Proteste violente în Marea Britanie, după victoria lui Boris Johnson. «Spuneți NU rasismului»

Ultima actualizare:
Proteste în Marea Britanie
Proteste în Marea Britanie

După victoria detașată a lui Boris Johnson la alegerile anticipate din Marea Britanie, sute de britanici au ieșit în stradă pentru a-și scanda nemulțumirile.

Conservatorii lui Boris Johnson au obținut majoritate absolută în Parlamentul de la Londra în urma alegerilor legislative anticipate, potrivit exit-pollurilor ale căror rezultate au fost anunțate la închiderea urnelor din Marea Britanie. Este cea mai mare victorie a Conservatorilor din 1987 şi cel mai slab rezultat al Laburiştilor din 1935. 

Astfel, Boris Johnson a primit mandatul pe care şi-l dorea pentru a scoate Regatul Unit din Uniunea Europeană prin Brexit. Astfel, în prezent nu mai există nici o piedică în calea aprobării acordului încheiat cu Bruxelles-ul.

Victoria conservatorilor a fost însă primită cu proteste în Londra: sute de oameni au ieşit în stradă, nemulţumiţi de succesul categoric al premierului Boris Johnson la alegerile parlamentare. Oamenii au mărşăluit prin centrul capitalei britanice şi au scandat lozinci împotriva premierului. Au existat şi violențe între taberele pro şi contra Boris Johnson, însă acestea au fost rapid calmate, la intervenția promptă a forțelor de ordine. Totuși, câțiva protestatari au sfârșit bătuți și loviți în urma încăierării, fiind fotografiați plini de sânge, potrivit Mirror.co.uk


    Proteste în Marea BritanieFoto: Getty
Proteste în Marea BritanieFoto: Getty

Protestatarii s-au pregătit cu pancarte pe care scria „Nu respectaţi regula parlamentarilor” și „Spune NU rasismului. Spune NU lui Boris Johnson”. De asemenea, participanții la protest au scandat și lozinci pro imigranți, după ce din discursul conservatorilor a reieșit că se dorește expulzarea acestora, fiind vizate în special persoanele fără cetățenie britanică. (Nici Meghan Markle nu are până în prezent cetățenia britanică).


    Foto: Getty
Foto: Getty

Aceștia au mărşăluit de la biroul din Downing Street al lui Johnson până în Piața Trafalgar și până la districtul teatrului, blocând traficul și atrăgând o prezență masivă a poliției. Manifestanții s-au îmbrâncit și cu forțele de ordine ajunse la fața locului, iar două persoane au fost reținute.

Conservatorii premierului Boris Johnson au câştigat peste jumătate dintre mandate la alegerile legislative, lucru care deschide calea către ieşirea din Uniunea Europeană. Este cel mai bun scor obţinut de Partidul Conservator în ultimii 32 de ani, în timp ce laburiştii au suferit cea mai grea înfrângere din ultimele opt decenii.

Votul zdorbitor obținut de conservatori are însă și un prim efect mai puțin plăcut: naţionaliştii scoţieni au anunțat că reiau demersurile în favoarea unui nou referendum pentru independență.

image
image
image
image
image
image
436310903 6801597473275047 2085105743623441656 n jpg
ceapa verde adobesotck jpg
image png
bani  foto   Shutterstock jpg
Masina de spalat rufe jpg
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net