Programul spațial "Drumul spre Marte" împlinește 50 de ani de la fondare! Planul îndrăzneț al Emiratelor Arabe

2 decembrie 2021
article img
Emiratele Arabe Unite au o misiune îndrăzneață: întemeierea unei așezări pe MarteSursă foto: Profimedia

Agenţia Spaţială a Emiratelor Arabe Unite (UAESA) este agenţia spaţială a guvernului Emiratelor Arabe Unite şi are ca responsabilitate dezvoltarea industriei spaţiale a statului. A fost creată în 2014 şi urmăreşte dezvoltarea, promovarea şi reglementarea unui sector spaţial durabil la nivel mondial.

Agenţia este însărcinată cu creşterea sectorului prin parteneriate, programe academice şi investiţii în cercetare şi dezvoltare, iniţiative comerciale şi promovarea cercetării şi explorării în ştiinţa spaţială, arată Wikipedia.

În februarie 2021, Emiratele Arabe Unite au devenit prima naţiune arabă care a ajuns pe Marte, an care coincide cu a 50-a aniversare a Emiratelor Arabe Unite. Emirates Mars Mission este o misiune fără echipaj uman a Agenţiei spaţiale a Emiratelor Arabe Unite de explorare a planetei Marte. Orbitatorul Hope (arabă: مسبار الأمل, Misbar Al-Amal) a fost lansat la 19 iulie 2020 şi a ajuns pe Marte la 9 februarie 2021, informează Adevărul.

Sonda spaţială a fost asamblată la Laboratorul pentru fizică atmosferică şi spaţială (LASP) de la Universitatea din Colorado Boulder, cu sprijinul Universităţii de Stat din Arizona (ASU) şi a Universităţii din California, Berkeley. Sonda spaţială va studia ciclurile zilnice şi sezoniere meteorologice, evenimente meteorologice în atmosfera joasă, cum ar fi furtuni de praf. 

Emiratele Arabe Unite au lansat şi Programul Spaţial Naţional, în cadrul căruia pregătesc persoane specializate în ştiinţe ale spaţiului aerian. Acestea vor participa la Lansarea Programului Spaţial Naţional, care face parte din programul spaţial ambiţios al Emiratelor Arabe Unite de a construi prima aşezare pe Marte până în 2117.