Religii care cred în reîncarnare

Ultima actualizare:

    În lume, sunt numeroase religii care cred în reîncarnareFoto: listovative.com
În lume, sunt numeroase religii care cred în reîncarnareFoto: listovative.com

Reîncarnarea sau reîntruparea este o credință filosofico-religioasă conform căreia spiritul supraviețuiește morții trupului, pentru a reveni după un interval într-un nou trup. Există religii care cred în reîncarnare cum ar fi hinduismul, budismul, jainismul, druzismul, taoismul, sikhismul și religia Bon, dar și religii care exclud această teorie, cum ar fi creștinismul, islamismul sau iudaismul.

Conform credinței reîncarnării, o nouă personalitate este dezvoltată la fiecare viață nouă în lumea fizică, dar o parte a ființei rămâne permanent prezentă pe parcursul acestor vieți succesive. Forma clasică a doctrinei reîncarnării a fost formulată în India, prin secolul 9 î.Hr., când au fost compuse scrierile brahmanice.

Hinduismul, budismul, jainismul, druzismul, taoismul, sikhismul și religia Bon sunt religii care cred în reîncarnare. Conceptul este reprezentat de faptul că un individ se încarnează dintr-un corp în altul, fie că acesta este de natură umană, animală sau vegetală.

Hinduism-ul este reprezentat de credința în Brahman, ființă absolută, impersonală, creatoare a Universului. Conform Veda, culegerea de texte originare din Vechea Indie, Brahman există dintotdeauna și va exista în veci. Este absolutul divin: toți zeii religiei hinduse nu sunt decât fațete și încarnări ale lui Brahman.

Destinul unui hindus este determinat de toate acțiunile sale și de consecințele acestora de-a lungul fazelor succesinve ale existenței. Destinul său este numit Karma. O viață corectă în prezent constituie garanția unei existențe mai bune mai târziu. În hinduism, una dintre marile religii care cred în reîncarnare, o viață vicioasă în prezent va avea drept consecințe reâncarnarea într-un animal inferior. Acest ciclu continuu al nașterii și morții este încheiat doar atunci când sufletul atinge o stare de perfecțiune, printr-o viață ideală.

Budismul este o religie și o filozofie orientală, care se bazează pe învățăturile lui Gautama Siddhartha (Buddha Shakyamuni), un gânditor indian care se crede că ar fi trăit între 563 î.Hr. și 483 î.Hr.. De-a lungul timpului, budismul a suferit numeroase scindări, în prezent fiind o religie foarte divizată, fără o limbă sacră comună și fără o dogmă strictă, clar formulată.

Budismul se află și el printre marile religii care cred în reîncarnare ("samsara"), adică reîntruparea ființei în alte forme de existență pe baza rezultantei faptelor comise și a legilor karmice. Potrivit faptelor din viața anterioară, omul se reîncarnează, urmând ca și după această viață să urmeze o alta.

Alte religii care cred în reîncarnare

Jainismul este una din cele mai vechi religii și filozofii ale lumii, găsindu-și rădăcinile în India antică și preistorică. Filozofia jainistă se poate rezuma la independență și egalitate spirituală între toate formele de viață și la o non-violență dusă până la paroxism. Autocontrolul este mijlocul prin care practicanții acestei religii obțin atotcunoașterea și în final împlinirea, integrarea sufletului în adevărata natură și debarasarea de karma și de ciclul reîncarnărilor.

În jainism, una dintre celelalte religii care cred în reîncarnare, karma este fluidul care leagă sufletul de materie, făcîndu-i imposibilă independența și eliberarea.

Druzii sunt membrii unei secte șiite monoteiste, care se autointitulează „unitarieni”. Cele șapte îndatoriri pe care trebuie să le îndeplinească un druz sunt: 1. „Cinstea” trebuie să fie absolută și nelimitată între adepții unitarismului druz; 2. „Ajutorul reciproc” pe care druzii trebuie să și-l acorde în detrimentul și împotriva tuturor; 3. „Recunoașterea religiei lui al-Hakim”; 4. „susținerea unității”; 5. „renunțarea la orice alt cult”; 6. obligă la „a fi mulțumit cu operele Domnului nostru” și 7. obligă să fie „supus față de voile Lui”.

Religia Bon are un caracter exotic, care derivă din sursele sale iraniene şi indiene. Conform religiei Bon, una dintre celelate religii care cred în reîncarnare, universul era populat cu diverse categorii de divinităţi. Însuşi regele era o figura cu un caracter aparte, iar oamenii aveau, într-un fel, origine divină. Deoarece doctrrina este foarte asemănătoare cu cea a budismului, vom întâlni şi în religia Bon teme că: legea impermanenţei, înlănţuirea actelor în ciclul samsaric (Lanţul cauzalitatilor), reîncarnarea, Conceptul de Trezire, adică atingerea stării de Buda.

Taoismul (sau Daoism) este o filozofie și o religie originară în China. În general, taoismul este asociat cu personalitatea lui Lao-tzu (Lao Zi) autorul cărții Tao-te ching (Dao De Jing). Este una din cele câteva religii care cred în reîncarnare și este un mod de viață inspirat din ritmurile fenomenelor naturale. Exemplul cel mai bun ni-l oferă artele marțiale, care au împrumutat la origine elemente esențiale - atac, apărare, eschivă etc. - din imitarea mișcărilor corespunzătoare ale animalelor sălbatice.

Sikhismul este a cincea mare religie organizată din lume, având peste 27 milioane de adepţi. Prin definiţie, orice sikh este adept al versetelor din Guru Granth, cartea sfântă a tuturor credincioşilor. Precum în islam, sikhismul crede în existenţa unui singur Dumnezeu atotputernic şi invizibil omului. Precum în hinduism, sikhismul crede în doctrina karmei şi a reîncarnării. Sikşii de asemenea îşi incinerează morţii precum în hinduism. În sikhism oricine are aceelaşi drepturi indiferent de castă, credinţe, rasă sau sex.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
georgescu jpg
pod china jpg
banner burger urs png
amuleta jpg
rit vechi1 jpg
terci cu legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net