Restricții de călătorie în Europa din cauza noilor mutații Covid. Ce măsuri au luat statele UE

28 ianuarie 2021
article img
Imunitatea la SARS-CoV-2 poate dura cel puţin şase luniSursă foto: Arhivă Click!

Varianta britanică a coronavirusului impune noi restricții de călătorie în Europa, iar din ce în ce mai multe state își închid porțile. Asta, în contextul în care vaccinarea se realizează masiv în întreaga Uniune Europeană. Iată ce condiții impun autoritățile din majoritatea țărilor membre UE

La început ne-am luptat cu coronavirusul. Apoi i-au dat un nume: Covid-19. Acum, deși ne aflăm în plină campanie mondială de vaccinare, ne luptăm cu un alt balaur. Unul cu trei capete sau trei mutații: cea britanică, cea braziliană și cea din Africa de Sud. Viruși mutanți care se răspândesc mult mai rapid, deși autoritățile spun că nu ar fi mai mortali. Cu toate acestea, ei fac ravagii în întreaga lume. Iată motivul pentru care în loc să ne bucurăm și să respirăm ușurați că avem la dispoziție, în sfârșit, un vaccin anti Covid, ne izolăm parcă și mai tare. La nivel de state cel puțin, căci din ce în ce maim ulte țări europene își închid din nou porțile. Fiecare stat impune noi și noi restricții de călătorie, în funcție de situația pandemiei la ei acasă. Turcia, de exemplu, a sistat toate zborurile din Marea Britanie, în timp ce Italia impune carantină 14 zile turiștilor care vin în vizită. Suedia, pe de altă parte, pare a fi singura țară care nu a luat nici o măsură drastică, radicală. Aici se încurajează, în continuare, purtarea măștii, distanțarea socială și igiena mâinilor. Jurnaliștii Euronews, citați de Digi24, au realizat o listă a tuturor statelor care au impus restricții. Iată cele mai importante dintre acestea.

Austria

Călătoriile turistice nu sunt permise în Austria, în situația în care țara se află în lockdown, iar carantina generalizată va rămâne în vigoare cel puțin până pe 7 februarie. În acest moment sunt permise doar călătoriile esențiale. În Austria este obligatorie purtarea măștilor de tip FFFP2 pentru toate persoanele de peste 14 ani începând cu data de 25 ianuarie 2021.

Belgia

Măsurile din Belgia includ restricții pentru deplasările pe timp de noapte în majoritatea orașelor medii și mari. Doar magazinele esențiale au rămas deschise, iar restricțiile au fost extinse din nou recent. Călătoriile în Belgia se pot face în funcție de zona de proveniență a călătorului, pe baza sistemului de zone roșii, galbene și verzi, însă doar pe baza unor motive specifice – acțiuni umanitare, probleme familiale serioase, motive profesionale sau pentru studiu. Cu 48 de ore înainte de sosirea în Belgia, călătorii trebuie să anunțe autoritățile, iar în funcție de evaluare, ei vor fi înștiințați dacă trebuie să rămână în carantină. Călătorii din UK, Africa de sud sau America Latină sunt obligați să intre în carantină și să fie testați de două ori.

Bulgaria

Starea de urgență epidemică a fost decretată în țară și va fi în vigoare până la sfârșitul lunii ianuarie. Restricțiile de călătorie internă au fost ridicate, însă operatorii din industria ospitalității își desfășoară activitatea la capacitate redusă. Călătoriile internaționale sunt permise, însă toți cei care intră în țară vor fi testați obligatoriu pentru Covid-19.

Croația

Croația urmează sistemul pe zone roșii, galbene și verzi și restricționează accesul călătorilor în funcție de regiunea din care vin. Călătorii care nu au simptome și nu s-a aflat în contact cu persoane infectate și vin dintr-o zonă verde pot intra în țară fără restricții.

Cipru

Cipru folosește o listă de categorii de țări prin care stabilește cine poate intra în țară fără carantină, în funcție de țara de origine. Ca măsură internă, există restricții de deplasare pe timp de noapte, circulația fiind interzisă între orele 21:00 și 05:00.

