Proteste violente în Franța, în urma scumpirii carburanților! Două persoane au murit

Ultima actualizare:
Forțele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă
Forțele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă

Mii de oameni protestează sâmbătă, 24 noiembrie, pe străzile din capitala Franței, fiind nemulțumiți de prețurile carburanților, care s-au scumpit considerabil în ultima perioadă. Forțele de ordine au fost nevoite să intervină cu gaze lacrimogeze, pentru a-i dispersa pe manifestanți.

Sâmbătă, 24 noiembrie, au loc în continuare proteste de amploare în Paris, după ce carburanții au fost scumpiți. Aceasta este a doua săptămână consecutivă în care manifestanții au ieșit în stradă pentru a-și striga nemulțumirile.

Pentru a calma spiritele, poliția franceză a folosit gaze lacrimogene, pentru a-i dispersa pe protestatari și pentru a împiedica protestul să degenereze. Sâmbătă, în jurul orelor prânzului, s-au înregistrat și violențe la Paris, unde miile de oameni scandau împotriva scumpirii carburanților. Manifestul poartă și un nume: așa-zisul protest al vestelor galbene.

Proteste violente în Paris
Proteste violente în Paris

Poliția a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă

Potrivit informațiilor oferite de Digi 24, protestatarii au umplut bulevardul Champs-Elysees, unde au forţat cordoanele poliţiei şi au aruncat cu pietre şi sticle în forţele de ordine. Au ridicat baricade, iar autorităţile susţin că printre ei sunt şi câteva sute de extremişti de dreapta, care agită spiritele. Oamenii au încercat să ajungă la Palatul Elysee, însă au fost întorşi din drum cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă de cei trei mii de poliţişti scoşi pe străzi.


    Foto: EPA
Foto: EPA

Protestul „vestelor galbene”

Conform presei internaționale, mai multe persoane îmbrăcate în veste de culoare galbenă (de acolo și denumirea manifestului), au fost filmate în timp ce distrugeau barierele montate de poliție, mutându-le pe acestea în mijlocul bulevardului, pentru a construi un baraj. Mai mult decât atât, cu o zi în urmă, vineri seară, un bărbat a amenințat că va detona o grenadă în interiorul unei benzinării. Acesta era nemulțumit de faptul că președintele Franței, Emmanuel Macron, nu-i primește pe manifestanți la Elysee. Deși aceste evenimente au fost ținute sub control, situația rămâne în continuare tensionată pe străzile din Franța.


    Forțele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene și tunuri cu apăFoto: Captură Digi 24
Forțele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene și tunuri cu apăFoto: Captură Digi 24

Incidentele violente s-au soldat cu 2 morți

Manifestul este o urmare a introducerii unei noi taxe pentru carburanţi. Benzina şi motorina s-au scumpit cu 23 la sută. În decursul săptămânii au existat  manifestaţii în întreaga ţară, iar bilanţul indică doi morţi şi peste 600 de răniţi. În plus, 450 de oameni au fost arestaţi, după ce sute de mii de francezi au blocat cele mai importante şosele din Hexagon.

Aproximativ 13.000 de persoane s-au adunat luni, 19 noiembrie, în 358 de locuri din Franţa, după ce sâmbătă, 17 noiembrie, au ieșit la protest în jur de 290.000 de oameni. În ciuda acestor incidente, Guvernul francez a anunțat că nu are de gând să renunţe la creşterea accizelor la carburanţi, considerând acest demers ca fiind o bună strategie.

image
image
image
image
image
image
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net