Skiathos, insula celor 60 de plaje și a aterizărilor de coșmar

Ultima actualizare:

Odată descoperită, Skiathos este o destinație în care revii în fiecare vară, cu familia sau cu prietenii! Plajele cu nisip fin, intrarea lină în mare, pădurile luxuriante de pini, aerul curat, preparatele culinare gustoase, lipsa aglomerației și peisajele spectaculoase sunt motive solide ca să îți petreci vacanța aici.

Am plecat spre Skiathos într-o zi de sâmbătă, pe la prânz. Arșița din București și traficul de coșmar până la aeroport m-au umplut de nervi. Numai gândul că urmau 7 zile de soare-mare-calamari pane mă mai ținea pe linia de plutire. Un zbor rapid și liniștit de o oră și un sfert, încheiat cu o aterizare ”în cap” la care-ți încleștezi bine mâinile pe mânerele scaunului, și am ajuns în insula mult-visată! De ce spun aterizare „în cap”? Pentru că pista din Skiathos este cea mai scurtă din Europa, iar piloții trebuie să dea dovadă de maiestrie și ore multe de antrenament ca să nu ajungă cu avionul direct în apă. Oricât de nerăbdătoare eram eu să fac o baie, m-am bucurat totuși că am aterizat pe uscat!


    Celebra plajă Koukounaries are 2 km lungime
Celebra plajă Koukounaries are 2 km lungime

Frumoasa plajă Koukounaries, cea mai cunoscută de pe insulă

Formalități, bagaje, transfer, cazare. Totul a mers strună și la ora 17.00 punct mă întindeam satisfăcută pe un șezlong de pe celebra plajă Koukounaries. Ora ideală pentru a face baie aici, pentru că, dacă veneam mai devreme nu aveai loc să arunci un ac. Ca la pomul lăudat! Simpatica mea gazdă de la pensiune m-a avertizat: „E cea mai cunoscută plajă de pe insulă. Vin zilnic 2-3 vaporașe pline cu turiști. Are doi kilometri lungime, dar tot se aglomerează”. Și avea dreptate. Abia spre înserat se golește și poți respira în voie. De altfel, plaja își merită renumele: nisip fin umbrit de o lizieră de pini, intrare lină în apa de o culoare ireală, de smarald, șezlonguri din belșug (10 euro/două șezlonguri cu o umbrelă și o măsuță), beach-bar cu muzică de clubbing, sporturi nautice pentru neînfricați.

De a doua zi am schimbat foaia. Cum insula are o singură stradă principală, care o străbate de la est la vest, iar cei mai mulți turiști stau în stațiunile din sudul insulei, la plajele la care accesul este facil din această stradă și cu ajutorul unui autobuz, am decis să-mi închiriez mașină și să caut plaje sălbatice, golfuri ascunse, liniște. Zis și făcut! M-am urcat în simpaticul Suzuky Jimny, închiriat cu 45 de euro pe zi, și am început aventura.

Închiriază o mașină și descoperă insula

Așa am descoperit adevăratul paradis de pe Skiathos. Degeaba spui că ai fost în această insulă mică și înverzită din nordul Egeei dacă nu ai văzut plajele de pe coasta nordică. Drumuri de pământ care șerpuiesc păduri dese de pini, te duc din loc în loc în golfuri cu apă cristalină, în culori parcă pictate de un maestru al penelurilor. Mandraki, Agistros, Megalos Aselinos sau Ligaries se întrec în frumusețe, dar nici una n-o întrece pe micuța și sălbatica Mikros Aselinos.


    Cea mai liniștită plajă - Mikro Aselinos
Cea mai liniștită plajă - Mikro Aselinos

O vezi de sus de la înălțimea drumului deluros. E ca o bijuterie albă până la care trebuie să deui ceva efort casă ajungi. Ce m-a impresionat pe toată insula, mai ales în zona împădurită, vezi din loc în loc butoaie pline cu apă și câte o găletușă cu care să arunci în caz de incendiu. De asemenea, mașini de pompieri veghează printre copaci ca să nu ia foc vegetația. Greu încercați din punctul ăsta de vedere, grecii sunt foarte precauți și te fac și pe tine, turistul nepăsător, să ai mai mare grijă la fiecare pas.

Pentru un turist activ, Skiathosul e perfect

Zi de zi am explorat insula, am văzut și câte două-trei plaje pe zi, o bălăceală zdravănă, puțin stat la soare, un frape sau o înghețată și o luam din loc. Pentru un turist activ, Skiathosul e perfect. Ai ce face zi de zi, timp de 7 zile, fără să te plictisești. Ai de văzut și mănăstiri superbe, și celebrul Kastro (o fortăreață medievală de apărare împotriva piraților) cocoțat pe stânci deasupra mării, și dacă ai terminat plajele la care ajungi cu mașina treci la cele accesibile doar de pe mare. O excursie cu vaporașul în jurul insulei este ceea ce-ți recomand. Doar așa vei putea ajunge la celebra plajă Lalaria, care se întrece în frumuseze cu Navagio din Zakynthos!

Puteți vizita și Skopelos cu o excursie de o zi

Cum vine seara, toate drumurile duc în port. Adică în Skiathos, orașul-amfiteatru cu casele cocoțate parcă unele peste altele. Mărginit pe o parte de portul unde vin ferry-urile dinspre continent (din portul Volos face două ore și jumătate) sau pleacă spre insula-soră Skopelos, adevărata insulă unde s-a filmat Mamma Mia. La vremea lansării îndrăgitei pelicule se spunea că a fost filmată în Skiathos. Adevărul este că aici a fost turnată o singură scenă, restul fiind filmate pe Skopelos. Puteți vizita și Skopelos cu o excursie de o zi, intitulată chiar „Mamma Mia”, în care veți vizita celebra mănăstire Agios Ioannis de pe vârf de stâncă unde s-au căsătorit Meryl Streep și Pierce Brosnan și trei plaje unde s-au filmat romanticele scene. Excursia costă 35 de euro de persoană și se poate lua direct de la reprezentantul agenției AeroVacanțe.


    Orașul Skiathos, case albe cu acoperișuri de teracotă
Orașul Skiathos, case albe cu acoperișuri de teracotă

Și să revenim la orașul-port, aici găsești tot ce-ți dorești: taverne, mâncare tradițională, magazine de suveniruri, distracție și ...aeroportul! Nu a fost zi să nu mă opresc în apropierea pistei ca să „prind” un avion care aterizează fix pe deasupra capului tău, motoarele îți vâjâie în urechi, pălăria îți zboară cât-colo și rămâni cu ochii zgâiți de uimire. Da, este de departe cea mai wow experiență!

Zboruri spre Skiathos până pe 18 septembrie inclusiv

Dacă rândurile mele te-au convins că Skiathos trebuie văzută măcar o dată în viață, să-ți mai dau un pont. AeroVacanțe va continua operarea pe insula Skiathos până pe 18 septembrie 2021 inclusiv. În fiecare sâmbătă 5 zboruri vor ajunge pe insulă: două din București și câte unul din Cluj, Timișoara și Iași. Iar tariful pentru un pachet format din zbor, transfer și cazare 7 nopți este unul imbatabil: 249 de euro de persoană! Nu mai ai timp anul acesta? Trece-o pe lista de destinații obligatorii pentru 2022!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Factura gaz - frig - caldura calorifere FOTO Shutterstock
chocolate saga1 jpeg
gaini jpg
esplanada rapa galbena jpg
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
Ziua a doua a congresului PPE la Romexpo, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
branza branzeturi istock jpg
simion lasconi podcast micutzu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net