Cehia

Începând cu data de 5 ianuarie, toți cei care intră în țară vor fi examinați medical pentru a se vedea dacă au simptome ale infecției Covid-19. Țara este deschisă pentru persoanele care vin din zone cu risc redus de contagiere – România se află în zona roșie

Danemarca

Danemarca se afla într-un lockdown la nivel național, iar restricțiile dure vor fi în vigoare cel puțin până în data de 7 februarie. Magazinele non-esențiale sunt închise.Din 9 ianuarie, doar călătoriile esențiale sunt permise în țară și doar dacă este furnizat un test negativ la Covid-19 într-o perioadă de 24 de ore înainte de îmbarcare. Danemarca urmează să permită excepții pentru cei care prezintă un certificat de vaccinare la Covid-19

Elveția

Călătorilor care vin țări cu risc crescut de infectare ar putea să li se ceară să stea în carantină la sosire. În această categoria intră țările non-Schengen.

Finlanda

Restricții dure de călătorie au fost implementate în Finlanda și vor rămâne în vigoare până în 9 februarie 2021.Autoritățile sanitare finlandeze pot cere testarea obligatorie la intrarea în țară a persoanelor care vin din zone cu risc ridicat de infectare. Unii călători pot intra în țară fără nicio restricție, printre țările exceptate de la măsuri sunt Australia și Noua Zeelandă

Franța

În Franța sunt implementate restricții dure pentru oprirea transmiterii virusului, însă călătoriile interne în țară sunt permise. Autoritățile franceze „descurajează cu fermitate” călătoriile din și în țară, iar granițele rămân închise cu majoritatea țărilor. Toate persoanele cu vârsta de peste 11 ani care sosesc în Franța pe cale aeriană sau maritimă din țările spațiului european (Uniunea Europeană, Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Vatican și Elveția), au obligația de a prezenta, la îmbarcare, un test tip PCR negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore înaintea deplasării. Totodată, potrivit informațiilor comunicate de autoritățile franceze, sunt exceptați de la această măsură lucrătorii transfrontalieri, transportatorii și călătorii care sosesc pe cale terestră (rutieră sau feroviară). Declarația pe propria răspundere potrivit căreia călătorii din Uniunea Europeană se angajează, pe propria răspundere, să se izoleze timp de 7 zile după sosirea în Franța nu mai este de actualitate.Autoritățile franceze recomandă însă insistent, ca persoanele care intră în Franța dintr-un stat al spațiului european, să se autoizoleze pentru o perioadă de 7 zile după sosirea în Franța, apoi să efectueze un al doilea test PCR la finalul acestei perioade de autoizolare.

Germania

Cetățenii germani și europeni pot călători, însă fiecare călătorie trebuie să fie aprobată de poliția de frontieră. Călătorii din Regatul Unit și Africa de Sud trebuie să furnizeze dovada unui test negativ la Covid-19 înainte să intre în țară. Călătorii trebuie să stea cel puțin 10 zile în carantină după ce intră în țară. Guvernul german analizează posibilitatea de a reduce la „aproape zero” traficul aerian internațional, în încercarea de a limita răspândirea noilor tulpini mai contagioase ale coronavirusului.

Grecia

Deși a fost printre primele țări care și-a redeschis sectorul turistic în vară, Grecia a implementat noi restricții în noiembrie, iar toți cei care vor să intre în țară trebuie să facă dovada unui test PCR negativ.

Ungaria

Cetățenii ungari se pot întoarce în țară fără restricții. Străinii care vor să vină în țară pentru afaceri sau pentru a participa la evenimente culturale sau sportive o pot face dacă furnizează două teste negative la Covid-19 sau dacă intră în carantină. Călătoriile din și spre Regatul Unit sunt suspendate din 22 decembrie după apariția mutației britanice a coronavirusului. Interdicția rămâne în vigoare până în 8 februarie, iar călătoriile sunt permise doar în situații excepționale.

Irlanda

Irlanda este în lockdown la nivel național până la finalul lunii ianuarie. Guvernul irlandez recomandă evitarea călătoriilor non-esențiale și a adoptat sistemul de zone roșii, galbene și verzi pentru a gestiona călătoriile. Cei care sosesc dintr-o zonă verde nu vor fi restricționați în niciun fel. Călătorii din zone altele decât cele verzi și din țări din afara UE sau SEE trebuie să stea 14 zile în carantină la sosire. 

Italia

Italia a accentuat recent restricțiile împotriva Covid-19 și a prelungit din nou starea de urgență până în luna aprilie. Deplasările între regiunile italiene sunt limitate doar la cele esențiale. Măsura va rămâne în vigoare până în 15 februarie. Turiștii care vin în Italia trebuie să se auto-izoleze pentru 14 zile la sosirea în țară. 

