veni mai repede
Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a vorbit și despre venirea valului 5 mai repede decât ne-am fi așteptat.
«Uitându-mă la situaţia epidemiologică din ţările vest europene, în mod deosebit ceea ce se întâmplă în Danemarca, ceea ce se întâmplă în Norvegia, în Marea Britanie, dar şi în celelalte ţări limitrofe, există o creştere exponenţială numărului de cazuri, din ce în ce mai multe cazuri sunt generate de varianta Omicron, care are o transmisibilitate categoric mult mai mare, iar această transmisibilitate probabil că este explicată de cel puţin doi factori şi anume o multiplicare a virusului mult mai accelerată, dar şi o capacitate de a ocoli răspunsul imun, fapt care duce la transmisibilitatea crescută. Sunt deja date care sugerează şi transmiterea aerogenă, prin aerosoli, nu doar prin picături de secreţii respiratorii, ceea ce o facem mult mai contagioasă, mai ales în spaţii închise, slab ventilate», a explicat el.
300.000 de cazuri pe zi preconizate în Norvegia, 1 milion în Marea Britanie
Experţii au lansat o serie de predicții sumbre pentru perioada următoare: în Norvegia s-ar putea ajunge la 300.000 de cazuri pe zi, de la 1.000 cât sunt în prezent, iar în Marea Britanie, la 1 milion de cazuri pe zi, de la 75.000 în prezent, dacă nu vor fi luate măsuri de limitare a transmiterii.
«În Norvegia, experţii spun că, fără introducerea unor măsuri cât se poate de clare şi de ferme de limitare a transmiterii, se poate ajunge la aproximativ 300.000 de cazuri de infectări pe zi de la 1.000 cât există în momentul de faţă, iar în Marea Britanie se aşteaptă, fără introducerea unor măsuri ferme de limitare a răspândirii, la peste 1 milion de cazuri noi pe zi de la circa 70-75.000 cât sunt în momentul de faţă. Deci impactul pe transmitere este uriaş, nu ştim măsura în care într-adevăr persoanele vulnerabile care nu sunt vaccinate sau care nu au istoric de trecere prin boală vor face sau nu forme uşoare de îmbolnăvire şi nu cred că e bine să experimentăm pe noi acest lucru», a adăugat Gheorghiţă.
Vaccinarea, cea mai sigură soluție
Cum poate fi evitată această catastrofă? Medicul militar a declarat că este de părere că toate țările trebuie să impună măsuri mai ferme și că vaccinarea este cea mai bună soluție: «Ţările cel mai bine protejate în faţa unui val generat de varianta Omicron vor fi acele ţări care au rate crescute de vaccinare, dar şi rate crescute de administrare a dozei booster şi aici mă refer în mod deosebit la impactul asupra formelor severe. Este nerelevant la acest moment faptul că avem din punct de vedere clinic majoritatea cazurilor cu evoluţie uşoară sau asimptomatică pentru că în general aceste cazuri s-au raportat la persoane care sunt cel puţin protejate parţial în urma faptului că au fost vaccinate sau aveau istoric de trecere prin boala. Aceste date încă nu sunt relevante pentru ceea ce se întâmplă la nivel populaţional, acolo unde există populaţie vulnerabilă, nevaccinată suficient».