Teoriile conspirației după incendiul de la Notre Dame. Ce făcea omul acela pe acoperiș?

Ultima actualizare:
Catedrala Notre Dame, cuprinsă de flăcări luni seara, în jurul orei locale 18.50
Catedrala Notre Dame, cuprinsă de flăcări luni seara, în jurul orei locale 18.50

Așa cum se întâmplă de obicei în timpul și după un eveniment major, incendiul puternic de la Catedrala Notre Dame a agitat spiritele în mediul virtual. Rețelele sociale s-au umplut de teorii ale conspirației, alimentate uneori de la cel mai înalt nivel, de oameni politici sau membri ai administrației locale.

A fost un accident nefericit sau mai degrabă o mână criminală, ghidată fie de gruparea teroristă Stat Islamic, fie de mai puțin organizatele, dar foarte hotărâtele veste galbene franceze, a provocat incendiul care a distrus parțial Catedrala Notre Dame din Paris?

Investigatorii francezi merg mai degrabă pe pista unui accident. Parchetul din Paris a deschis o anchetă pentru ”distrugere involuntară prin incendiere”. ”Vreau să spun foarte clar că nimic din ceea ce s-a întâmplat nu ne conduce pe pista unui act voit. Prin urmare, în acest stadiu al anchetei, privilegiem ipoteza unui accident”, a declarat Laurent Nuñez, secretar de stat în Ministerul de Interne francez, citat de Le Figaro. Cel mai probabil, incendiul a pornit de la șantierul de renovare a acoperișului catedralei.

Oamenii obișnuiți nu cred că a fost vorba despre un accident

Dacă navighezi însă puțin pe Facebook și pe Twitter, oamenii de rând sunt de o cu totul altă părere. Cei mai mulți fac deja legătura cu actele de vandalism comise într-adevăr asupra altor lăcașe de cult din Franța.

Este și cazul unui consilier municipal din Neuilly, intervievat de postul de televiziune american Fox News. ”Chiar dacă nu au fost victime, putem spune că avem de-a face cu un 11 Septembrie francez”, a declarat Philippe Karsenty, referindu-se, fără doar și poate, la atentatele care au lovit SUA în urmă cu 18 ani. ”Este șocant. Trebuie să se știe că în fiecare săptămână cel puțin o biserică este vandalizată în Franța. Desigur, corectitudinea politică ne va împinge să credem că este vorba despre un accident.”

În aceeași logică a gesturilor îndreptate împotriva creștinismului, partidul de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) a comentat prompt pe Twitter, prin vocea deputatei Alice Weidel: ”În săptămâna Paștelui, Notre-Dame arde. În martie: Saint-Sulpice, a doua cea mai mare biserică din Paris, arde. În februarie: 47 de agresiuni în Franța”.


    Catedrala Notre Dame, cuprinsă de flăcări luni seara, în jurul orei locale 18.50Foto: Twitter
Catedrala Notre Dame, cuprinsă de flăcări luni seara, în jurul orei locale 18.50Foto: Twitter

Extrema dreaptă franceză a reacționat de asemenea cu repeziciune, lansând ipoteza a două focare de incendiu la Notre Dame. Ideea s-a viralizat rapid, îmbogățită cu o mulțime de detalii referitoare la culoarea flăcărilor. În realitate, purtătorul de cuvânt al procuraturii a invocat nu două focare de incendiu, ci două alerte diferite: una la ora locală 18.20, în urma căreia nu a fost identificat niciun foc, și alta la 18.43, în urma căreia focul a fost localizat la nivelul șarpantei (scheletul din lemn care susținea acoperișul). Între timp, catedrala fusese evacuată în vederea slujbei de seară.

Ipoteza atentatului terorist, lansată de pe un cont fals de Twitter

În miezul evenimentelor, când pompierii încă nu reușiseră să stăpânească flăcările, conturi false de Twitter anunțau un atentat. A fost cazul contului @CNNPolotocs2020, care imita contul postului de televiziune american CNN și anunța că are confirmarea că incendiul a fost consecința unui act terorist. Asta în condițiile în care autoritățile franceze n-au invocat niciodată pista teroristă. De altfel, contul a fost suspendat de Twitter.

Ce făcea omul acela pe acoperișul catedralei?

La un moment dat, pe rețelele sociale a circulat o imagine în care apărea o siluetă pe acoperișul catedralei, contemplând pur și simplu flăcările. Un dezaxat sau un potențial incendiator?

Nici una, nici alta, după cum avea să demonstreze un editor de la agenția AFP, analizând scena cu ajutorul unei imagini surprinse din alt unghi. Era vorba despre o statuie, nu despre o persoană. Mai precis, statuia Sfântului Landry.

La fel, un filmuleț foarte popular pe rețelele sociale ”demonstra” că ”vestele galbene”, protestatarii care paralizează de luni bune în fiecare weekend centrul Parisului, au jucat un rol în incendiul de la Notre Dame.

Numai că, dacă privim imaginile cu atenție observăm că persoana cu pricina, îmbrăcată într-adevăr într-o vestă galbenă, poartă și o cască fluorescentă de pompier. Iar prezența pompierilor în acea parte a catedralei este ușor de confirmat confruntând înregistrarea cu alte imagini surprinse în zonă în aceeași perioadă. 

Citește și:

Cine e preotul care a salvat coroana de spini a Mântuitorului din incendiul de la Notre Dame

Soțul Salmei Hayek donează 100 de milioane de euro pentru Catedrala Notre Dame

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Stațiunea Borsec. Foto Statiunea Borsec
italia pixabay jpg
shutterstock 1113332 cuplu iubiti indragostiti restaurant mancare terasa jpeg
calorifer shutterstock jpeg
marcel bartic colind jpg
470151278 538188272547733 6261949949018933597 n jpg
 Sambuca di Sicilia FOTO Shutterstock
corvinul jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net