Luxemburg

Luxemburg permite cetățenilor din zona Schengen și din UE să intră în țară fără să prezinte un test negativ la Covid-19.Călătoriile non-esențiale din țări non-UE sunt interzise până în data de 31 martie.

Olanda

Olanda recomandă cetățenilor UE sau din zona Schengen să evite călătoriile non-esențiale în țară. Granițele sunt închise pentru țări din afara UE. În cazul în care un cetățean străin se îmbolnăvește de Covid-19 în timp ce se află pe teritoriul țării, el va rămâne în carantină până când simptomele dispar. Autoritățile olandeze nu își asumă costurile suplimentare de hotel și carantină.

Republica Moldova

Moldova se află în stare de urgență și este implementată restricția asupra deplasărilor pe timp de noapte. Barurile, restaurantele și cafenele se închid între orele 22:00 și 07:00

Monaco

Monaco este deschis pentru turiști însă urmează sistemul zonal de risc al Uniunii Europene. Cei care călătoresc din țări UE cu mai mult de 60 de cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele două săptămâni sau dintr-o țară non-UE, trebuie să își trimită datele personale la un call center special și să intra în carantină la sosire. 

Norvegia

Toți călătorii care vin în Norvegia vor fi testați gratuit la intrarea în țară. Dacă persoana care călătorește vine dintr-o țară aflată în zona roșie de risc, atunci trebuie să facă dovada unui test negativ adițional, pe lângă cel care se face gratuit și să intre în carantină pentru 10 zile

Polonia

De la 1 ianuarie, toți călătorii din țării din afara UE/SEE pot intra în Polonia doar pentru motive bine întemeiate. Granițele sunt deschise pentru majoritatea călătorilor din țări UE/SEE.Toți care vin în Polonia trebuie  să se auto-izoleze pentru 10 zile. Există unele excepții pentru cei care muncesc sau locuiesc în țară. Persoanele care au certificat de vaccinare pot intra în țară fără să mai intre în carantină.

Portugalia

Doar cetățenii UE/SEE poate face călătorii non-esențiale în Portugalia. Toate persoanele cu vârste mai mari de 2 ani trebuie să furnizeze un test PCR negativ și vor trece printr-un proces de screening medical la sosirea în țară. Purtarea măștii de protecție este obligatorie în toate spațiile publice, precum și distanțarea fizică și măsurile adiționale de igienă. 

Regatul Unit

Toți cei care sosesc în țară trebuie să facă dovada unui test negativ făcut cu cel mult 72 de ore înainte de sosire. Cei veniți din unele țări trebuie să stea în carantină la hotel timp de 10 zile și suportă toate cheltuielile. Înainte de a părăsi carantina, ei trebuie să facă dovada unui alt test negativ. În acest moment, aceste restricții se aplică pentru cei veniți din Brazilia și Africa de Sud, însă lista ar putea fi extinsă. 

Rusia

Majoritatea cetățenilor străini care vor să intre în țară vor trebui să respecte mai multe restricții - le va fi verificată temperatură și vor furniza dovada unui test PCR negativ la Covid-19 la momentul sosirii

Spania

Granițele sunt deschise pentru turiști, însă în funcție de țara din care vin, călătorii vor respecta măsuri adiționale - dovada unui test PCR negativ. Ministerul turismului spaniol a anunțat în 19 ianuarie că vor fi introduse excepții pentru cei care dețin certificate de vaccinare anti-Covid-19.

Suedia

Suedia nu a implementat restricții generale pentru cei care vor să intre în țară, însă ele pot exista în cazuri specifice. Măsurile de distanțare, de igienă și purtarea măștilor (ca recomandare) sunt în vigoare.

Turcia 

Toți călătorii cu vârste mai mari de 6 ani trebuie să facă dovada unui test PCR negativ înainte de intrarea în țară și vor fi examinați medical. Zborurile din Regatul Unit sunt interzise. Centrele comerciale, piețele, restaurantele și frizeriile sunt deschise în tre 10:00 și 20:00 ]n timpul săptămânii, iar restaurantele nu furnizează decât servicii de tip takeaway. Fumatul în public este interzis. 

Ucraina

Călătorii sunt restricționați în funcție de regiunea din care sosesc. Cei care merg în Ucraina, din România trebuie să se autoizoleze și să facă dovada unui test PCR negativ.

Vatican

Granițele Vaticanului sunt închise pentru turiști.